ONE OF THESE DAYS: “One Of These Days”

Πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά για τους Αθηναίους One Of These Days και τα συναισθήματα ανάμεικτα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ την αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά το “No Heaven For The Cursed” EP του ’12, οι One Of These Days με το ομότιτλο πρώτο τους άλμπουμ κάνουν μια επαγγελματική στροφή, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν. Το ύφος της μπάντας παραμένει το ίδιο αλλά υπάρχει μια σαφής βελτίωση τόσο στο δημιουργικό όσο και στο κομμάτι της παραγωγής. Το μπέρδεμα και τα ανάμεικτα συναισθήματα προκύπτουν κυρίως από την ανάγκη της μπάντας να αφομοιώσει όσο περισσότερα στοιχεία ακραίου ήχου κι επιρροών μπορεί στις συνθέσεις της με αποτέλεσμα να δυσκολεύει εμάς να καταλάβουμε τι προσπαθούν να κάνουν και τους ίδιους να βρουν τον δρόμο τους.

Το “One Of These Days” ξεκινάει δυναμικά, συνεχίζει μπερδεμένα και τελειώνει όπως ξεκίνησε. Καθ’ όλη τη διάρκειά του σε περνάει από όλες τις φάσεις του σκληρού ήχου από τις αρχές του ‘90 μέχρι και σήμερα με μια σαφή επιρροή από τα 00’s και μετά. Ο όρος grindcore που διαβάζουμε στο bio της μπάντας απέχει κατά πολύ με βάση αυτό που ακούμε και θα προτιμούσα την ταμπέλα deathcore με (μοντέρνες) brutal death εξάρσεις για να περιγράψω τη μουσική τους. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο κι ο ήχος του άλμπουμ που δεν αφήνει το grind στοιχείο να υπερνικήσει, αδικώντας εν τέλει κομμάτια όπως το “Corruption”. Τα τύμπανα είναι υπερτριγγαρισμένα με τις μπότες να βγαίνουν μπροστά και να σου ταράζουν τα σωθικά, διαθέτοντας έναν ήχο άρτιο και “τούβλο” (τσιμεντόλιθο μάλλον) που όμως απέχει πολύ από την grindcore αισθητική.

Αρκετά με τις ταμπέλες όμως γιατί ουδεμία σημασία έχουν. Το καλό με το “One Of These Days” είναι ότι έχει ασταμάτητες riff-άρες από την αρχή μέχρι το τέλος και δε σε αφήνει στιγμή  αδιάφορο. Οι συνθέσεις είναι δομημένες με σκοπό να παρουσιαστεί κάτι ξεχωριστό κι οι εναλλαγές στους ρυθμούς, τα φωνητικά και τα grind-o-death παρακλάδια προσδίδει μια ευχάριστη πολυπλοκότητα που σε κρατάει σε εγρήγορση. Μελανό σημείο ίσως αποτελούν τα κάπως πιο μοντέρνα στοιχεία με τις ατμοσφαιρικές πινελιές (πλήκτρα π.χ.) και κάποια “χοροπηδηχτά” beat down που δεν έχουν σαφή λόγο ύπαρξης.

Κάνοντας τη σούμα, σίγουρα θα βάλουμε θετικό πρόσημο στην μπάντα, κυρίως για τη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν και γιατί δε φοβάται να πειραματιστεί. Το δύσκολο και πολύπλοκο υλικό του “One Of These Days” δείχνει τις τεράστιες ικανότητες του συγκροτήματος. Ελπίζω να καταφέρουν στο μέλλον να κρατήσουν τα στοιχεία που τους κάνουν ξεχωριστούς και να αποβάλλουν τα κάπως τετριμμένα και λίγο αταίριαστα που περισσότερο μπερδεύουν παρά προσθέτουν κάτι.

607

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.