VADER: “The Empire”

Ίσως η πιο αναγνωρίσιμη ακραία πολωνική μπάντα.

Οι death metallers Vader του κιθαρίστα / τραγουδιστή Piotr Wiwczarek (κατά κόσμον Peter, γιατί σιγά μην μπορείς να το προφέρεις ολόκληρο), επανέρχονται στα δισκογραφικά δρώμενα με το νέο, ενδέκατο full length “The Empire”.

Παγιωμένη αξιακή μονάδα εδώ και δεκαετίες στον ευρωπαϊκό extreme metal χώρο, με μια ακολουθία πολύ καλών δίσκων πίσω τους, οι πολωνοί metallers δίνουν μεν τα διαπιστευτήρια της εμπειρίας τους συνοψίζοντάς την σε ένα ακόμη καλό album, αλλά είναι φανερό ότι ο συνθετικός ενθουσιασμός τους έχει μετριαστεί αισθητά.

Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη δραματική μεταβολή στο μουσικό στυλ, αν και ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καινοτομία – για τους Vader – η ενσωμάτωση πολλών thrash στοιχείων στο γνώριμο, γρήγορο brutal death metal το οποίο έχει αναπτύξει η μπάντα. Στοιχείων που εμφανίζονται σε κομμάτια όπως τα πολύ καλά “Prayer To The God Of War”, “Iron Reign” και “Send Me Back To Hell”, τα οποία είναι ενδεικτικά της thrash (κυρίως Slayerικής) επιρροής που περιβάλλει το album.  Το οποίο φυσικά εκπροσωπείται αμιγώς και σε καθαρά death metal συνθέσεις όπως τα speedάτα “No Gravity”,  “The Army – Geddon” και “Parabellum”.

Ηχητικά το “The Empire” είναι λιτό και απέριττο, με ολοκάθαρη παραγωγή, απογυμνωμένο από τις χαοτικές ατμόσφαιρες που μας είχαν συνηθίσει οι πολωνοί. Οι συνθέσεις είναι μικρές σε διάρκεια, άμεσες, με τεχνικό riffing και Hannemanικής φύσεως solos από τον Peter (ο οποίος είναι θηριώδης στα φωνητικά καθήκοντα, κτηνώδης, δυνατός και παθιασμένος) και τον Spider (ρυθμική κιθάρα) και πολύ καλή ρυθμική βάση από τους Hal (μπάσο) και τον “αλλοδαπό”, βρετανό πιτσιρικά drummer James Stewart, ο οποίος δείχνει να παγιώνει τη θέση του στην μπάντα.

Αξιόλογος δίσκος το “The Empire”. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι τόσο φοβερό (σε μια χρονιά που οι extreme metal κυκλοφορίες μάλλον είχαν την τιμητική τους), αλλά εμπεριέχει καλοπαιγμένο υλικό που τους θαμώνες της death metal κουλτούρας δεν θα τους απογοητεύσει. Θεωρώ ότι είναι μια μεταβατική περίοδος για τους Vader, οι οποίοι με αξιοπρέπεια συνεχίζουν να δισκογραφούν και να απασχολούν τα μουσικά δρώμενα, αλλά πλέον πρέπει να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο για να κοιτάξουν στα μάτια ανάλογες του ύφους τους κυκλοφορίες. Δεν είναι κακός δίσκος, αλλά σίγουρα οι Vader έχουν τη δυναμική να μπορούν να δημιουργήσουν κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό από το “The Empire”. Το εύχομαι ολόψυχα να επανέλθουν και να με διαλύσουν.

473

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.