KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD: "Gumboot Soup"

To “Gumboot Soup” δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Δεκέμβρη και είναι το album με το οποίο οι King Gizzard & The Lizard Wizard έγραψαν ιστορία, είχαν υποσχεθεί ότι θα κυκλοφορήσουν πέντε albums μέσα στο 2017 και κράτησαν τον λόγο τους.

Σε πλήρη αντίθεση με τις τέσσερις προηγούμενες κυκλοφορίες τους, εδώ οι Αυστραλοί εγκαταλείπουν κάθε ιδέα περί concept και συνέχειας μεταξύ των κομματιών. Αυτή η ελευθερία φαίνεται πως επέδρασε καταλυτικά στον δίσκο, αφού ακούγονται τελείως απρόβλεπτοι και περισσότερο επικεντρωμένοι στις συνθέσεις. Πρόκειται εν ολίγοις για την πρώτη τους χύμα συλλογή τραγουδιών μετά από ένα σερί ολοκληρωμένων albums. Eκεί που πάντοτε ακολουθούσαν μια ενιαία συνθετική και θεματική γραμμή, εδώ ο στόχος τους είναι απλά να μπουν και να παίξουν.

Τα έντεκα κομμάτια του δίσκου ανοίγονται προς πάσα κατεύθυνση χωρίς περιορισμό, περνώντας βεβαίως (και αναπόφευκτα) από ηχοτοπία που εξερευνήθηκαν στους προηγούμενους δίσκους: οι μελωδικοί πειραματισμοί του “Flying Microtonal Banana” (“Greenhouse Heat Death”, “The Last Oasis”), η doom διάσταση του “Murder of the Universe” (“The Great Chain of Being”), η χαλαρή αυτοσχεδιαστική ατμόσφαιρα του “Sketches Of Brunswick East” (“Superposition”, “The Wheel”), τα στιβαρά grooves του “Polygondwanaland” (“All Is Known”, “Down The Sink”), αλλά και η πυραυλοκίνητη ψυχεδέλεια του ήδη ιστορικού “Νonagon Infinity” (“Muddy Water”). Aυτή η κυκλοθυμία τολμώ να πω ότι με κέρδισε.

To “Gumboot Soup” έχει στα μάτια μου έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, σα να ήθελαν οι Αυστραλοί να γιορτάσουν την επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος τους. Είναι σαφέστατα ενδιαφέρον, απολαυστικό και παγιώνει το όνομα της μπάντας στην πρώτη γραμμή της rock μουσικής. Όσο κι αν θέλω όμως ν’ανανεωθεί το ραντεβού μ’αυτούς τους θεοπάλαβους τύπους, θα προτιμούσα να έκαναν ένα διάλειμμα μέχρι να κυκλοφορήσουν το επόμενο album τους. Τόσο για εμάς, που σαφέστατα θέλουμε κι άλλο χρόνο για να χωνέψουμε τη μουσική που μας έδωσαν σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, όσο και γι’αυτούς, προκειμένου ν’ αποκρυσταλλώσουν το επόμενο μεγάλο όραμα και να μας παρασύρουν μέσα σ’αυτό.

Μέχρι τότε, η περσινή τους πληθωρική δισκογραφική παρουσία θα υπενθυμίζει σε όλους τι είδους μπάντα θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε όταν με το καλό προσγειωθούν στα μέρη μας για να μας ανατινάξουν (και) σε live περιβάλλον.

432