THROAT: “Bareback”

Τις περισσότερες φορές που καταπιανόμαστε με post-metal σχήματα ή καλλιτέχνες, όπου το ύφος τους διακατέχεται από noise στοιχεία, η πλέον κλισέ φράση που αναμένουμε ν’ ακούσουμε – διαβάσουμε είναι του τύπου ότι: “Δεν πρόκειται για εύκολα ακούσματα”, που εν μέρει αληθεύει. Τα πράγμα με τη νεότευκτο album των Throat υπό τον τίτλο “Bareback”, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το δεύτερο πόνημα των Φιλανδών hard rockers, που είχα την τύχη να ακούσω, αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, όπου στο post-hardcore και το σκοτεινό sludge τους, θα συναντήσεις περάσματα από Unsane και Helmet μέχρι Keelhaul και Nirvana, εναρμονισμένα με τέτοιο τρόπο που ακούγεται επαναληπτικά κι ακατάπαυστα. 

Το “Bareback” αποτελεί επιστέγασμα της πορείας του όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα από το 2012 που εκδόθηκε η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά τους, μιας και οι συνεργασίες (με την έκδοση εξαιρετικών split πονημάτων), ο πειραματισμός και το rotation στη σύνθεσή τους, ώστε να “κολλήσουν” με την πλέον κατάλληλη, σφυρηλάτησαν τον ήχο και το ύφος τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ξεκινούν τον Αύγουστο την περιοδεία τους στις Η.Π.Α., γεγονός που σχεδόν συμπίπτει με την έκδοση του νέου τους album. 

Δε μένει, λοιπόν, από τον καθένα μας να διαπιστώσει ότι η ομορφιά των Throat βρίσκεται στην “περίεργη” δυσφορία που εκπέμπουν τα κομμάτια τους, αλλά είναι δοσμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν ομοιοπαθητικά. Η ποικιλία είναι στα ηχοτοπία τους έχει ένα καλό εύρος, εντούτοις περιστρέφεται γύρω από αυτό δίχως να κουράζει, διανθίζοντας την όλη θεματολογία με εκπληκτικές ανατροπές.  

Από το υποτονικό, βαρύ,  πειραματικό, με έντονη bluesy διάθεση, αλλά συνάμα ιδιοφυές “Safe Unsound”, με το οποίο μας συστήνονται, κατορθώνουν να περάσουν τόσο “φυσικά” στο πλέον τσιτωμένο και ζόρικό “No Hard Shoulder”, με το γαϊτανάκι αυτό να συνεχίζεται μέχρι τέλους. Η παραγωγή δίνει μια live αίσθηση στον ακροατή, με τα drums και τα φωνητικά να έρχονται από το βάθος, ενώ οι κιθάρες άλλοτε διαπερνούν ως ξυράφια το δέρμα μας κι άλλοτε σέρνουν αργόσυρτα και βαριά με το ρυθμό.

Όταν το industrial ιδίωμα συναντά το noise και τα δυο μαζί αποπνέουν μια indie rock αίσθηση σε ένα μελωδικό post-hardcore μοτίβο, τότε οι Throat κατορθώνουν να απογυμνώσουν, απαλλαγμένοι ενδοιασμούς και ταμπού, και το τελευταίο ψήγμα καθωσπρεπισμού και ηθικών αναστολών, διαμορφώνοντας με μια πρωτόγνωρη βαρβαρότητα, την πραγματικότητα που βιώνεις, αλλά δε θες να παραδεχτείς ότι ζεις. Το “Bareback” απαιτεί μυαλά και αυτιά σ’ ετοιμότητα! 

470

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.