MARILYN MANSON: “Heaven Upside Down”

Είμαι μία από τις πιο πιστές θαυμάστριες του Marilyn Manson.

Τον θαυμάζω γιατί είναι ένας (καλλιτεχνικός) δαίμονας και ό,τι κάνει, τραβάει τα βλέμματα της μουσικής βιομηχανίας και όχι μόνο.

Έπειτα από δύο χρόνια και μετά το The Pale Emperor (2015), ήρθε η ώρα που περιμέναμε με τόση αγωνία. Νέο album, στις 6 Οκτώβρη, με τίτλο “Heaven Upside Down”. Θα πω, λοιπόν, σε αυτό το σημείο πως είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά album του 2017, χωρίς υπερβολή. Άψογα γραμμένο, και ενώ ηχητικά είναι πρωτοπόρο, κάπου κάπου μας θυμίζει το παλιό και καλό industrial ύφος του Manson.

Ο Manson, ξέρει πολύ καλά πώς θα κάνει ένα δίσκο ελκυστικό. Ξεκινάει με το “Revelation #12” ένα μεθυστικό τραγούδι. Όπως όταν ρέει το αλκοόλ μέσα σου και έχεις τα ωραία συμπτώματα που σε κάνουν χαρούμενο, έτσι και το τραγούδι αυτό είναι μια αποκάλυψη! Τύμπανα, μπάσο, αίσθηση φρενίτιδας, με την καλή έννοια, και το τραγούδι απογειώνεται και εξελίσσεται, ταυτόχρονα.

Tο “Tattooed In Reverse” είναι σκοτεινό, ομιχλώδες, υπέροχο. Οι κιθάρες φαίνονται εκτός θέματος αλλά μαζί με το μπάσο και τα φωνητικά, δένουν και εκτινάσσονται σαν σφαίρα από περίστροφο.

Σχεδόν ίδιο με το “Tattooed In Reverse” -στην πιο απλή του μορφή- είναι το “Kill4Me”. Δεν βρίσκω κάτι που θα με ξεσηκώσει, αλλά του αναγνωρίζω την τρέλα που βγάζει σε κάποια σημεία.

“We Know Where You Fucking Live” και είμαστε στο τρίτο κομμάτι. Θυμίζει, μουσικά, το “The Pale Emperor” κι είναι η απάντηση στο γιατί ο “παράδεισος είναι άνω κάτω”. Σε κατευθύνει στην κόλαση και δεν διαμαρτύρεσαι.

Το “Say10” είναι το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε όλοι -παρόλο που διέρρευσε μισό. Σε προϊδεάζει για κάτι απαγορευμένο. Είναι βαθιά ερωτικό κομμάτι, τολμώ να το χαρακτηρίσω σεξουαλικό, αλλά καθόλου χυδαίο. Στο ίδιο μοτίβο, κινείται και το “Blood Honey”, που το ξεχώρισα αμέσως και έγινε το αγαπημένο μου. Ηχητικά, μουσικά και υφολογικά, ολόκληρο το album είναι βασισμένο σε αυτό το τραγούδι. Είναι ένα αριστούργημα.

Όπως ανέφερα πιο πριν, αυτή η κυκλοφορία θυμίζει παλιές εποχές Manson κάτι το οποίο φαίνεται στο “Je$u$ Cri$i$”. Ίσως, εκείνη την εποχή που τον πρωτογνωρίσαμε, αυτό το τραγούδι να ήταν κάτι το εξαιρετικά προκλητικό. Έχοντας μάθει πια τον Manson μέσα από τα τραγούδια του, είναι ένα ωραίο κομμάτι και σίγουρα όχι επιθετικό.

Με το “Saturnalia” δυστυχώς απογοητεύτηκα. Με κουράζει η επανάληψή του και το ίδιο μου προκάλεσε και το ομώνυμο “Heaven Upside Down”. Δεν βρήκα κάτι το ιδιαίτερο στο τραγούδι αυτό, παρόλο που κάποιος μπορεί να περίμενε να είναι το πιο δυνατό από όλα.

Πολύ όμορφα και ομαλά με το “Threats Of Romance”, μια πολύ ωραία δημιουργία με εξαιρετικά φωνητικά, έρχεται να κλείσει το “Heaven Upside Down”. Είναι το πιο σωστό τραγούδι για να ολοκληρωθεί ο δίσκος και σου αφήνει την αίσθηση πως τίποτα δεν τελειώνει από μόνο του -πρέπει εσύ να επιλέξεις το τέλος.

Ανακεφαλαιώνοντας, το “Heaven Upside Down”, είναι ένα από τα πιο άρτια album του 2017. Η μουσική εξελίσσεται, το ίδιο και οι καλλιτέχνες που τολμούν. Ο Marilyn Manson, είναι ένας από αυτούς. Και ξέρει καλά, πως το ρίσκο τον κρατάει ζωντανό. Είναι ένα σκοτεινό, ιδιαίτερα ερωτικό industrial album και όσοι αποφασίσετε να το ακούσετε , σας διαβεβαιώνω ότι θα σας καθηλώσει.

685