TUBER: “Out of the Blue”

“Δεν παράγει μόνο η Αθήνα ροκ!”

Είναι κουβέντα που έχουμε ξεστομίσει άπειρες φορές όσοι έχουμε μεγαλώσει και ζήσει εκτός Αττικής. Το ότι στην πρωτεύουσα γίνονται περισσότερα πράγματα (συναυλίες, φεστιβάλ, κλπ.), γίνονται. Το ότι εκεί βγαίνουν περισσότερες καινούριες μπάντες την ημέρα, ισχύει. Το ότι ο βασικός πυρήνας των promoters και των διαφόρων agency που ασχολούνται με μουσικό PR-ιλίκι βρίσκεται εκεί, είναι επίσης γνωστό. Έλα όμως που υπάρχουν μπάντες όπως οιTuber που με κάθε τους κυκλοφορία έρχονται να διαψεύσουν όσους θεωρούν ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να βγάλει μουσικάρες.

Οι Tuber λοιπόν είναι μία από αυτές τις μπάντες που το ’13 κατάφερε με την κυκλοφορία του “Desert Overcrowded” να κάνει ένα αρκετά μεγάλο “μπαμ” στην ντόπια underground σκηνή χωρίς τη παραμικρή  βοήθεια! Με μόνο τους όπλο το πάθος τους για μουσική.  Και κάπως έτσι μετά από αρκετά μεγάλη αναμονή, επιτέλους κυκλοφόρησε το “Out of the blue”!

Πρόκειται για ένα full length που έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει, μιας και οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τους Tuber με το “Desert Overcrowded”.

Η καινούρια δισκογραφική δουλειά των κυρίων έχει πάρει μία πιο ηλεκτρονική στροφή, κάτι το οποίο γίνεται αισθητό από το πρώτο κιόλας κομμάτι. Ακούγοντας όλο το album αρκετές φορές (μιας και την πρώτη φορά θεώρησα ότι είχα ίσως λίγο υπερβολική αντίδραση) συμπέρανα πόσο καταπληκτικό πάντρεμα έκαναν μεταξύ των ηλεκτρονικών στοιχείων και των βαριά αρχιδάτων συνθέσεών τους, φέρνοντας πολύ έντονα στο μυαλό μου μία μίξη Maserati με God is an Astronaut και Pelican.

Όλα τα τραγούδια του είναι μικρά διαμαντάκια. Επίσης δεν γίνονται ποτέ περίπλοκα και καταφέρνουν με σχετική άνεση να κάνουν το groove να ρέει άφθονο καθ’ όλη τη διάρκεια του εν λόγω πονήματος. Σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά τις συνθέσεις τους αποτελεί επίσης η στροφή σε πιο metal παίξιμο με αρκετά παραμορφωμένες τις κιθάρες και πιο στακάτα τα κιθαριστικά riff, κάτι το οποίο θεωρώ ότι τους ταιριάζει απόλυτα και ας τους είχα λατρέψει για τον πιο καθαρό τους ήχο.

Η παραγωγή (την οποία ανέλαβε ο μπασίστας της μπάντας στο studio που διατηρεί) για άλλη μια φορά είναι 10/10. Ακούς το κάθε κομμάτι και δεν υπάρχει στιγμή που να νιώσεις πως θα ήθελες αλλάξει κάτι!

Περιμένω πραγματικά πως και πως να τους παρακολουθήσω για πολλοστή φορά live, ώστε να δω πως θα αποδώσουν τον δίσκο (αν και γνωρίζω ήδη μέσα μου πως θα τα γαμήσουν όλα με την καλύτερη των καλυτεροτέρων (sic) έννοια πάντα). Είναι, αν όχι η καλύτερη, ίσως μία από τις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις ελληνικών συγκροτημάτων που έχω δει μέχρι στιγμής, μαζί με τους θεσσαλονικείς Sleeping Pillow. Γενικά όσοι έχετε την ευκαιρία να τους δείτε live μην τους χάσετε. Είναι εμπειρία ζωής.

Τώρα αν είσαι από τους τύπους που θεωρούν το “Desert Overcrowded” ως την κορυφαία στιγμή των Tuber, πολύ καλά κάνεις και το πιστεύεις! Δεν μου πέφτει απολύτως κανένας λόγος να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά ούτε θα συμφωνήσω. Το “Out of the blue” είναι ένα album το οποίο έχει το δικό του χαρακτήρα και που για εμένα αποτελεί μία πολύ λογική μουσικά εξέλιξη της μπάντας. Θεωρώ ότι είναι ένα post rock αριστούργημα που θα τους απογειώσει και θα ανοίξει ακόμα περισσότερες πόρτες για αυτούς.

ΥΓ1.Αν είσαι από τους τύπους που βαριούνται να ακούσουν όλο το δίσκο τότε ντροπή σου! Άκου τουλάχιστον το “Cat Class” και το “Noman”.

ΥΓ2. Τώρα που καλοκαίριασε πάρτε το αμάξι σας, βάλτε Tuber στο τέρμα και ξεκινήστε για τον όποιον προορισμό σας. Νομίζω δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κάποιος τη μουσική τους.

https://tuber.bandcamp.com/album/out-of-the-blue
https://www.facebook.com/tuberband

579