DARKEND: “The Canticle of Shadows”

Μπορεί οι Ιταλοί Darkend να είναι σχετικά φρέσκοι στην μαυρομεταλλική σκηνή, αλλά σε αυτό τον δίσκο παραδίδουν μαθήματα σωστού mainstream black metal, το οποίο δεν είναι και τόσο κοινό αυτό τον καιρό.

Καλώς ή κακώς (καλώς για μένα), το black metal έχει ξεφύγει, ένα μεγάλο μέρος της σκηνής πλέον βάζει το “metal” σε εισαγωγικά, δανείζεται επιρροές από crust/punk και drone μέχρι folk και shoegaze και εξελίσσεται σε κάτι αυτόνομο, ενώ το κομμάτι της σκηνής που επιμένει μεταλλικά είτε γίνεται όλο και πιο ακραίο και δύσκολο είτε γυρνάει σε πιο ρετρό και cult φάσεις. To “Canticle of Shadows” είναι αυτό το, σπάνιο πλέον, δείγμα που ισορροπεί κάπου στην μέση το οποίο ελάχιστες μπάντες καταφέρνουν (γκουχ, Watain, γκουχ).

Αρκετά μαύρο και σκληρό για να ικανοποιήσει τα πιο απαιτητικά μαυρομέταλλα, αρκετά εύκολο άκουσμα για να ικανοποιήσει τον μέσο μεταλλά που γουστάρει κάτι μαύρο αλλά δεν ψάχνει κάτι χαοτικό, χωρίς ευτυχώς να πέφτει στην κατηγορία εμπορικού black “γεμίζω τον δίσκο με κοφτά riff, brutal φωνητικά και πομπώδη πλήκτρα” που έχουμε πήξει, και αρκετά σύγχρονο για να μην πέφτει στην παγίδα της νοσταλγίας, το “Canticle of Shadows” είναι η χρυσή τομή του εμπορικού black.

Αν θυμίζει κάτι σε νοοτροπία είναι την περίοδο εκείνη που μεσουρανούσαν μπάντες όπως Emperor, Gehenna, Dissection κλπ, όταν το black metal ήταν ταυτόχρονα ψαγμένο και προσβάσιμο και δεν ένιωθε την ανάγκη να επιλέξει μεταξύ των δύο.

Κατά τα άλλα, το ότι έχει διάφορους guest star με αφήνει σχετικά αδιάφορο, ο μόνος που δίνει κάτι έξτρα και βάζει δική του νότα (όπως οπουδήποτε συμμετέχει) είναι ο Attila, οι υπόλοιπες συμμετοχές είναι ευχάριστες αλλά όχι κάτι παραπάνω, το δισκάκι προς τιμήν του στέκεται και μόνο του. Τσεκάρετε το άφοβα, η πλειονότητα των μεταλλάδων πιστεύω θα το εκτιμήσει.

470

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.