ANNIHILATOR: “For the Demented”

Ένας χρόνος πέρασε από το τελευταίο εγχείρημα του Jeff Waters, αυτού του μέγιστου μουσικού που η προσφορά του στη metal μουσική είναι ανυπολόγιστη, με πλήρη την έννοια της ανικανότητας υπολογισμού της.

Ανήσυχος και δουλευταράς καθώς είναι, ο ορισμός του όρου “ακομπλεξάριστος antistar”, δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει να δημιουργεί μουσική και δεν εφησύχασε στο περυσινό ημι-unplugged / ημι-live“Triple Threat”, το οποίο έτσι κι αλλιώς περιείχε υλικό από όλη του την καριέρα σε διαφορετικές, ακουστικές version. Συνυπολογίζοντας το “τακτόν” των δισκογραφικών του εξορμήσεων, δεν θα αργούσε να κυκλοφορήσει ένα ακόμη ολοκληρωμένο album. Κάτι που πήρε σάρκα και οστά δυο χρόνια μετά το εξαιρετικό και αυτοδημιούργητο “Suicide Society”, στο οποίο είχε αναλάβει τα πάντα εκτός των drums.

Στο νέο, 16ο album “For the Demented”, με τον ίδιο να αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά και τα φωνητικά (μια χαρά φωνή έχει ο Μεγάλος), έχει πλέον ξανά μια κανονική ομάδα πίσω του να τον πλαισιώνει, με τον Aaron Homma στις ρυθμικές κιθάρες, τον μπασίστα Rich Hinks (ο οποίος βοήθησε και στη σύνθεση) και τον Fabio Alessandrini στα drums, όλοι φυσικά στο ίδιο τεχνικό επίπεδο με τον leader, συνεχίζοντας την παράδοση επιλογής πάντα πρωτοκλασάτων μουσικών για τη στελέχωση του άρματος που λέγεται Annihilator. Οι οποίοι φυσικά, δεν τον διαψεύδουν.

Αν περιμένεις αλλαγές στο μουσικό στυλ τραγουδοποιΐας του Jeff Waters μάλλον θα απογοητευθείς. Συνθετικά βρίσκεται στο ίδιο μοτίβο που αναπαράγει εδώ και τρείς δεκαετίες περίπου, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ως “φαινόμενο” στην δισκογραφική πιάτσα με το big bang “Alice in Hell”. Καθαρό Annihilator metal (πες το heavy, πες το thrash, πες το prog, όπως και να το χαρακτηρίσεις θα είσαι μέσα), με τον ίδιο να κάνει την κιθάρα να σπαρταράει από γκαύλα με τις αριστοτεχνικές riffοσειρές, τα πανέξυπνα licks του και τα αιωνίως Maidenικά solo parts των τραγουδιών (ένα στοιχείο που μετά από τόσες δεκαετίες συμβίωσης με τη μουσική του, ο γράφων έχει αποκρυσταλλώσει στο νου του ότι πρόκειται ίσως για το απόλυτο trademark της μουσικής των Annihilator). Με τέλειο ήχο, τρομερή δύναμη στα ρυθμικά background από τους συνεργάτες του και με υψηλότατη έμπνευση (άκου το Slayerικό “Twisted Lobotomy” που σαρώνει με death metal λογική).

Από εκεί και πέρα, η γνωστή συνθετική σφραγίδα που σχηματοποιεί τη φυσιογνωμία της μπάντας αναδεικνύεται στα “One To Kill”, στο “The Demon You Know” και στο καταπληκτικό ομότιτλο track που γεφυρώνει την εποχή του τεράστιου “Set The World On Fire” με το σήμερα του ήχου δίνοντας άλλο ένα τεκμήριο του πόσο μπροστά ήταν συνθετικά το υλικού αυτού του album, στην κλασσική πλέον “εγώ-δεν-σ’ αγάπησα-που-του-έσπασα-μόνο-δύο-πλευρά-του-νυν-σου;” μπαλάντα “Pieces Of You”, η αισθητική μίξη (στα πρότυπα του “One Falls, Two Rise” από το “Feast”) “Phantom Asylum”, στο tech thrash “Altering The Altar” στο οποίο συμπεριλαμβάνονται keyboards (κάτι που απ’ όσο θυμάμαι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε κομμάτι των Annihilator και το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό μιας και πρόκειται για συγκλονιστικό τραγούδι), στο modern hard rock “The Way” που θα μπορούσε να έχει γραφτεί άνετα από τους Anthrax της John Bush era ή τους Carcass του “Heartwork” και στον “πολυπολιτισμό” του επιλόγου “Not All There”, στο οποίο αναμειγνύονται άριστα όλα σχεδόν τα πεδία της rock και του heavy metal δίνοντάς του μια Frank Zappaική υπόσταση.

Η απόδοση των μουσικών που ίπταται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή συνθετική διαύγεια του Jeff Waters που εξακολουθεί να τεκμηριώνει την υπερφυσική καλλιτεχνική του στόφα, δίνουν ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Υψηλού ενδιαφέροντος αρτίστικο metal όλων των αποχρώσεων, δυναμικό, συναισθηματικό και λεπτοδουλεμένο σε περφεξιονιστικό βαθμό.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη ολοκληρωμένο αριστούργημα από έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που πάτησαν ποτέ στη Γη. Το “For The Demented” είναι ένας ακόμη εξαιρετικός δίσκος που στέκεται όρθιος και ακμαίος στην ιστορία που φέρει το όνομα Annihilator. Και για άλλη μια φορά αφήνοντας τον γράφοντα πλήρως υπερήφανο και δικαιωμένο που επέτρεψε στον Jeff Waters, αυτήν την απίστευτη μουσική προσωπικότητα να του σμιλέψει την ψυχή από τότε που συναντήθηκε με την πανέμορφη Τέχνη του. Υπόκλισις και αυλαία!

https://www.annihilatormetal.com
https://www.facebook.com/annihilatorband

504

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.