DIABLERIE: “The Catalyst Vol.1: Control”

16 χρόνια από την πρώτη και μοναδική full length δουλειά τους (με δυο EP ανάμεσα) και οι φινλανδοί industrial death metallers Diablerie επανεμφανίζονται με νέα κυκλοφορία.

Πρόκειται για το “The Catalyst Vol.1: Control”, ένα πλήρως βιομηχανικό σύγχρονο άκουσμα με παραπομπές σε πολλά ηχοτόπια τα οποία δείχνουν τις επιρροές της μπάντας και θέτουν το συνολικό αποτέλεσμα, αν και υψηλής μεταβλητότητας στη ροή του, σε υψηλά συνθετικά επίπεδα.

Σαν γενικός κοινός παρονομαστής θα μπορούσε να οριστεί η τεχνοτροπία των Fear Factory (τουλάχιστον riffολογικώς και προγραμματιστικώς) η οποία άλλες φορές μεταλλάσσεται σε thrash / black metal μορφές όπως στο “Rabid (Dogs of Church and State)” – με τη συμμετοχή του παλαβιάρη Mika Luttinen των Impaled Nazarene –, στο  “Selves” (που μου έφερε στο νου τους Tsopana Rave (!) αν το γυρνούσαν στο death metal) ή στο “This Drastic Clique”, αλλά υπάρχουν και κομμάτια όπως το “Osiris”, το “Odium Generis Humani” ή το εξαιρετικό “Wear My Crown” που δείχνουν έναν mainstream (αν και πολύ προοδευτικό) χαρακτήρα που θα εκτιμηθεί από ακροατές συμβατών dance floor νοοτροπιών.

Η φωνητική ερμηνεία του Henri Villberg, ενός πολύ καλού growler, είναι άριστη και ταιριάζει απόλυτα με το ηχητικό περιβάλλον (τέλειος ήχος), ενώ μου άρεσε πολύ η χρήση των synths του ιδίου που αποδίδουν τον φουτουριστικό / τεχνολογικό χαρακτήρα της μουσικής των Diablerie, πρωταγωνιστικό όργανο σε συνθέσεις όπως το “You Stop You Die” (βουτηγμένο στο kraftwerk late ’70s πνεύμα) που είναι και intro του “Grey”, ενός Soilworkικών αποχρώσεων ρεφρενάτου κομματιού, όπως επίσης και στο επιλογικό “I Am the Catalyst”.

Όπως και να ‘χει, οι Diablerie δείχνουν και στις δυο τάσεις που συνυπάρχουν μέσα στο “The Catalyst Vol.1: Control” ότι μπορούν να κάνουν καλή δουλειά. Φουριόζοι στις tech death στιγμές τους και ιδιαίτερης μελωδικής οπτικής στα θέματα που κυριαρχεί η electronic φύση του ακούσματος. Παρουσιάζουν μια πολύ αξιόλογη δουλειά και η επαναφορά τους στα δισκογραφικά δρώμενα είναι απολύτως δικαιολογημένη. Σύγχρονη άποψη πάνω στην extreme μουσική, καλοδουλεμένο υλικό υψηλού ενδιαφέροντος. Αν είσαι ανοιχτών οριζόντων και δεν βγάζεις φλύκταινες με τα keyboards, απολύτως προτεινόμενο.

https://www.facebook.com/Diablerie/

519

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.