AMORPHIS: “Queen Of Time”

Πολλοί πιστεύουν πως ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος. Φτάνοντας αισίως στην 13η κυκλοφορία τους χάρη στη Nuclear Blast Records, φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να “αγγίξει” πια τους metallers Amorphis.

Ούτε ο χρόνος ούτε και τα νούμερα. Η επιστροφή των Φινλανδών μοιάζει να είναι πιο δριμεία από ποτέ. Άλλωστε, το έγραψαν και στους τίτλους, “Η Βασίλισσα Όλων Των Εποχών”.

Μετά από τριάντα χρόνια μόνο ανοδικής πορείας, η μελωδία κάνει την παρουσία της σε όλες τις συνθέσεις του συγκροτήματος. Τα πλήκτρα του Kallio μόνο θαύματα μπορούν να κάνουν. Ο ρόλος τους εδώ είναι συμπρωταγωνιστικός και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής τους. Θυμίζουν χαρακτηριστικά την εποχή του “Skyforger” και διατηρούν ένα ποιοτικό επίπεδο. Να μην ξεχνάμε ότι στο “Queen Of Time” συνέβαλε ο Jens Borgen στην παραγωγή. Ο τελευταίος κατάφερε και προσέδωσε τόσο στον προκάτοχο δίσκο, όσο και σ’ αυτόν ικανοποιητικά αποτελέσματα γνήσιου, φινλανδικού και μελωδικού death metal. Στο line up του σχήματος επανήλθε ο πρώην μπασίστας τους, Olli-Pekka ‘Oppu’ Laine. Ιστορική στιγμή θα λέγαμε γι’ αυτούς. 

Τα φλάουτα, τα ορχηστρικά μέρη και οι οπερατικές χορωδίες αποτελούν ευχάριστες και συνάμα ταιριαστές προσθήκες στην μουσική του group. Ανατριχιαστικό συναίσθημα προκαλεί και η ομιλία του Pekka Kainulainen στο κιθαριστικό solo του “Daughter Of Hate”. Στο “Amongst Stars” θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα καταλυτικό και απολαυστικό φωνητικό ντουέτο μεταξύ του Tommi Joutsen και της αοιδού Anneke van Giersbergen. Ένας folk death metal κόμματος, που ξεχειλίζει σαν έπος. Η ερμηνεία του πρώτου καθ’ όλη τη διάρκεια του album είναι καθηλωτική και ακούραστη. Αγέραστα και τα brutal και τα καθαρά φωνητικά του. Τα τραγούδια-singles τους, “The Bee” και “Wrong Directions”, όμως, προορίζονταν από την αρχή κιόλας της κυκλοφορίας τους να γίνουν τα επόμενα best–hits. Θα ξεχύνονται από τα ηχεία μας με τεράστια άνεση και σε συστηματική επανάληψη με το καλησπέρα σας. 

Στην ολότητα του ο δίσκος ακούγεται νεράκι και αποτελεί ακουστική απόδειξη ότι οι Φινλανδοί έχουν ήδη μια πλούσια δισκογραφία. Album της χρονιάς για το melodeath, αναμφισβήτητα!

1106

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!