LETZTE INSTANZ: “Morgenland”

Τα γερμανικά δεν συνηθίζονται εύκολα. Είτε λόγο του άσχημου παρελθόντος της άγριας βίας του Γ’ Ράιχ, είτε επειδή είναι τόσο τραχιά γλώσσα που δύσκολα μπορείς να καταλάβεις αν μιλάει κανείς για ρομαντισμό ή για θάνατο.

Όμως με τη βοήθεια σχημάτων όπως οι Rammstein (κυρίως) και οι Die Toten Hosen, ο Ευρωπαίος τουλάχιστον, rocker τα χώνεψε ως ένα σημείο.

Οι Letzte Instanz (σημαίνει τελευταία κατάσταση) είναι ένα γερμανόφωνο rock σχήμα που είναι πολύ επιτυχημένο στη χώρα του και με το προηγούμενο album του, “Liebe Im Krieg” ανέβηκε στο νούμερο 4 των εγχώριων charts και τώρα επιστρέφει με τη δεύτερη δουλειά τους υπό τη στέγη της AFM.

To “Morgenland” είναι το δέκατο τρίτο album των Letzte Instanz και όσο όμορφο και να είναι νομίζω δύσκολα θα σταθεί στη δισκοθήκη ενός Έλληνα που δεν γνωρίζει τη γλώσσα. Πρώτον, γιατί από ό,τι φαίνεται οι στίχοι του συγκροτήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το σύνολο της μουσικής, οπότε αν δεν ξέρεις το νόημα, χάνεις την ουσία.

Δεύτερον, γιατί αν εξαιρέσεις την ύπαρξη του τσέλου που δίνει μια συμφωνική διάσταση στο rock των Letzte Instanz, δεν υπάρχει κάτι άλλο πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό που θα σε κάνει να θέλεις να γίνεις φίλος τους.

Η παραγωγή είναι πολύ προσεγμένη, όπως είναι φυσικό για ένα συγκρότημα με 20ετή παρουσία σε μια χώρα που έχει σοβαρή μουσική βιομηχανία, τα κομμάτια ακούγονται ευχάριστα και δεν κουράζουν, αλλά όπως προείπα δεν σου προσφέρουν κάτι το πρωτόγνωρο που θα σε φέρει στην ανάγκη να αγοράσεις Γερμανοελληνικό λεξικό.

Ο κύβος ερρίφθη! 

Y.Γ. Στην περιορισμένη digipak έκδοση περιλαμβάνεται και το τραγούδι “Children” με τη συνεργασία των Orphaned Land.

516

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.