IC REX: “Tulen Jumalat”

Γιορτές πλησιάζουν και περίμενα ο Βορράς αν μη τι άλλο να μου φέρει κάτι σε Santa Claus.

Αντ’ αυτού μου έφερε τους Θεούς της Φωτιάς με τη νέα δουλειά των IC REX και τον τίτλο “Tulen Jumalat”. Το φινλανδικό σχήμα μεταμορφώθηκε πλέον σε κανονική μπάντα με την προσθήκη νέων μελών πέραν του πολυμήχανο Artifex IC (φωνή, κιθάρα, μπάσο, στοίχοι, σύνθεση – και συνεχίζω – management, cover, booklet) και μας προσφέρει απλόχερα μια αξιόλογη ποσότητα ψυχαναγκαστικά κλασσικού μελωδικού black metal.

Οι IC REX θέλοντας να εξερευνήσουν τα εωσφορικά αρχέτυπα από πολλές και διαφορετικές μυθολογίες ανά τον κόσμο δημιούργησαν στη νέα τους δουλειά ένα μουσικό project με ωραία ροή από την αρχή μέχρι το τέλος και ύφος που δε παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το είδος του, οπότε οι λάτρεις του λογικά θα το “θεοποιήσουν”.

Συνήθως όταν ακούω πρώτη φορά ένα άλμπουμ το βάζω σε ένταση μουσικής δωματίου και περιμένω κάτι να τραβήξει την προσοχή μου για να ασχοληθώ παραπάνω. Το εν λόγω μουσικό project αυτό το κατάφερε με τα γυναικεία φωνητικά στα κομμάτια “Prometheus” και “Ikuinen Musta Liekki” από τις Kate Boss και Riikka “Lilith” Himanen. Μπορώ να πω ότι με ταξίδεψαν σε ένα σκοτεινό μουσικά παρελθόν και στην αυθεντική εποχή των Tristania και των The Sins of Thy Beloved.

Ανεβάζοντας την ένταση για να δώσω τη δέουσα προσοχή σε αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, συναντώ μυστικιστικές μελωδίες και καλοδουλεμένα solo από την κιθάρα του Frater CVV (ειδικά στο “Agni” νομίζω μεγαλουργεί), τα οποία παραπέμπουν αλλά δεν αντιγράφουν τις προαναφερθείσες μπάντες συν κάτι από το παρελθόν των Dimmu Borgir με το “Heimdall”.

Το άλμπουμ σε γενικές γραμμές πάντως είναι αρκετά τυπικό και αυτό γιατί βαδίζει σε γνώριμα μουσικά μεταλλικά μονοπάτια. Επομένως δε θα ακούσει κάποιος μια κακή δουλειά, αλλά μια καλοδουλεμένη προσπάθεια πάνω σε κάτι που ήδη υπάρχει.

Αν και το “Tulen Jumalat” πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 3 Φεβρουαρίου του 2017, οι IC REX προετοιμάζονται ήδη να ανακαλύψουν και τα αρχέτυπα του Κρόνου στο επόμενό τους άλμπουμ που θα φέρει τον τίτλο “The Gods of Ice”. Αναμένουμε με δέος λοιπόν την πορεία της μπάντας που μόνον οι Θεοί μπορούν να προδιαγράψουν!

437