VÖÖDÖÖ: "Ashes"

Μετά την κυκλοφορία των τριών πρώτων single τους, το νορβηγικό τετραμελές γκρουπ από το Μπέργκεν αναμένεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Οι Vöödöö μας βυθίζουν αμέσως στον κόσμο του alternative rock που κάποιες φορές γίνεται ιδιαίτερα αέρινο, μελωδικό (“Dots”) και συνάμμα έντονο. 

Τα τραγούδια τους είναι ιδιαίτερα, με δομή, από την αρχή ως το τέλος, ενώ το καθένα έχει μοναδικό χαρακτήρα. Ωστόσο, παρότι η θεατρική φωνή του Gøran Stavang Skage ταιριάζει αρκετά με τον alternative rock ήχο που το συγκρότημα υπηρετεί, τα υψηλά και διαρκώς δυνατά φωνητικά του καταλήγουν να φαίνονται ως μια προσπάθεια να επισκιάσουν το μουσικό μέρος και έχουν ως αποτέλεσμα να καθιστούν τις ερμηνείες σε αρκετά σημεία κουραστικές.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι Vöödöö είναι από τα λίγα alternative rock συγκροτήματα, όπου η κιθάρα ξεχωρίζει σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό. Το εξαιρετικό παίξιμο του Stian Brungot (λαμβάνοντας πάντα υπόψη το είδους που καλείται να καλύψει) με έκανε, ήδη από την πρώτη ακρόαση, να εστιάσω αποκλειστικά στον ήχο της κιθάρας: Συχνές και ωραίες αλλαγές, που συνδυάζονται κάποιες φορές με ατμοσφαιρικά και ταξιδιάρικα σημεία (“Broken Cage”), δυνατά και κυρίαρχα riff, που συχνά μπλέκονται με διάφορα εφέ, δημιουργώντας ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. 

Το μπάσο και τα τύμπανα είναι ιδιαίτερα στιβαρά, λείπει όμως η πρωτοτυπία και οι συχνές εναλλαγές και έτσι έχουν αυτόματα δευτερεύοντα ρόλο.

Στο ” Ashes” είναι έκδηλες οι επιρροές από Queens of the Stone Age (ιδιαίτερα στο μουσικό μέρος), Muse και Mars Volta. Η εισαγωγή μάλιστα του “The Secret” θυμίζει αρκετά το “The Lost Art Of Keeping A Secret” των QOTSA.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του συγκροτήματος, όλα τα κομμάτια του άλμπουμ, καθώς και ο ίδιος ο τίτλος, δηλώνουν την αναγέννηση που επέρχεται μέσα από τις στάχτες. Είναι ένα ταξίδι στα άδυτα του μυαλού μας που στο τέλος του διαφένεται το φως στην άκρη του τούνελ.

Ο δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 14 Σεπτεμβρίου από την Indie Recordings.

550