VLY: “I / [TIME]”

Σεπτέμβρης 2015, πάνω στις αρχές του Φθινοπώρου φτάνει η αστραπή του ντεμπούτου των VLY – “I / [TIME]”.

Πολύ πριν τα ακουστικά πάρουν την θέση που τους αξίζουν και ένταση στο σημείο που αρκεί για να απολαύσεις ένα άλμπουμ, έχω διαισθητικά κατοχυρώσει μέσα μου τι θα ακούσω. Και ναι! Δεν έπεσα καθόλου έξω. Ένα απόκτημα που του αξίζουν οι πρώτες θέσεις στις cd-θήκες, στις παρουσιάσεις, στο στερεοφωνικό, στις καρδιές μας. Γιατί όμως;

Να πάρω τα πράγματα από την αρχή. VLY δεν σημαίνει σαν λέξη απολύτως τίποτα όπως οι ίδιοι δήλωσαν σε συνέντευξη πρόσφατα (we pronounce it like “fly” but with… a V).

Ξεφεύγοντας από την συνήθη παγίδα (και που εμείς οι απλοί ακροατές συνηθίζουμε να πέφτουμε μέσα) του εντυπωσιακού ονόματος, το πενταμελές αυτό σχήμα προτίμησε ένα απλό όνομα, βάζοντας τον κάθε ακροατή να προσωποποιήσει το εξαιρετικό αυτό ηχόχρωμα με το όνομα τους. Όχι βαθμοί δυσκολίας, όχι φαμφάρες και εντυπωσιασμοί. Οι VLY είναι ένα δημιούργημα των Keith Gladysz (Diet Kong, Typical Reptiles) / Vocals, Karl Demata (Crippled Black Phoenix, K.D. Band) / Guitars, synths, programming, Elisa Montaldo (Il Tempio Delle Clessidre) / keyboards and synths, Chris Heilmann (Crippled Black Phoenix, Bernie Torme’, Shark Island) / Bass, Mattias Olsson (Änglagård. White Willow, Necromonkey) / Drums & keyboards.

Από όλα τα σημεία του κόσμου βγήκε ένα μοναδικό κομμάτι ομορφιάς ήχων και χρωμάτων. Τα διαφορετικά backgrounds και η μουσική παιδεία όλων έκαναν αυτήν την “εξ αποστάσεως” μουσική συνάντηση πραγματικότητα. Τα θεμέλια της μπάντας είναι φτιαγμένα από κλασσικούς ροκ ήχους και folk, επικεντρώνουν το ύφος  ας πούμε σε ήπιους progressive ήχους χωρίς πειραματισμούς αλλά εστιάζοντας στις μελωδίες και στην άρτια τεχνική κατάρτιση. Οι κιθάρες του Karl Demata στην κυριολεξία κατατροπώνουν. Τα φωνητικά του Νεοϋορκέζου Keith Gladysz είναι πολύ δυνατό χαρτί αφού κάνει την διαφορετικότητα στα Ευρωπαϊκού στυλ κομμάτια. Η πρώτη εντύπωση που μου ήρθε στο μυαλό κατευθείαν μόλις τον άκουσα ήταν η χροιά της φωνής του Cat Stevens.

Τα πλήκτρα απλά μαγικά σε vintage χρόνους, αλλά τι πεις… ΟΛΟΙ μοναδικοί. Και να φανταστεί κάποιος πως μέχρι και την ολοκλήρωση του άλμπουμ δεν είχαν καμιά “ζωντανή” επαφή μεταξύ τους. Και όμως το αποτέλεσμα είναι άρτιο! Το κυρίως θέμα του “I / [TIME]” είναι ο “Χρόνος”. Ο χρόνος που αφήσαμε, που δεν ζήσαμε, που μπορούμε να διορθώσουμε. Λίγα post-rock περάσματα και ηλεκτρονικά δείγματα κάνουν την παρουσία τους επίσης. Οι μουσικές επιρροές βασισμένες σε εκπληκτικές μπάντες που μεγαλούργησαν στην δεκαετία του ΄70 (και όχι μόνο).

12 κομμάτια περνούν τόσο γρήγορα που… ξανά το play. Δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα πει: “Αααα, μου θυμίζουν αυτούς ή τους άλλους”, και επιτέλους ο ακροατής πρέπει να ξεκολλήσει από ταμπέλες και στεγανά και να αφεθεί στην μουσική δημιουργία. Να απολαύσει, να ακούσει δυνατά, να νιώσει και να μοιραστεί την εμπειρία κάτι ξεχωριστού. Δώστε τον χρόνο που του αξίζει. Μόνο τότε οι μπάντες και οι μουσικοί-ή θα έχουν την τιμή και την θέση που τους αξίζει.

Οι VLY ήρθαν να μας καθηλώσουν με μουσικές όμορφες. Κάποτε υπήρξαν (ή και ακόμα κάποιοι είναι) μέλη σε άλλες μπάντες αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να καταλάβουμε όλοι πως στο κάτω-κάτω δεν αναγεννιούνται και όλα από τις “στάχτες” τους. Όταν κάτι απλά “σαπίζει” ή “μαραίνεται” το κόβεις από την ρίζα και προχωράς, και οι VLY το αποδεικνύουν περίτρανα.

Στα καλύτερα της χρονιάς (μου).

465