BURGUNDY GRAPES: “Short Stories, Lasting Shadows”

Σκοπός αυτού του Αθηναϊκού σχήματος είναι να παράγει μουσική δωματίου με συμβατικά και ακουστικά, κυρίως, όργανα και παραπέμποντας σε πολλά σημεία σε americana αλλά και σε άλλους μοντέρνους ήχους στηριγμένους στην κιθάρα και στο banjo.

Έχοντας στο ενεργητικό τους δύο album και ένα EP, οι Burgundy Grapes δημιουργούν αμιγώς ορχηστρική μουσική που φέρνει στο νου, τουλάχιστον στην παρούσα κυκλοφορία, την αμερικανική παραδοσιακή μουσική, αίσθημα που προέρχεται από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει σε πολλά κομμάτια το banjo, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι λείπουν τα λογής έγχορδα που ψωμώνουν τη σταδιακά εντεινόμενη δομή του κάθε τραγουδιού.

Συχνά πυκνά στο ντουέτο banjo-ακουστικής/ κλασικής κιθάρας προστίθενται οι ήχοι ερπόντων τσέλο και βιολιών και άλλων απροσδιόριστων εγχόρδων, που με τη σειρά τους πλαισιώνονται από ξυλόφωνα και ακορντεόν. Ο ήχος είναι εσωστρεφής και επαναλαμβανόμενος σαν mantra, πετυχαίνοντας ως ενός σημείου το σκοπό του και από κομμάτι σε κομμάτι υπάρχουν διάφορες μεταπτώσεις διαθέσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη φωνητικών και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα κάνουν τα κομμάτια να ακούγονται σαν τζαμαρίσματα και τα καθιστούν κάπως κουραστικά στο μη εκπαιδευμένο αυτί, παρόλο που η μουσική είναι αρκετά καλή. Για  γερούς λύτες.

523