ESCAPING AMENTI: “Awakening”

“Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε” λέει ο σοφός (και καλά) λαός μας για περιπτώσεις όπως αυτή, στης οποίας το δελτίο τύπου αναφέρεται πως το “Awakening” είναι το ντεμπούτο album των Σουηδών Slipknot, που ακούν στο όνομα Escaping Amenti.

Αυτή η βιασύνη να δημιουργηθούν εντυπώσεις ακόμα και πριν από την ακρόαση με εκνευρίζει! Η αλήθεια είναι βέβαια, πως έχουν “δανειστεί” από τον ήχο τον Slipknot και την πολυπληθυσμιακή τους ύπαρξη, έχοντας και αυτοί αρκετά μέλη. Για την ακρίβεια επτά! 

Η παραγωγή έχει μια δυναμική, που φυσικά υστερεί σε σχέση με αρχηγούς του metal core χώρου, όπως οι Bring Me The Horizon, αλλά η γκρούβα που έχει η μουσική τους και η λειτουργικότητα των κομματιών τους που δεν σε κουράζουν, τους ανεβάζει επίπεδο.

Ακούγεται εξ αρχής πως το “Awakening” έχει δουλευτεί πολύ καιρό, εντός και εκτός studio, και θα πείσει με ευκολία εκείνους που κόβουν φλέβες για τα “ερμαφρόδιτα” (σκληρά και μαλακά μαζί, no pun intended) φωνητικά και τα επιτυχημένα και ευτυχώς όχι συνεχόμενα breakdowns. Συν του ότι στιχουργικά δημιούργησαν ένα sci-fi concept. Για την ακρίβεια:

“Τριακόσια φεύγα χρόνια από τώρα ένας φοβερός πόλεμος φτάνει στο τέλος του και η νέα εποχή φέρνει τη θρησκεία εκτός νόμου, αφού θεωρήθηκε υπαίτια για τον πόλεμο. Τα απανταχού ιερά κείμενα καταστρέφονται σημαίνοντας το τέλος όλων των θρησκειών και όσοι επέζησαν συμφωνούν να ξεκινήσουν το Χρόνο από την αρχή μετρώντας από Ένα. 700 χρόνια αργότερα, η ανθρωπότητα έχει ανθίσει και η τεχνολογία έχει φτάσει σε επίπεδα εκτός φαντασίας. Μετά όμως από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να φτιάξουν ένα νέο φεγγάρι, με σκοπό να χειραγωγούν το κλίμα της Γης, ο νεόδμητος πλανήτης ανατινάζεται φέρνοντας και πάλι την καταστροφή στη Γη, κάνοντας την κρανίου τόπο. Πολύς κόσμος κατέφυγε υπογείως δημιουργώντας νέο πολιτισμό και εξελίσσοντας την γενετική, αποκαλούν εαυτούς “The Hybrid-born”, ενώ όσοι έμειναν στην επιφάνεια ονομάστηκαν “The Free-born”. Μετά από ένα επιστημονικό λάθος των υπόγειων ανοίγει μια πύλη και ένας εισβολέας που κανείς δεν είχε φανταστεί πως υπάρχει έρχεται στη Γη, ενώνοντας και πάλι μετά από χρόνια τις δυο φυλές για να τον αντιμετωπίσουν. Οι Αμέντι ήταν μια εξωγαλαξιακή φυλή, που πίστευε πως ήταν Θεοί ανάμεσα σε ανθρώπους και πως κάποτε λατρευόντουσαν από τους Αρχαίους Αιγυπτίους. Οι Αμέντι όταν είδαν πόσο είχε καταστραφεί ο νέος πλανήτης που θέλησαν να εποικίσουν, αποφάσισαν να διαλύσουν την ανθρωπότητα σφάζοντας εκατομμύρια. Ορκίστηκαν πως όσοι έμεναν θα φυλακίζονταν σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, το Αμέντι (είναι μια από τις ονομασίες που είχαν οι Αιγύπτιοι για τον Κάτω Κόσμο), υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Έτσι, ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ανθρώπου και Θεού και ακόμη μαίνεται…”

Όσο να’ ναι είναι ένα εντυπωσιακό concept, που σου εξάπτει την περιέργεια, αλλά δυστυχώς δεν συνοδεύεται από ένα εξίσου γαργαλιστικό εξώφυλλο, το οποίο θεωρώ είναι πολύ πρόχειρο για να ντύσει μια τόσο δυνατή ιστορία. Παρόλα αυτά, η μουσική στέκεται όρθια όλα τα 59 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, και οι Escaping Amenti, αν ανεξαρτητοποιηθούν περισσότερο από τις προφανέστατες επιρροές τους, ίσως να γίνουν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στο μέλλον. Αλλά όχι και Slipknot, με τη μία, ρε manager, θα τα κάψεις τα παιδιά! Γιατί στην τελική δεν είναι “Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης!”.

Για τους φίλους του metal core είναι απαραίτητο το τσεκάρισμα των Escaping Amenti, οι υπόλοιποι μπορούν να ζήσουν και χωρίς. Απόλαυσα και περιμένω να γίνουν το μισό από αυτό που γράφει το δελτίο τύπου! Δεν μασάμε από προπαγάνδες εμείς…

Highlights: “Riptide”, “Nuclear”, “Memories”, “The Secrets of the Past”

528

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.