BONFIRE: “Temple οf Lies”

Είναι εκπληκτικό πως κάποιοι μουσικοί, καταφέρνουν με την εμπειρία και το ταλέντο τους, να δημιουργούν μουσικές υπερβάσεις. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να εκλάβεις το τί είναι αυτή τη στιγμή οι Bonfire και πώς φτάνει στα αυτιά μας ο ήχος τους μέσω του “Temple οf Lies”. Και δεν είναι υπερβολή τα ανωτέρω γραφόμενα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 4/5 του νυν σχήματος, συμπορεύονται τον αειθαλή από το 1972  Hans Ziller, μόλις τα τελευταία 3 χρόνια. Τί “μουσικό αυτί” ο τύπος!

Το τελευταίο , χρονικά, “απόκτημα”,  και φωνή του “Temple οf Lies” (Alexx Stahl-2016), αποδεικνύεται ομολογουμένως μεταγραφή επιπέδου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον επαγγελματισμό του και κατά δήλωση των συντελεστών, κάποια κομμάτια από τα τελευταία, δε θα ήταν εφικτά με προηγούμενες συνθέσεις του group, γεγονός που σίγουρα τον αφορά.  Η παρούσα σύνθεση έχει δέσει αρμονικά και σε μια μεστή και πολύ καλού επιπέδου παραγωγή, που έχει και εδώ βάλει το χεράκι του ο Ziller μαζί με τον Tom Müller, οδήγησαν τους Bonfire σε ένα συνολικά πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα. Όχι και αμελητέο επίτευγμα για μπάντα μόλις 3 ετών συνύπαρξης, ως έχουν αυτή τη στιγμή.

Ξεκινώντας την ακρόαση, μοιάζει ιδανική η instrumental εισαγωγή, που πλαισιώνεται και ομορφαίνει από τον αφηγηματικό λόγο, μιας χαρακτηριστικής φωνής, όπως είναι ο Αμερικάνος Voice Actor , David Michael Williamson.

Το “Temple οf Lies”, που ακολουθεί, είναι κομμάτι ιστορικών μουσικών αποχρώσεων, με έντονη πολιτική χροιά και μοναδική ατμόσφαιρα. Ήταν στιγμές που νόμισα ότι ο Stahl συνυπήρχε στο studio με τον Halford του “Painkiller” και τον Diamond, σε κάποια σημεία του “The Eye”, σε μια αρμονική και αψεγάδιαστη συγχορδία. Σημαντικότατη προσθήκη ομολογουμένως ο Stahl.

 Το “Temple οf Lies”, λοιπόν είναι ένα κομμάτι που σε συνδυασμό με το εξώφυλλο, στέλνει μήνυμα και απορρίπτει την αδιαφορία (και από μέρους της μπάντας) , στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την έδρα της Ευρωπαϊκής διαμόρφωσής του. Ένα από τα καλύτερα, όχι μόνο του συγκεκριμένου album.

Πάρα πολύ καλά και τα δυο επόμενα, τα “On the wings of an Angel” και “Feed the Fire”. Με έντονα στοιχεία 80s-90s και ψήγματα AOR σε σημεία. Το “Stand or  Fall”, αποτελεί μια ακόμη πολύ καλή σύνθεση, κυμαινόμενο σε γρηγορότερους ρυθμούς, πριν την μπαλάντα του album το “Comin’ Home”, η οποία αποτελεί και bonus track σαν extended acoustic version στην έκδοση βινυλίου, αλλά και στο Digipack, μαζί με το extra επίσης, “Friedensreich II – The Return of the Zünsler into the T.O.L.”.

Τα “I’ll never be loved by you” και “Crazy over you”, με το οποίο ολοκληρώνεται το τελευταίο μουσικό εγχείρημα, δεν υστερούν σε ποιότητα, ενώ το νοσταλγούν προηγούμενες δεκαετίες “Fly Away” και το “Love the way you hate me”, με δόση ολίγον από reggae ρυθμό, σφραγίζουν μια ποικιλομορφία που κάνει αισθητή την παρουσία της.

Εν συντομία ….

Χτυπάει η πόρτα. Ανοίγοντας βλέπεις μια πρώην, που ποτέ δεν ήθελες να χωρίσετε. Μοιάζει ελκυστικότερη. Πριν μιλήσεις ακολουθεί  ένα one night stand με την κορύφωση να φτωχαίνει τις λέξεις. Φεύγει, χωρίς λέξη και σε αφήνει ανήμπορο για αντίδραση, με την επιθυμία να την ξαναδείς  live,  στη νέα της “μορφή”. Αυτό είναι το “Temple of Lies”, αυτοί είναι οι BONFIRE του 2018.

Σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις του hard rock ήχου, σίγουρα από τους καλύτερους hard rock δίσκους του 2018. Παρακάτω αναλυτικά τα κομμάτια του δίσκου:

1 In The Beginning

2 Temple Of Lies

3 On The Wings Of An Angel

4 Feed The Fire (Like The Bonfire)

5 Stand Or Fall

6 Comin’ Home

7 I’ll Never Be Loved By You

8 Fly Away

9 Love The Way You Hate Me

10 Crazy Over You

Bonus tracks:

Comin’ Home (Extended Acoustic Version) – (Bonus Digipack/Vinyl track) 

 Friedensreich II – The Return of the Zünsler into the T.O.L. – (Bonus Digipack track)

454

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!