KASABIAN: “For Crying Out Loud”

Όταν πρωτοάκουσα Kasabian, εκεί πίσω στο 2004, το “Club Foot” ήρθε σαν βόμβα στα αυτιά μου. Η συνέχεια δε, ήταν ακόμα καλύτερη…

Το “Empire” του 2006 (με το εκπληκτικό “By My Side”, προσωπικό αγαπημένο), αλλά πολύ περισσότερο τα “West Rider” του 2009, που τους χάρισε και το πρώτο massive hit (“Fire”) και “Velociraptor” του 2011, τους καθιέρωσαν ως μεγάλο όνομα που τους έφτασε να είναι headliner στο Glastonbury το ‘14. Με το πρώτο τους live στην Αθήνα, με άφησαν άφωνο (όπως και τους περισσότερους), κάνοντας την Πλατεία Νερού να χοροπηδάει χωρίς σταματημό.

Το πάντρεμα των ηλεκτρονικών ήχων με τις κιθάρες, ακόμη κι αν το έκαναν κι άλλοι στο παρελθόν με επιτυχία (βλέπε Moby, Prodigy και κάμποσοι ακόμα), ήταν άκρως ενδιαφέρον κι απευθυνόταν σε ένα ευρύτατο κοινό, από indie τροφίμους της πλατείας Καρύτση και της ευρύτερης περιοχής, μέχρι πιο “σκληρούς” ροκάδες. Η συνταγή κάπου χάλασε με το “48:13”, τον ομολογουμένως πιο αδύναμο δίσκο τους.

Με όλα αυτά λοιπόν, περίμενα με αρκετό ενδιαφέρον τι θα μας παρουσιάσουν με το νέο τους album, “For Crying Out Loud”, που κυκλοφορεί ήδη. Δημιούργημα του Serge Pizzorno εξολοκλήρου, σηματοδοτεί μια επιστροφή των Kasabian στον ήχο που τους ανέδειξε, με διάφορες πινελιές αναφορών στην indie σκηνή τις γηραιάς Αλβιόνας, χωρίς να ξεχνά να απευθύνεται και σε κοινό που συχνάζει σε club, με τους ήχους και το ύφος να εναλλάσσεται στην διάρκεια. Περιέχει ανθεμικά κομμάτια, φτιαγμένα να σηκώνουν στάδια στον αέρα, όπως τα “III Ray”, “Twenty Four Seven” και “Come back Kid”, εσωστρεφείς στιγμές (“The Party Never Ends”, “All Through The Night” και το ιδιαίτερο “Sixteen Blocks”), μέχρι  χορευτικά και ρυθμικά single (“You’re in Love With a Psycho”, “Are you Looking for Action”). Ακούγοντας το “Wasted” στο μυαλό μου έρχονται οι Last Shadow Puppets, στο “Good Fight” οι παλιοί καλοί Blur, ενώ το “Bless this Acid House” είναι κλασική περίπτωση Mad (το club εννοώ φυσικά, για να θυμούνται οι παλιοί…).

Σίγουρα το “For Crying Out Loud” δεν είναι το masterpiece του συγκροτήματος, σε κάθε περίπτωση όμως, θα αφήσει τους οπαδούς τους ευχαριστημένους, ενώ συγκρίνοντάς το με την προηγούμενη κυκλοφορία τους, τους επαναφέρει στο προηγούμενο ψηλό επίπεδο τους κι αφήνει πολλές ελπίδες για το τι έχουν να μας δώσουν στο μέλλον.

515