TERRA INCΩGNITA: “Fragments Of A Ruined Mind”

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στους Αθηναίους heavy metallers Terra Incωgnita.

Ήταν το καλοκαίρι του 2017, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του EP της επιστροφής τους στα δισκογραφικά δρώμενα “Sign With Blood” το οποίο ήταν ο προπομπός της επόμενης, δεύτερης ολοκληρωμένης δουλειάς τους. 

Το “Fragments Of A Ruined Mind” συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το EP (τα κομμάτια του οποίου εμπεριέχονται στο album) και το πολύ καλό ορχηστρικό intro “Strahd’s Revenge” δίνει κάποιες ενδείξεις για το ποιόν του υλικού που θα συναντήσει ο ακροατής. Υλικό που πατάει γερά στο πατρογονικό μελωδικό heavy metal, με μια επική προδιάθεση, στα χνάρια των Jag Panzer, των παλαιών Savatage, των Crimson Glory, του Dio και πολλών άλλων, χωρίς τάσεις αντιγραφής μιας και οι Terra Incωgnita έχουν μια ιδιαίτερη συνθετική οπτική που τους διαφοροποιεί και ενισχύει το προσωπικό τους στοιχείο στο γνώριμο heavy metal που διαπραγματεύονται.

Καλή riffολογία, οι Μάνος K. και Στέλιος Ζούλιας είναι αρκετά τεχνικοί κιθαρίστες και εντελώς αφλύαροι, πληρώντας επακριβώς τις απαιτήσεις των συνθέσεων και με “ομιλητικά” solos, ρυθμικό δίδυμο δεμένο και στιβαρό πoυ δίνει επαρκή βαρύτητα στο background και ένας πολύ καλός Billy Vass. Μου άρεσε η φωνητική ερμηνεία του, δυναμικότατος με μια πολύ ταιριαστή τραχύτητα στη χροιά του και πολύ καλός όταν υψιφωνεί (ok, κάποιες προπονησούλες στην προφορά είναι θεμιτές, κάτι που ισχύει για το 99% των μη αγγλόφωνων τραγουδιστών άλλωστε). Καλοί μουσικοί όλοι τους.

Το κύριο ατού των κομματιών του “Fragments Of A Ruined Mind” θα έλεγα ότι είναι τα όμορφα ρεφρέν τους. Μου άρεσαν, είναι αξιόλογα όλα τους, αν και σίγουρα οι εκπλήξεις συνθετικά είναι μηδαμινές χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή (αυτό γουστάρουν τα παιδιά, αυτό παίζουν και δεν είμαι από αυτούς που απαιτούν παρθενογενέσεις για να έχω σε “κριτική” προτεραιότητα αυτό το στοιχείο). Καλό το “In the Mist” που στο solo του μου έβγαλε κάτι από Iron Maiden του “X-Factor” όπως επίσης και το Malmsteenικό mid-tempo “The Word”, το πολύ δυνατό “Conqueror” (με εξαιρετική solo γέφυρα) και το “The Midnight Lies”, δείγματα από ένα σύνολο ίσου επιπέδου ποιοτικώς. 

Εμφανής είναι και η βελτίωση στον ήχο σε σχέση με το EP, το album ακούγεται πιο συμπαγές και πλήρες ηχητικά, βαρύ και ογκώδες αλλά και πάλι η αίσθηση που αφήνει είναι αφαιρετική. Βέβαια αυτό βοηθά στο να αποφύγει η μπάντα να ακουστεί ψευδοπομπώδης και αυτή η ηχητική “ειλικρίνεια” ίσως και να αποτελεί και extra credit, η μπάντα παρουσιάζει την πραγματική δυναμική και τις όποιες αρετές της αναγνωρίσει ο ακροατής.

Αξιολογότατο το “Fragments Of A Ruined Mind”, οι Terra Incωgnita δικαιολογούν την επιστροφή τους απόλυτα και οι φίλοι του power metalίζοντος heavy metal θα πρέπει να ρίξουν τις αυτιές τους. Άλλο ένα κομψά σμιλεμένο λιθαράκι της ιθαγενούς παραγωγής μας.

https://www.facebook.com/terraincognitagr/
http://www.terraincognitaband.gr

605

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.