CODE: “Mut”

Λοιπόν, ξεκαθαρίζω κάτι από τώρα, ο δίσκος είναι καλός, ΠΟΛΥ καλός, αλλά εγώ ένα κράξιμο θα το ρίξω και συμπαθάτε με.

Εννοείται ότι ένα συγκρότημα έχει κάθε δικαίωμα (ίσως και υποχρέωση) να εξελίσσεται, να πειραματίζεται και να αλλάζει. Υπάρχει όμως μια χρυσή τομή, ένα point of no return που λένε, που μήπως απλά έρχεται η ώρα να αλλάξει όνομα βρε παιδιά, έτσι για να ξεκαθαρίζει η φάση; Και μην μου φέρετε σαν παράδειγμα τους Ulver, αυτή είναι ξεχωριστή περίπτωση, άσε που όσο και να το παίζουμε έξυπνοι όσοι τους ακούγαμε σαν black metal, αντικειμενικά τα 9/10 του κοινού τους τους γνώρισε με τη δεύτερη τους μορφή, σε αντίθεση με τους Code που έγιναν γνωστοί αλλιώς και άλλαξαν εντελώς στην πορεία. Συγχωρέστε με, μπορεί και να είμαι απλά γεροπαράξενος, κράξιμο τέλος.

Όπως καταλάβατε, οι Code πλέον δεν είναι η μπάντα που ξέρατε, το black metal στοιχείο ξεχάστε το, πάει, πέταξε. Γενικά το σκληρό metal στοιχείο είναι πλέον μειωμένο στον ήχο τους, εμφανίζεται περισσότερο σαν γαρνιτούρα, ίσα ίσα για να δώσει γεύση στο βασικό μέρος του ήχου που στο “Mut” είναι πλέον ψυχεδελικό progressive/ post-rock. Και είναι και πολύ ωραίο στο είδος του, με τον διάδοχο του Khvost, Wacian να δίνει ρέστα, πολύ καλή κιθαριστική δουλειά και τα κομμάτια να δένουν άψογα μεταξύ τους. Ώρες ώρες μου θύμισε από Virus και Lantlôs μέχρι και Tool αλλά και τις νέες δουλείες του πρώην τραγουδιστή τους με τους Hexvessel, ειδικά στα φωνητικά και σε πιο rock φόρμα πάντα.

Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι τους προτιμούσα με την παλιά τους μορφή, όμως δεν μου πέφτει λόγος στο τι γουστάρουν τα παιδιά να παίζουν, και όσο το κάνουν τόσο καλά οφείλω να κάνω μόκο και απλά να δηλώσω ότι το άλμπουμ γαμεί στο είδος του, και αν κρίνω από τις αντιδράσεις του έτερου ήμισυ που είναι φαν του αθλήματος μάλλον το “Mut” θα μπει στην δισκοθήκη του σπιτιού είτε το θέλω είτε όχι. Οι πανταχού postάδες (postηδες, posters;) επενδύστε άφοβα.

945

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.