SIFTING: “Not From Here”

Οι Sifting αποτελούν (κι αυτο – προβάλλονται) ως μια από τις πλέον ελπιδοφόρες progressive metal μπάντες, που προέρχονται από την λατινική Αμερική, τη Βενεζουέλα συγκεκριμένα, και κατοικοεδρεύουν από το 2013 στην πόλη των Αγγέλων, το Los Angeles, ώστε να πραγματώσουν τις φιλοδοξίες τους.

Το 2011 είχαν την ευκαιρία ν’ ανοίξουν για τους “Bullet for My Valentine” τη συναυλία τους στο Καράκας στη Βενεζουέλα στα πλαίσια του Latin American Tour, κι όχι σ’ όλη την περιοδεία τους, ως αφήνεται να εννοηθεί εντέχνως από την παρουσίαση του βιογραφικού τους.

Η κυκλοφορία του EP τους “All the Hated” το 2013 και η απήχηση που έλαβε, ώθησε τον front man Eduardo ‘Edu’ Gil (κιθάρα και φωνητικά) και τον Abelardo Bolano (drums), να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα και ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στη Μέκκα του rock, το L.A..

Το 2015 τράβηξαν την προσοχή του παραγωγού Steve Evetts (Suicide Silence, The Dillinger Escape Plan, Sense’s Fail) και ηχογράφησαν το EP “Blurry Paintings”, με τρία τραγούδια και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 αναμένεται η κυκλοφορία του “Not From Here”, την οποία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο πολύς Ryan Williams (Velvet Revolver, Pearl Jam, Rage Against The Machine).

Πριν προβώ στην (προ)ακρόαση του επικείμενου album τους, άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή το “All the Hated” για να μπω στο κλίμα, αλλά και να διαπιστώσω την όποια εξέλιξή τους. Ένα εύηχο στην ακρόαση του δισκάκι, με ατμοσφαιρικότητα, ευφάνταστες συνθέσεις και φωνητικά που παραπέμπουν σε modern active rock σχήματα όπως οι Linkin Park και οι Muse, σ’ αντίθεση με το σκληρό και καλά δουλεμένο χαρακτήρα του ήχου τους. Κάτι με χάλασε σ’ αυτή την αντίθεση ανάλαφρων φωνητικών και επιτηδευμένου prog metal ήχου.

Το “Not From Here” συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Πρόκειται για μια κρυστάλλινη παραγωγή, με καλά σημεία έμπνευσης από μεριά σύνθεσης, ενώ ο στίχος χωλαίνει και απουσιάζει το hitter του album που θ’ αναμέναμε από μια μπάντα του είδους τους.

Θα ξεχώριζα το “Blowing Fire” για τα heavy metal γεμίσματά του και τα μη επιτηδευμένα φωνητικά, ενώ το ομότιτλο “Not from Here” συνδυάζει όλη τη γκάμα των επιρροών τους και την ιδιοσυγκρασία της μπάντας σε ένα θέμα, από gothic – Paradise Lost επιρροές, μέχρι low – up tempo εναλλαγές που ακουμπούν στους Dream Theater. Από εκεί και μετά είναι πέρα για πέρα προβλέψιμοι σε κάθε γέφυρα, γύρισμα και οποιαδήποτε υποψία σόλο.

Όλα είναι λες και γυρίζουν σε μια θεματική λούπα, που ανακυκλώνονται τα ίδια. Ακόμα και η μπαλάντα “Things Change” θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν έμενε στα απλά αρπίσματα της εισαγωγής και προχωρούσε μέχρι τέλους με τις όμορφες διφωνίες.

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε αν το τόλμημα της Eclipse Records με τους Sifting, ευοδωθεί (η εταιρεία πάντως πιστεύει πολύ σε αυτούς και τους προμοτάρει με κάθε δυνατό μέσο), το αποτέλεσμα πάντως είναι ικανοποιητικό, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάτι το σπουδαίο. Τελικός κι ίσως αλάνθαστος κριτής, το κοινό!

482

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.