VARATHRON: “The Confessional of the Black Penitents” EP

Το τι σημαίνουν οι Varathron για την ελληνική metal σκηνή δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε και ιδιαίτερα.

Μέλος της “αγίας τριάδας” που μαζί με Rotting Christ και Necromantia έφτιαξαν αυτό που λέμε ελληνική Black Metal σκηνή που με τον χαρακτηριστικό της ήχο εδώ και 25 χρόνια αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από το Μεξικό μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία. Τα σέβη μας και ενα μεγάλο ευχαριστώ ακόμα για όλα.

Ένα χρόνο μετά τη δισκάρα “Untrodden Corridors of Hades” οι Varathron επιστρέφουν με το ΕΡ “The Confessional of the black penitents” το οποίο περιλαμβάνει 3 καινούργια κομμάτια και 4 ζωντανές ηχογραφήσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρόνο και αποτελούν ουσιαστικά τη πρώτη επίσημη live κυκλοφορία του συγκροτήματος.

Στο δια ταύτα τώρα το ομώνυμο κομμάτι που ανοίγει το δίσκο αποτελεί μια μακρόσυρτη και σκοτεινή εισαγωγή κοντά στα 4 λεπτά με τις μελωδίες να χτίζονται βήμα-βήμα με το τελετουργικό drumming και τις Bathory πινελιές να ξεπροβάλουν ανάμεσα στα τερατώδη γρυλίσματα του Necroabyssious. Μαυρίλα και ομιχλώδη τοπία χαρακτηρίζουν την εισαγωγή-ξόρκι.

Ακολουθεί το Sinister Recollections, ένα κομμάτι περίπλοκο με μια επική και δραματική αύρα στην αρχή και ταυτόχρονα ζοφερό με το riff να σαπίζει τα ηχεία. Η όλη σύνθεση διαθέτει και μια άκρως progressive προσέγγιση και αυτό δείχνει τη πρόοδο της μπάντας χωρίς βέβαια να ξεφεύγει ούτε εκατοστό απο τις ρίζες με τα blast beats να ξεπετάγονται όταν πρέπει και για όσο πρέπει.

Τελευταία καινούρια σύνθεση το Utter Blackness. Πιο γρήγοροι ρυθμοί εδώ σε μια σύνθεση με σαφέστερες black metal προθέσεις και ένα πολεμικό πέρασμα στα μέσα που φέρνει κατα νού Aealo. Η ορθόδοξη ψαλμωδία που υπάρχει σαν φόντο στο κομμάτι δένει αψογα όπως έδενε και στο “Kabalistic Invocation Of Solomon“ απο το “Untrodden Corridors of Hades”.

Τα υπόλοιπα 4 live κομμάτια κάνουν βουτιά στο παρελθόν, με εξαίρεση το Untrodden Corridors of Hades.  Unholy Funeral, Cassiopeia’s Ode και Descent οf a Prophetic Vision μας ταξιδεύουν χρόνια πίσω και ουσιατικά τα ακούμε πρώτη φορα live σε επίσημη κυκλοφοριά. Πολύ καλές εκτελέσεις με πολύ καλή παραγωγή. Όσο καθαρά και όσο live πρέπει.

Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι κομμάτια που ξέμειναν απο το προηγούμενο δίσκο και μπορεί να είναι και έτσι αλλά μην ξεχνάμε ότι ο προηγούμενος δίσκος ήταν δίσκαρος και τα συγκεκριμένα στέκονται στο ίδιο υψηλό επίππεδο. Ο λόγος που η μπάντα κυκλόφορησε το συγκεκριμένο ΕΡ ενα χρόνο μετά το full length album είναι γιατί πολύς κόσμος τους γνώρισε για πρώτη φορά απο αυτόν τον δίσκο και με το EP τον κρατάνε ζεστό και του παραθέτουν και το παρελθόν τους μέσω των live κομματιών. Οι υπόλοιποι τους ακολουθούμε χρόνια περιμένοντας πάντα καρτερικά το επόμενο βήμα τους.

917