DEE SNIDER: “For The Love Of Metal”

Ο εμβληματικός τραγουδιστής και metal icon, Dee Snider, είναι και πάλι εδώ! Και πώς θα μπορούσε να μην επιστρέψει όταν όλη του η πορεία, το σημαντικότερο που δείχνει για τον ίδιο, είναι  πόσο ανήσυχη προσωπικότητα, ήταν και παραμένει.

Από ραδιοφωνικός παραγωγός σε εκπομπή μεταδιδόμενη σε 200 χώρες της Β. Αμερικής, σκηνοθέτης (horror movie) και σεναριογράφος, παρουσιαστής στην (προ Headbanger’ s Ball) Metal εκπομπή του MTV “Heavy Metal Mania”, ηθοποιός (τουλάχιστον περιστασιακά, μέχρι και στο Broadway), μέχρι και TV Reality Star, με φιλανθρωπική δράση ή η φωνή σε παιδικές σειρές ή video games. Το ένα δε, από τα 4 παιδιά του, ο Jesse, είναι ο τραγουδιστής της punk metal μπάντας, Baptized by Fire, με τον οποίον έχει επίσης ασχοληθεί εμπεριστατωμένα.

Όντας και ένα έντονο πολιτικό ον, ουκ ολίγες φορές έχει πάρει θέση σε πολιτικά σκηνικά, ενώ το ανθεμικό “We’re Not Gonna Take It”, έχει πρωταγωνιστήσει συχνά, σε πολιτικούς στίβους ή στίβους “αγώνων”, με ή χωρίς τη θέλησή του, όπως π.χ. διαμάχες σχετικά με τις αμβλώσεις ή μεγάλες απεργίες . Η σημαντικότερη όμως πολιτική του δράση, ήταν όταν το 1985, σε μια ακρόαση της γερουσίας, ο ίδιος και ο Frank Zappa μεταξύ άλλων, κατέθεσαν εναντίον ενός υπό συζήτηση αυστηρού συστήματος “ετικετοποίησης”, για μία μορφή λογοκρισίας των μουσικών κυκλοφοριών, που σε αυτή της τη μορφή συλλήψεως απέτυχε, πριν αργότερα ακολουθήσει και εγκαθιδρυθεί το επόμενο στάδιο, “Parental Advisory: Explicit Content”.

Θεώρησα απαραίτητη αυτή την μικρή ιστορική αναδρομή, ιδίως για όσους (ίσως) δεν γνωρίζουν μία προσωπικότητα από τις πιο εικονικές στην ιστορία του heavy metal και των ’80s, ενός από αυτούς που “μορφοποίησαν” το heavy metal (όπως λέει ο Howard Jones,ex-Killswitch Engage) ,που και στη νέα του αυτή κυκλοφορία, έχει σαν στόχο να διατηρήσεις τις “αρχές” και να μην αποκολληθεί από τις ρίζες, είτε προσωπικές είτε των Twisted Sister.

Παράλληλος στόχος, την ίδια στιγμή, η δημιουργία μίας σύγχρονης metal κυκλοφορίας. Η κατάλληλη ευκαιρία ήρθε με αρωγό, εμπνευστή και παραγωγό, τον τραγουδιστή των Hatebreed, Jamey Jasta και με συμμετοχές των, Howard Jones (ex-Killswitch Engage), Mark Morton (Lamb Of God), Alissa White-Gluz (Arch Enemy), Joel Grind και Nick Bellmore (Toxic Holocaust) και Charlie Bellmore (Kingdom Of Sorrow). Έστω και χωρίς μόνιμο συμβόλαιο, όπως μας πληροφορεί, το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με ένα, συγκεκριμένα για αυτό το δίσκο, μέσω της Napalm Records.

Αποτέλεσμα να μιλάμε για μια εντυπωσιακή παραγωγή και ένα άρτιο album, αντάξιο του δημιουργού και αρμονική και ιδανική συνέχειά του ονόματός του και της ιστορίας του.

Με ήχο αρκετά διαφορετικό στην πλειοψηφία της δημιουργίας, από εκείνο των Sister, σύγχρονο, με δυνατές κιθάρες και ευκαιρίες για αρκετό headbanging κατά τη διάρκειά του.

Το μισό και πλέον album, έχει κομμάτια που δε μπόρεσα να βρω ψεγάδι. Κομματάρες!! Τα “Become The Storm”, “Tomorrow’ s No Concern”, “I Am The Hurricane”, (έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη σαν teasers για το album),“American Made”, “Lies Are A Business” και το anthem  “For The Love Of Metal”, αγγίζουν το τέλειο και είναι σίγουρα από τα καλύτερα που έχει γράψει ή συμμετάσχει ο Snider! Και τα υπόλοιπα όμως, δεν απέχουν παρά ελάχιστα από τα προαναφερθέντα.

Ιδιαίτερη, ανάμεσα σε αυτά , η συνεργασία με την Alissa White-Gluz (Arch Enemy) στο “Dead Hearts (Love Thy Enemy)”, η οποία δήλωσε για την τιμή που νιώθει για τη συγκεκριμένη συνεργασία, αλλά και τη δυσκολία να σταθεί αντάξια στην ικανότητα της φωνής του Dee, που στο συγκεκριμένο project , μας παρουσιάζει μια διαφορετική κάπως έκφανσή της, που είναι τουλάχιστον εξίσου (προσωπικά περισσότερο) ελκυστική. Το τραγούδι είναι μία φωνή εναντίωσης στο φαινόμενο του bullying, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το θάρρος της γνώμης και την καλλιτεχνική ευαισθησία του Snider.

Συνοψίζοντας, να αναφέρω πως όπως και αν προσπάθησα να προσεγγίσω το “For The Love Of Metal”, ανά κομμάτι αθροιστικά ή συνολικά, το συμπέρασμα ήταν το ίδιο. Εύκολα θεωρώ, μπορεί να συγκαταλεχτεί σε μία από τις κυκλοφορίες του 2018, όχι λόγω της παρακαταθήκης που κουβαλάει, αλλά λόγω καθαρά του περιεχομένου του.

“For The Love Of Metal” tracklist:
1. Lies Are A Business
2. Tomorrow’s No Concern
3. I Am The Hurricane
4. American Made
5. Roll Over You
6. I’m Ready
7. Running Mazes
8. Mask
9. Become The Storm
10. The Hardest Way
11. Dead Hearts (Love Thy Enemy)
12. For The Love Of Metal

https://www.facebook.com/facedeesnider/





678

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!