VINTERSORG: “Till Fjalls: Del II”

Οι Vintersorg είναι το one man project του κατά κόσμον Andreas Hedlund (γνωστό, καλό λαρύγγι που έχει περάσει από μπάντες όπως οι Borknagar και Otyg), ένα σχήμα που έχει μια πολύ αξιοπρεπή όσο και τακτή δισκογραφική πορεία στο χώρο του πειραματικού black metal.

Που έγκειται ο πειραματισμός; Στο γεγονός ότι ο Hedlund, εξαιρώντας το αμιγώς black metal debut (και πρώτο μέρος του παρόντος album που έχει τον χαρακτηρισμό part II), ποτέ δεν σταμάτησε να αναμιγνύει τη σιδηροδρομική μαυροφορεμένη metal συνθετική βάση της μουσικής του με στοιχεία folk ή θεατρικότροπα (τεχνοτροπίας Arcturus, οκ, μιλάμε για μπάντα που προκάλεσε big bang στα ακραία μουσικά δρώμενα), με αποτελέσματα πολλές φορές αριστουργηματικά (όπως στο “Visions from the Spiral Generator” του 2002 για παράδειγμα, στο οποίο χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα και όχι αυτό το ηχητικό βασανιστήριο που λέγεται “σκανδιναβικές γλώσσες”).

Στο νέο album οι (ο) Vintersorg ακούγονται αρκετά πιο ενθουσιώδεις και ίσως κατά κάτι πιο “γρήγοροι”. Συνολικά, οι αποκλίσεις από το σύνηθες ύφος τους είναι ελάχιστες, πράγμα βέβαια που δεν μειώνει την αυτοεξελικτική τελειοποίηση του συγκεκριμένου ύφους, με συνθέσεις που παλινδρομούν ανάμεσα στο παραμυθένιο και στο βάρβαρο με εξαιρετικές μεταβατικές γέφυρες. Και ο ήχος είναι απόλυτα περφεξιονιστικός, πολυφωνικός, αναδύοντας την πολεμοχαρή φύση του “Till fjalls: Del II”.

Fuzzαριστά riff, εξαιρετικός προγραμματισμός στο drumming και ποικιλία ρυθμών συμπληρώνουν ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο, με αρκετές κορυφές όπως στα αριστουργηματικά “Koldens Borg”, “Fjallets Maktiga Mur”, “Obygdens Pionjar” και “Tusenariga Strak”, στα πολύ καλά “Jokelvaktaren”, “En valdig Isvidds Karga Drakt” και “Lavin” που μεταφέρουν το πολεμικό metal των Borknagar και Amon Amarth, στο “Allt Μellan Ηimmel Οch Jord” που γέρνει προς Emperor ηχοτόπια και ο ακουστικός επίλογος του “Svart Mane”.

Αν μπορέσεις και ξεπεράσεις το ακαταλαβίστικο της γλώσσας (για κάταγμα γλώσσας πας έτσι και προσπαθήσεις να τη μιλήσεις, εκτός αν ξέρεις σουηδικά οπότε φέρε μου τον έλεχγο να σου βάλω άριστα), αυτό που θα αντιμετωπίσεις είναι καλοπαιγμένο και εξαιρετικά καλαίσθητο συμφωνικό black metal, θεατρικότροπο με μεγαλεπίβολη παραγωγή, υλικό που με σεβασμό κλείνει έναν κύκλο είκοσι ετών δημιουργίας για τους Σουηδούς (το πρώτο μέρος του album είναι και το debut τους, ηχογραφημένο το 1998). Οι Vintersorg έχουν χαράξει το δικό τους μονοπάτι και το “Till fjalls: Del II” είναι με δυο λέξεις ένα ακόμη ποιοτικό βήμα. Πολύ καλό.

522

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.