ARCH ENEMY: “As the Stages Burn!”

Όταν οι μουσικές μετοχές σου είναι πεσμένες και παράλληλα θες να παραμείνεις στην επικαιρότητα, τι καλύτερο από μια live κυκλοφορία.

Πόσο μάλλον όταν αυτή έρχεται ύστερα από μια (ομολογουμένως) δυναμική εμφάνιση στο περσινό Wacken και συνοδεύεται από εκτενές οπτικοακουστικό υλικό. Για την ακρίβεια, το πακέτο περιέχει ολόκληρο προαναφερθέν live της μπάντας, όπως επίσης μέρος μιας συναυλίας στο Tokyo το 2015, backstage footage, συν μερικά official video.

Εμμέσως, το “As the Stages Burn!”, έχει τη διάθεση να συστήσει εκ νέου το line-up των Arch Enemy, το οποίο έχει αλλάξει από το 2014 με τον Jeff Loomis να στέκεται επάξια δίπλα από τον “αρχηγό” Mike Amott και την Alissa White-Gluz να αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο της αντικατάστασης της Angela Gossow, συνεχίζοντας τη λογική των γυναικείων brutal φωνητικών, η οποία επικρατεί στην μπάντα από το 2000 και μετά, ύστερα τη φυγή του Johan Liiva.

Γιατί να “συστήσει εκ νέου”; Διότι το προ τριετίας “War Eternal”, παρότι τράβηξε την προσοχή, δεν έλαχε θερμής αντιμετώπισης, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει με τα ζωντανά διαπιστευτήρια του συγκροτήματος, που ευελπιστούν να πείσουν τους λογής αντιρρησίες.

Το “Khaos Overture” (μέσα από το “Khaos Legions” του 2011), αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα, το οποίο οδηγεί στο “Yesterday Is Dead and Gone” (από τον ίδιο δίσκο). Η συνέχεια ανήκει στο “War Eternal”, από το ομώνυμο album, το οποίο αντιπροσωπεύεται στο live από 4 ακόμη τραγούδια (“Stolen Life”, “You Will Know My Name”, “As the Pages Burn” και “Avalanche”).

Η συναυλία εξελίσσεται σε ένα mini-best of, με το hitάκι “Ravenous” (μέσα από το “Wages of Sin” του 2001) να δίνει το ρυθμό, ώστε να ακολουθήσουν νέα και παλιά τραγούδια, αφήνοντας απ’ έξω τα album “Rise of the Tyrant” (2007), “Burning Bridges” (1999) και “Stigmata” (1998), με μοναδική αναφορά στις απαρχές της μπάντας το “Fields of Desolation” (μέσα από το “Black Earth” του 1996), το οποίο ουσιαστικά κλείνει και το live.

Για την ιστορία, από το “Doomsday Machine” του 2005 βρίσκουμε τα “My Apocalypse” και ”Nemesis”, από το “Anthems of Rebellion” του 2003, τα “Dead Eyes See No Future” και “We Will Rise”, ενώ από το προαναφερθέν “Khaos Legions” συναντώνται και τα “Bloodstained Cross”, “Under Black Flags We March” και “No Gods, No Masters”.

Τα κομμάτια από την εμφάνιση στο Tokyo του 2015 πάντως είναι διαφορετικά, για όποιον ενδιαφέρεται κι ας μην αποτελούν μέρος του “κυρίως πιάτου”. Και μπορεί το setlist στο Wacken να δείχνει ελλιπές, αλλά η ουσία είναι πως είναι χορταστικό από κάθε άποψη, δίνοντας σαφές στίγμα από την πορεία της μπάντας, δίνοντας έναυσμα στον γράφοντα να δώσει κι άλλες ευκαιρίες στο “War Eternal”.

Το “As the Stages Burn!”, αποτελεί μια πραγματικά καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιος τους Arch Enemy, ενώ οι οπαδοί του συγκροτήματος μπορούν να απολαύσουν το melodic death σχήμα που αγαπούν μέσα από μια επαγγελματικότατη παραγωγή (οπτικά και ηχητικά), η οποία (λογικά) προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα.

509

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.