BLIND GUARDIAN: “Live Beyond the Spheres”

Το τι εστί Blind Guardian το γνωρίζουν όλοι…

Οι παλαίμαχοι βάρδοι, διανύοντας μια μακρά συμφωνική περίοδο, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το τρίτο τους live album, προκειμένου να δώσουν το τωρινό ζωντανό ηχητικό στίγμα της μπάντας.

Σίγουρα το εξώφυλλο που θυμίζει RPG δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό, αλλά αυτό μάλλον είναι επουσιώδες.

Το τι θα συναντήσεις μέσα στο τριπλό “Live Beyond the Spheres” είναι λίγο-πολύ γνωστό… Κομμάτια από όλη την καριέρα της μπάντας, που πλέον, λόγω της μεγάλης διάρκειας των κομματιών της, χρειάζεται τρία CD για να χωρέσει το live της χαρακτήρα!

Με (σχετική) έμφαση στα πιο “πρόσφατα” κομμάτια του συγκροτήματος, δίχως όμως να παραμελούνται και οι πιο speed-άτες στιγμές, η εν λόγω δουλειά ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Blind Guardian το 2015, αλλά όχι σε ένα μονάχα σημείο. Τουτέστιν, έχει πέσει κοπτοραπτική, προκειμένου το αποτέλεσμα να παρουσιάσει το συναυλιακό ποιόν του group, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (όπως κι αν το μεταφράζει ο καθένας αυτό).

Τεχνικά κι εκτελεστικά, δε νομίζω πως υπάρχει λόγος για πολλά λόγια, μιας και οι Guardian έχουν αποδείξει πως το κατέχουν το άθλημα, με τη διαφορά πως, παρότι αγέραστος, ο Hansi Kursh αρχίζει να δείχνει ερμηνευτικά την ηλικία του, αν και για να είμαστε αντικειμενικοί, είναι και πάλι έτη φωτός μπροστά από πολλούς στο ιδίωμα.

Αναλυτικά (και χρονολογικά, διότι είμεθα και ψυχαναγκαστικοί), η μπάντα ερμηνεύει τα “Majesty” από το “Battalions of Fear” του 1988, “Banish from Sanctuary” και “Valhalla” από το “Follow the Blind” του 1989, “The Last Candle”, “The Lord of the Rings” και “Lost in the Twilight Hall” από το “Tales from the Twilight World” του 1990, “The Bard’s Song (In the Forest)” από το “Somewhere Far Beyond” του 1992, “Bright Eyes”, “A Past and Future Secret”, “And the Story Ends” και το ομώνυμο από το “Imaginations from the Other Side” του 1995, “Nightfall”, “Into the Storm” και “Mirror Mirror” από το “Nightfall in Middle-Earth” του 1998, “And Then There Was Silence” από το “A Night at the Opera” του 2002, “Fly” από το “A Twist in the Myth” του 2006, “Tanelorn”, “Wheel of Time” και “Sacred Worlds” από το “At the Edge of Time” του 2010 και “The Ninth Wave”, “Prophecies” και “Twilight of the Gods” από το “Beyond the Mirror” του 2015…

Μπόλικο υλικό λοιπόν, αν και θα προτιμούσα αντί μερικών μεγάλων σε διάρκεια συνθέσεων, κάποια πιο γρήγορα τραγούδια (είτε παλιά, είτε νέα), όπως “Time What is Time” ή “A Voice in the Dark”, ενώ ομολογουμένως λείπει το στοιχείο της έκπληξης σε ό,τι αφορά τις επιλογές.

Προσωπικά, όσο κι αν τους ευχαριστιέμαι ακόμη ζωντανά τους Blind Guardian, οφείλω να ομολογήσω πως από πλευράς live κυκλοφοριών, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν (βασικά, ούτε καν να φτάσουν) το “Tokyo Tales” του 1993, το οποίο διέθετε εξαιρετική ενέργεια. Παρόλα αυτά, το “Live Beyond the Spheres” είναι ένα χορταστικό live best-of, το οποίο θα φέρει ευχάριστες μνήμες σε όσους παρακολούθησαν το σχήμα (και) στις πιο πρόσφατες εμφανίσεις του, εντείνοντας την αναμονή για το επόμενο studio album.


657

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.