KHEMMIS: “Hunted”

Οι Αμερικάνοι Khemmis (που έχουν πάρει το περίεργο όνομά τους από μια αρχαία Αιγυπτιακή πόλη) έκαναν αίσθηση ένα χρόνο πριν, με την κυκλοφορία του εξαιρετικού ντεμπούτου τους “Absolution”.

Χωρίς καθόλου καθυστέρηση, προσπαθούν να πιαστούν από αυτή την επιτυχία κρατώντας το όνομα τους ζεστό στην επικαιρότητα και άμεσα κυκλοφορούν το δεύτερο τους δίσκο που φέρει τον τίτλο “Hunted”.

Η μουσική τους, συνεχίζει στα γνώριμα μονοπάτια του “Absolution”. Βαρύ, συναισθηματικά φορτισμένο doom, με ψήγματα από sludge κι ακραία φωνητικά σε σημεία (αν και τα καθαρά υπερισχύουν). Οι μελωδίες που ξεπηδούν από το σκοτάδι τους είναι εξαιρετικές και κάνουν το άκουσμα ευχάριστο και για μη εξοικειωμένα αυτιά. Η πρώτη αίσθηση που μου έφεραν σαν μέτρο σύγκρισης στο μυαλό, είναι οι επίσης συμπατριώτες τους Αμερικάνοι While Heaven Wept. Μπορεί οι Khemmis να είναι κάπως πιο βαριοί αλλά πλησιάζουν έντονα την λυρικότητα των τελευταίων, τόσο στις κιθαριστικές, όσο και στις φωνητικές γραμμές.

Οι διάρκειες των τραγουδιών τους είναι πάνω από τα 6 λεπτά, κάτι που βοηθάει στο να απλώσουν τις ιδέες τους και έχοντας συνεχείς καίριες αλλαγές καταφέρνουν να μη γίνονται κουραστικοί από τη μία και να κρατάνε την ομοιογένεια των τραγουδιών τους σε πολύ καλά επίπεδα από την άλλη. Στο θέμα της παραγωγής, δε νομίζω πως υπάρχουν τρελές απαιτήσεις από μια doom κυκλοφορία αλλά και ούτε περιθώρια μεγάλου λάθους στις μέρες μας. Ο ήχος είναι όσο χρειάζεται καθαρός με όλα τα όργανα να έχουν τον αέρα τους και τη φωνή να βρίσκεται στο ύψος που πρέπει.

Γενικά, δεν είμαι σίγουρος ότι με το “Hunted” οι Khemmis ξεπερνούν την ποιότητα του προκατόχου του. Πιθανώς δεν τη φτάνουν καν, αλλά από την άλλη μιλάμε για μια πραγματικά καλή κυκλοφορία που δύσκολα θα απογοητεύσει τους οπαδούς του μελωδικού-κιθαριστικού doom.

Το νέο album κυκλοφορεί μέσω τις 20 Buck Spin στις 21 Οκτωβρίου σε digipack cd, μαύρο βινύλιο καθώς και μια περιορισμένη έκδοση 150 silver βινυλίων μόνο για την Ευρωπαϊκή αγορά, που σαν λάτρεις του συγκεκριμένου format οφείλουμε να τιμήσουμε.

1001