FURIA: “Ksiezyc Milczy Luty”

Ok, αυτός ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, αλλά το θεωρώ έγκλημα να μην γίνει μια παρουσίαση εφόσον πρόκειται για έναν από τους καλύτερους της περιόδου.

Για όσους δεν τους γνωρίζουν, οι Furia είναι μια από τις μπάντες που παρέα με τους Mgla, Batushka, Cultes Des Ghoules κλπ έχουν κάνει σύσσωμη την black metal σκηνή να τρώει πολωνική σκόνη. Νωρίτερα στη χρονιά κυκλοφόρησαν το “Guido” EP, ένα δίσκο που πρέπει να τσεκάρετε οπωσδήποτε, ηχογραφημένο ζωντανά 320 μέτρα κάτω από τη γη στο ανθρακωρυχείο με το ίδιο όνομα και κατάφεραν μέσα σε μερικούς μήνες να επιστρέψουν με κανονικό studio album το οποίο απλά σπέρνει.

Σαν καθρέφτης της χώρας προέλευσης του γκρουπ, παγιδευμένης για δεκαετίες μεταξύ πλούσιας κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, “υπαρκτού” σοσιαλισμού, οικονομικής δυσχέρειας και χριστιανικού συντηρητισμού, μεταξύ πανέμορφης φύσης και παλιάς αρχιτεκτονικής και του ψυχρού πρακτικού μινιμαλισμού του πρώην ανατολικού μπλοκ, το “Ksiezyc Milczy Luty” είναι ταυτόχρονα παγωμένο, οργανικό και επιβλητικό. Σε αντίθεση με την ωμότητα του “Guido”, το “Ksiezyc Milczy Luty” είναι πιο συμμαζεμένο, τα κομμάτια είναι κυρίως μεσαίων ταχυτήτων, σκοτεινά και παράλληλα “ζωντανά”, σου δίνουν την αίσθηση του απρόβλεπτου χωρίς να είναι πολύπλοκα, με καταπληκτικά riff να πετάγονται μεταξύ ατμοσφαιρικών σημείων και με ιδιαίτερα φωνητικά και σημεία που είναι σχεδόν απαγγελίες, κάπου μεταξύ Kvaforth και Attila, και ενώ το σύνολο δεν είναι ακραίο ή κάφρικο είναι παρόλα αυτά ξεκάθαρα σκληρό.

Κάποιοι ίσως θεωρήσουν πως λόγω της έλλειψης καφρίλας και blast beat το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν είναι και τόσο black metal. Αυτοί οι κάποιοι μάλλον δεν κατάλαβαν ποτέ την ουσία του είδους. Οι υπόλοιποι ξέρετε τι να κάνετε, δεν σας λέω τι να κάνετε με το πορτοφόλι σας αλλά αν περισσεύει κάνα ψιλό…

466

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.