SATANIC SURFERS: “Back from Hell”

Ωωωωω, μετά από 13 χρόνια στο σκοτάδι και ένα reunion το 2014, οι Σουηδοί αυτοί επανέρχονται και το Χαλάνδρι παίρνει φωτιά – όχι αδίκως.

Πολλοί από εσάς μάλλον θα έχετε σχηματίσει ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι σας, αλλά μην άγχεστε θα σας κατατοπίσω πλήρως.

Ίσως κάποιοι από εσάς να γνωρίζετε τους Venerea ή τους Atlas Losing Grip (λέμε τώρα) του drummer και τραγουδιστή της μπάντας, του αεικίνητου Rodrigo. Τέλος πάντων, το κουιντέτο αυτό από το Malmö της Σουηδίας ανήκε στο roster της μυθικής Burning Heart (Millencolin, The Hives, Refuses κ.α.), ονομαστής για τις punk rock μπάντες της. Μία τέτοια είναι και οι Satanic Surfer, που αποτελούν σύνηθες soundtrack για skaters ανά την υφήλιο και οι οποίοι ενσωματώνουν τον ήχο των Pennywise, των Bad Religion και All, δίνοντας του μία γερή κλωτσιά από απόψεως bpm και μεταλλικής προσέγγισης.

Και επειδή συχνά οι Σουηδοί είναι παιχταράδες από τα γεννοφάσκια τους είναι χαρακτηριστικές οι κάτσε – σήκω εναλλαγές και κοψίματα των εν λόγω κυρίων πόσο μάλλον η αγάπη τους για τις μεταλλικές κιθάρες, που είναι διάχυτη και πασιφανέστατη καθ’ όλη τη διάρκεια του “Back from Hell”. Ακούστε τα Maiden παιχνιδίσματα και τις χαρακτηριστικές δισολίες στο “Self-Medication” και τις εναλλαγές solo μπάσου – κιθάρας στο “Paying Tribute” (“…It’s just too much Scooby Doo…”; Για το όνομα …). Και ποιους άλλους λάτρεις του crossover γνωρίζετε με κομμάτι να λέγεται “Madhouse”; Ναι, και εγώ αυτούς σκέφτηκα. Κατά τα λοιπά όλα τα στοιχεία που τους έκαναν γνωστούς είναι εδώ: gang vocals βγαλμένα από το “Stranger than Fiction”, ιλιγγιώδεις ταχύτητες στα τύμπανα, solo που βάζουν φωτιά στα ηχεία και κάνουν πολλούς μεταλλάδες να κουρνιάσουν στη γωνιά τους και πάνω από όλα αυτά η αθάνατη φωνή του Rodrigo να εξομαλύνει, από απόψεως μελωδικότητας, το συσσωρευμένο μένος και στρες του συνόλου.

Αν είστε οπαδοί – ή και μη – προτιμήστε. Αν δεν είστε να πάτε να ακούσετε Hammerfall γιατί σας αξίζει. Όπως και να έχει τραγουδήστε μαζί μου: “I wonder how long can you keep your head under water…”

546