CYANNA MERCURY: “Archetypes”

Ντεμπούτο άλμπουμ για τους Cyanna Mercury.

Δέκα κομμάτια, σε παραγωγή δική τους σε συνεργασία με τον Δημήτρη Λιλή, ενώ επίσης παραγωγή και μίξη ανέλαβε ο Άλεξ Μπόλπασης (The Noise Figures, Whereswilder, κ.ά.) και το mastering ο James Plotkin (Electric Wizard, Moon Duo, Merzbow, John Carpenter, St. Vitus, κ.ά.). Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Kyle Fite.

Ψυχεδελική ελληνική folk συνδυασμένη με σκοτεινούς, παγανιστικούς ρυθμούς, με επιρροές από The Doors, Aphrodite’s Child, Pink Floyd, Wovenhand, The Cult. Καθώς είμαι από αυτούς που εκτιμούν και απολαμβάνουν δεόντως τα πετυχημένα υφολογικά και ειδολογικά “παντρέματα”, δεν θα μπορούσα να μείνω ασυγκίνητη από το κράμα ψυχεδέλειας, blues, ελληνικής και ανατολίτικης παράδοσης που δημιούργησαν οι Cyanna Mercury σε αυτό το καλοδουλεμένο και εμπνευσμένο πρώτο τους full length εγχείρημα, με την ισχυρή, βαθειά φωνή του Spyrea Sid να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της μπάντας.

Προσωπικά, ξεχώρισα το “The Lunatic” με τους ανατολίτικους αμανέδες του, το σκοτεινό “Ode To The Absent Father” –γνωστό ήδη από το ομώνυμο single του 2014– και το “Nothing We Can Do” που κι αυτό ενσωματώνει ανατολίτικα στοιχεία, με το σαντούρι να κλέβει την παράσταση, ενώ το “Lilith” σίγουρα θα αναδειχθεί σε χιτ του δίσκου, καθότι γκρουβάτο, χαρωπό και Black-Keys-ίζον.

Το “Archetypes” είναι ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για τους Cyanna Mecury και θέτει ήδη ψηλά τον πήχη για το τι θα περιμένουμε στο μέλλον από το σχήμα. Κυκλοφορεί ήδη σε βινύλιο και ψηφιακή μορφή, ενώ ανυπομονούμε να δούμε τη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου στις 22 Δεκεμβρίου στο Gagarin, καθώς ο συνδυασμός των πολύ καλών κριτικών για τις live τους εμφανίσεις κι ενός τέτοιου δίσκου δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την επιτυχία τους. 

569