THE ANSWER: “Solas”

Δέκα χρόνια ενεργής δισκογραφικής παρουσίας κλείνουν οι The Answer και το γιορτάζουν με το νέο τους full length, “Solas”, μια από τις καλύτερες δουλειές που έχουν βγάλει (αν όχι η καλύτερη).

Η αλήθεια είναι πως σε γενικές γραμμές ξέρεις τι θα ακούσεις πλέον από τους βορειο-ιρλανδούς κι αυτό δε σε χαλάει. Hard rock με blues πινελιές, στα βήματα των Led Zeppelin κι άλλων vintage heroes των ‘70s. Ή μήπως όχι;

Να που οι The Answer στο έκτο τους πόνημα, δείχνουν ακόμη πιο έντονη την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από το μουσικό καθεστώς που υπηρετούν από το 2006, κυκλοφορώντας την πιο ώριμη δουλειά τους. Λιγότερο φορτσάτοι και ιδιαιτέρως συνειδητοποιημένοι σε ό,τι αφορά τον ήχο τους, δείχνουν να αποστασιοποιούνται από τη λογική των εν δυνάμει rock single, πλέκοντας έναν ιστό κομματιών στον οποίο χωράνε όλες οι δυνατές επιρροές τους, στον οποίο θα μπλεχτείς με περισσή χαρά μέσα του.

Πανέμορφο και λυρικό, το “Solas” αποτελεί ιδανικό σύντροφο για το αμάξι όπως και για εγκεφαλικές περιπλανήσεις εντός κι εκτός σπιτιού. Μπορεί να έχει κατεβασμένες ταχύτητες, αλλά ανταμείβει σε blues συναίσθημα, ψυχεδελικούς κραδασμούς και folk στοιχεία.

Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω… “Solas”, “Beautiful World”, “Untrue Colour”, “In This Land”, “Thief of Light”, “Left Me Standing”, “Demon Driven Man”…  Βασικά, σχεδόν όλα! Μιλάμε για ένα μαγικό δίσκο (σαφώς βουτηγμένο στη ‘70s νοοτροπία) που ουδέποτε περίμενα από τους εν λόγω κυρίους, παρότι τους είχα πάντα σε μεγάλη υπόληψη, ο οποίος θα σε κάνει να ψάχνεις για το παντελόνι καμπάνα σου.

Οι The Answer δε βασίζονται πλέον μονάχα στο να δυναμιτίζουν τη rock στρατόσφαιρα, αλλά βάζουν ως στόχο να σε ταξιδεύσουν σε αυτήν, με το “Solas” ως σκάφος και πλοηγό τους ίδιους, αποτελώντας ίσως το καλύτερο παράδειγμα revival μπάντας που κατάφερε να σπάσει τα ηχητικά στεγανά της “φάσης”, βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα στο ιδίωμα κι αφήνοντας το δικό της σημαντικά μουσικό στίγμα στη χρονιά που διανύουμε.

Εύγε και πάλι εύγε.

528

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.