IRON SAVIOR: “Reforged- Riding on Fire”

Ένα χρόνο μετά το “Titancraft” album, το σχήμα του Piet Sielck επανέρχεται με μια συλλογή, προκειμένου να θυμίσει στους παλιούς το όμορφο παρελθόν του και να συστήσει στους νεότερους οπαδούς το ιστορικό ποιόν του.

Αφορμή για το “Reforged- Riding on Fire” ήταν η έλλειψη των πρώτων δίσκων του συγκροτήματος από την αγορά, όπως και η νομική αδυναμία εκ μέρους του για κάποια επανακυκλοφορία (άτιμα συμβόλαια), με αποτέλεσμα να επανηχογραφηθούν τα τραγούδια με το τωρινό line-up. Σωστή επιλογή, αν με ρωτάς, μιας και οι Iron Savior κλείνουν αισίως τα 20 χρόνια πορείας κι ένα best-of χρειαζόταν, έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι ήδη λάτρεις της μπάντας γνωρίζουν πολύ καλά τον ήχο του κουαρτέτου από τη Γερμανία. Οι μη μυημένοι, αυτό που χρειάζεται να ξέρουν είναι πως το group επιδίδεται σε αρτιότατο Accept-ικό/ Pirest-ικό speed power metal, με έφεση στην επιστημονική φαντασία, σε ό,τι αφορά τον στιχουργικό τομέα. Αξίζει να αναφερθεί πως το αρχικό σχήμα συμπεριλάμβανε τους Thomen Stauch (ex- Blind Guardian) και Kai Hansen (Gamma Ray, Helloween).

Τι θα συναντήσεις στο “Reforged- Riding on Fire”; 19 κομμάτια από την περίοδο 1997-2004, την εποχή δηλαδή που το συγκρότημα υπαγόταν στη Noise Records, με έμφαση στο ομώνυμο ντεμπούτο και στο “Condition Red”.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε τα “Riding on Fire”, “Brave New World”, “For the World”, “Watcher in the Sky”, “Iron Savior” και “Atlantis Falling” από το “Iron Savior” του 1997, τα “Prisoner of the Void”, “Eye to Eye” και “Mind Over Matter” από το “Unification” του 1999, το “I’ve been to Hell” από το Dark Assault“ του 2001, τα “Titans of Our Time”, “Mindfeeder”, “Warrior”, “Condition Red”, “Protector”, “Tales of the Bold” και “No Heroes” από το “Condition Red” του 2002, και τα “Battering Ram” και “Break the Curse” από το “Battering Ram” του 2004.

Προσωπικά, θα προτιμούσα οι επιλογές να ήταν ίσα μοιρασμένες, ώστε να φύγει επιτέλους το σχήμα από την σκιά του πρώτου του δίσκου, ενώ καλό θα είτο να είχε προστεθεί και κάποιο ακυκλοφόρητο κομμάτι ή ένα καινούριο, ώστε να προσεγγίσει κι όσους έχουν ήδη βρεθεί συνοδοιπόροι της πρώτης περιόδου της μπάντας. 

Σε ό,τι αφορά τις επανεκτελέσεις, είναι πολύ σπάνιο για τον γράφοντα να μην προτιμήσει την αρχική μορφή μιας σύνθεσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας στη δισκοθήκη μου όλα τα παραπάνω album, θεωρώ πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις αυθεντικές συνθέσεις, οπότε καταλήγω στο ότι το “Reforged- Riding on Fire” απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε νέους ακροατές (άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που γνώρισαν τη μπάντα από τα ‘10s και μετά), με τους (τρόπον τινά) γηραιότερους να έχουν ως μοναδικό λόγο να ασχοληθούν με την εν λόγω συλλογή κυρίως επειδή δεν ακολούθησαν το group ύστερα από τα πρώτα δύο του full length. 

Εν κατακλείδι, ένα best-of χρειαζόταν εκ μέρους των Ιron Savior κι έρχεται σε σωστή χρονική στιγμή, παρότι τα τερτίπια της μουσικής βιομηχανίας δεν επέτρεψαν την προσθήκη των αρχικών εκτελέσεων. Για όσους θέλουν να συστηθούν, έστω και υπό τέτοιες συνθήκες, με το έργο της μπάντας, το “Reforged- Riding on Fire” ενδείκνυται, παρά τις ατέλειές του. 

597

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.