PORTAL: "ION"

Οι Αυστραλοί Portal είναι οι πυρηνικοί επιστήμονες του death metal, και με το “ION” ανοίγουν μια τρύπα στο χωροχρονικό συνεχές, ανατινάζοντας τη λογική του ακροατή καθώς και κάθε πιθανή έννοια ηχητικών ορίων.

Ακολουθώντας τους κανόνες του ιδιώματος απλά και μόνο για να τους ανατρέψει μέσα σε 37 λεπτά ηλεκτρικής Αποκάλυψης, το αινιγματικό κουιντέτο δηλώνει την πίστη του στην ορθοδοξία του ήχου, όχι τόσο στη φόρμα (άλλωστε σε κάθε νέα κυκλοφορία σπρώχνουν παραπέρα τον πήχη της ακρότητας αλλά και τις αντοχές του κοινού τους), όσο στην ουσία: το κατά Portal death metal είναι πραγματικά τρομακτικό, ενοχλητικό, προκλητικό, απορρίπτει συλλήβδην την ασφαλή, καρτουνίστικη βία που καταδυναστεύει το είδος κι επιστρέφει στις απαρχές αυτής της μουσικής για να μεταλάβει το σκότος και τη ρυθμική της ένταση.

Το “ION” αποτελείται από σπασμωδικές εκρήξεις κατακλυσμιαίας κινητικής ενέργειας που συγγενεύουν περισσότερο με την jazz και την avant-garde, παρά με την παράδοση του ήχου που υπηρετούν. Kάτω από αβυσσαλέα παραμορφωμένα φωνητικά, το παίξιμο είναι φρενήρες και αδιάκοπο, με σαφέστατες αναφορές στις δυσαρμονίες των Deathspell Omega, αλλά χωρίς την αποκρυφιστική ατμοσφαιρικότητα των τελευταίων. Στα χέρια των Γάλλων, οι πολυεστιακές αντιμελωδίες γίνονταν ρομφαία αφύπνισης από το Θεανθρωπικό Ψεύδος, ενώ στις λαβυρινθώδεις συνθέσεις των Portal μετατρέπονται σε δομικά εργαλεία που βάζουν σε τάξη τις χαοτικές εξισώσεις μιας πειραγμένης ιδιοφυίας.
 
Με σύμμαχο μια παραγωγή καθαρισμένη από τη συνήθη μουντίλα, οι Portal προβαίνουν σε τεχνικές ακροβασίες για να αποπροσανατολίσουν τον ακροατή και να τον φέρουν ξαφνικά αντιμέτωπο με την ωμή δύναμη αυτής της μουσικής, έτσι όπως παρουσιάζεται αφτιασίδωτη, ατόφια, ανεμπλούτιστη κι αυθεντική. Οι γενναίοι (ή οι ψυχοπαθείς) που θα αψηφήσουν τα στρώματα πειραματικής κακοφωνίας κι εθιστικού θορύβου, θα βιώσουν από πρώτο χέρι το μέγεθος της υπέρβασης που τολμούν οι παρανοημένοι Αυστραλοί. Σε κομμάτια όπως το “Phreqs” και το “Phantom” ο αρχέγονος φόβος σχηματοποιείται και στοχεύει κατευθείαν στο υποσυνείδητο. Κι όσο λιγότερα γράψω για το τελειωτικό “Olde Guarde”, τόσο το καλύτερο για την ψυχική μου υγεία.

Το υπέροχο εξώφυλλο του αγαπημένου Zbigniew M. Bielak συμπληρώνει τέλεια το παζλ αυτής της κυκλοφορίας. Eίκοσι χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα με το ομώνυμο EP, οι Portal συνόψισαν την Τέχνη τους και τιμώρησαν όποιον έμεινε στο hype που δικαίως τους συνοδεύει. Αυτό είναι το album που πάντα προσδοκούσα να κάνουν. Και όντως, το απολαμβάνω σαδιστικά.

437