NUX VOMICA: “Νux Vomica”

Το δύσκολο εγχείρημα της σύμπτυξης διαφόρων ειδών σε ένα δίσκο επιχειρούν οι Nux Vomica. Δεν ξέρεις από που να πιαστείς στον ομότιτλο δίσκο τους. Αδύνατο να κατηγοριοποιηθεί. Και επειδή υπάρχουν παραδείγματα συγκροτημάτων που δοκιμάζουν ανάλογες πατέντες για να κάνουν κάτι διαφορετικό υπάρχει πάντα ο φόβος του χαοτικού αποτελέσματος χωρίς νόημα. Προς μεγάλη μας χαρά όμως οι εν λόγω κύριοι καταφέρνουν να παρουσιάσουν έναν άψογο και άκρως ενδιαφέρον δίσκο.
Όταν μπλέκεις το sludge, το doom, το crust, το black, το death, το post και πάει λέγοντας με τέτοια μαεστρία τότε πραγματικά σου αξίζουν συγχαρητήρια. Σε μόλις τρεις συνθέσεις που κυμαίνονται από 12 σε 20 λεπτά η καθεμιά οι Nux Vomica δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο σε κάθε στοιχείο και κινούνται με χειρουργική ακρίβεια σε κάθε τους κίνηση.
Παρά την Αμερικάνικη καταγωγή του ο δίσκος βρωμάει Σκανδιναβία από εδώ ως το Όσλο και από το εναρκτήριο “Sanity is for the Passive” καταλαβαίνεις ότι το “Nux Vomica” δεν έχει να κάνει με χαρούμενες χρωματιστές καταστάσεις. Το κομμάτια χτίζονται σταδιακά και κάθε φορά που νομίζεις πως βρήκες το riff που απογειώνει τον δίσκο έρχεται άξαφνα μία αλλαγή να σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπάνω, να γοητευτείς ξανά και να ξεχάσεις ότι έχεις ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Να ξεχωρίσω το μαγικό ξεκίνημα του “Reeling” που μέχρι την μέση σε αφήνει να ταλαντεύεσαι και σταδιακά χωρίς να το καταλάβεις σε ξυπνάει από τον λήθαργο με μια μαγευτική μελωδία ή το ξέσπασμα του “Choked at the Roots” που σου δημιουργεί μια κατάσταση πανικού και ευφορίας ενώ για πολύ ώρα σε καθήλωνε στο απόλυτο κενό.
Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις τα συναισθήματα και πολύ περισσότερο, τις εναλλαγές των συναισθημάτων που σου προκαλεί το Nux Vomica. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το άψογο δέσιμο μεταξύ των κιθάρων, τα εκρηκτικά φωνητικά, τα άριστα τοποθετημένα τύμπανα σε κάθε στιγμή και το μπάσο που γεμίζει οποιοδήποτε κενό αλλά ας μείνουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι πως το “Nux Vomica” είναι ένας αυθεντικός δίσκος που όσο περισσότερο τον ακούτε τόσο περισσότερο θα εντυπωσιάζεστε και θα ανακαλύπτετε πράγματα. Το “Nux Vomica” ισούται με 1.000.000 λέξεις και η εν λόγω κυκλοφορία αποτελεί κατ’ εμέ τον πιο ολοκληρωμένο ίσως δίσκο της χρονιάς.

501

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.