EXIT EDEN: “Rhapsodies in Black”

Πριν κάποιους μήνες, τέσσερις μουσικές προσωπικότητες με τελείως διαφορετικές πορείες, αλλά με το ίδιο πάθος για την μουσική, αποφάσισαν να ενωθούν.

Πρόκειται για τις EXIT EDEN. Μία τετραμελής γυναικεία ροκ/μεταλ μπάντα που δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε κάτι -θεωρητικά- πρωτοποριακό.

Παρά την ποικιλομορφία τους, οι τέσσερις τραγουδίστριες Amanda Somerville, Clémentine Delauney, Marina La Torraca και Anna Brunner συνδυάζουν τους χαρακτήρες τους, τις τεχνικές τους, τις φωνές τους ώστε να δημιουργήσουν κάτι νέο. Σκοπός τους, να δείξουν προς τα έξω ότι κάθε τραγούδι -κλασσικό ή μη- μπορεί να μετατραπεί σε μια ροκ/μέταλ σύνθεση. Οι EXIT EDEN, διασκευάζουν ποπ και ροκ κομμάτια σε μουσική συμφωνικής μέταλ. Όταν το ακούς ως ιδέα, αναρωτιέσαι για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα. Κι εύλογα αναρωτιέσαι.

Κι οι τέσσερις τραγουδίστριες, έχουν στο ενεργητικό τους σπουδαίες συνεργασίες με πολύ γνωστά συγκροτήματα της μέταλ σκηνής. Αρχικά, η Amanda Somerville έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους AVANTASIA, EPICA και KAMELOT. Έχει περιοδεύσει με τους θρύλους  Alice Cooper και Ian Gillan όπως επίσης και με τον πρώην τραγουδιστή των HELLOWEEN, Michael Kiske. Η Clémentine Delauney, από το 2013 έως και σήμερα είναι η τραγουδίστρια των VISIONS OF ATLANTIS κι έχει επίσης συνεργαστεί με τους SERENITY και τους MELTED SPACE. Η Marina La Torraca, ξεκίνησε ως τραγουδίστρια στους AVANTASIA και αμέσως μετά -έως και σήμερα- είναι στους PHANTOM ELITE. Τέλος, η Anna Brunner, άρχισε να τραγουδάει σε πολύ μικρή ηλικία. Λόγω μουσικών σπουδών, οδηγήθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει εμπειρίες και να καταλήξει στην άποψη ότι τα φωνητικά πρέπει να είναι συναισθηματικά και παθιασμένα.

Ακούγοντας τον δίσκο τους, “Rhapsodies in Black”, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 4 Αυγούστου, αμέσως σκέφτεσαι πως αυτές οι γυναίκες, αδιαμφισβήτητα, είναι εξαιρετικές από θέμα τεχνικής, φωνής, μουσικής παιδείας. Ωστόσο, η ιδέα να κάνουν διασκευές σε ποπ τραγούδια δεν ήταν η πιο ορθή. Θες, επειδή δεν ταιριάζει ο στίχος με αυτή την μουσική; Θες, επειδή δεν έχεις συνηθίσει να ακούς αυτά τα τραγούδια με διαφορετική μουσική; Θες, επειδή είναι ήδη γνωστά και δεν έχεις την λαχτάρα να εξερευνήσεις το νέο; Ό,τι από όλα, οι διασκευές αυτές είναι ανέμπνευστες.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που κάνουν διασκευές σε ποκ/ροκ τραγούδια, οι οποίοι κινούνται στα ίδια μουσικά και τεχνικά επίπεδα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- χωρίς όμως να επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν σε τέτοιο βαθμό όπως οι EXIT EDEN. Τα ποπ κομμάτια, όπως αυτά που διασκεύασε το κουαρτέτο, χρειάζονται πιο ανάλαφρη μουσική. Λίγο πιο… εύπεπτη. Όχι τόσο επιτηδευμένη. Φυσικά και η ταυτότητα του συγκροτήματος είναι ροκ/μεταλ και πιο συγκεκριμένα συμφωνική μέταλ αλλά εδώ, δεν ταιριάζει. Δεν πάει σωστά. Ίσως, αν επέλεγαν άλλα τραγούδια να ήταν πολύ καλύτερα. Διότι καλλιτέχνες όπως Adele, Madonna, Depeche Mode, Rihanna, James Arthur, Lady Gaga και Katy Perry, έχουν διασκευαστεί πολλάκις, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, μιας και οι περισσότερες επανεκτελέσεις, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Εν κατακλείδι, το “Rhapsodies in Black”, δεν είναι άσχημο. Υπάρχουν δύο – τρία τραγούδια που είναι εξαιρετικά. Σαν σύνολο όμως, δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ίσως μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους να με διαψεύσει. Και το εύχομαι.

550