MESHUGGAH: Αποκαλύπτουν τα μηνύματα πίσω από το δίσκο “The Violent Sleep of Reason”

Ο Σουηδός drummer και στιχουργός Tomas Haake των Meshuggah αναλύει τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια του album “The Violent Sleep of Reason”.

Αγώνας… ίσως είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στο “The Violent Sleep of Reason”. Ο τίτλος του album είναι εμπνευσμένος από τη δουλειά του Ισπανού καλλιτέχνη Francisco Goya “The Sleep of Reason Produces Monsters”.

“Είναι λίγο παράξενο, καθώς δεν είναι ο ύπνος που είναι βίαιος. Για μένα είναι απλά ένας άλλος τρόπος για να περιγράψω ότι η αδράνεια σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο έχει τρομακτικές συνέπειες. Κάποιοι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα έχουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, παρόλο που οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν έτσι τα γεγονότα. Αλλά αν κοιτάξεις τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, θα το κατανοήσεις. Είναι αρκετά συγκλονιστικό. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στα νέα και να επιστρέφουμε στο Netflix”, εξηγεί o Haake.

Στο “The Violent Sleep of Reason” ο Haake περιγράφει τις καταστροφικές συνέπεις που πολέμου στη Συρία:

“Υπάρχει μια τεράστια ανθρώπινη απώλεια με τους πρόσφυγες να τρέπονται σε φυγή από τα σπίτια τυς και να προσπαθούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Σταδιακά τα σύνορα κλείνουν και, ως επακόλουθο, δεκάδες χιλιάδες προσφύγων πεθαίνουν σε λίγα χρόνια. Είναι πραγματικά απειλιτικό και σκοτεινό για την ανθρωπότητα αυτό που συμβαίνει”.

Για τα τραγούδια “MonstroCity” και “Nostrum” ο Haake δηλώνει ότι επικεντρώνονται στην τρομοκρατία και τους θανάτους των τελευταίων χρόνων από τους εξτρεμιστές:

“Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που ο κόσμος έχει φτάσει σε αυτή την κατάντια είναι η θρησκεία και οι ακραίες αντιλήψεις των αρχαίων γραπτών. Δεν μιλάω μόνο για τους Μωαμεθανούς. Μιλάω επίσης για τους Χριστιανούς. Όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες και αυτό που πρεσβεύουν με τρομάζουν”.

Τέλος, οι ανησυχίες του Haake για την κατάχρηση εξουσίας που έχουν ως αποτέλεσμα να ευδοκιμεί η τρομοκρατία περιγράφονται στο τραγούδι “Stifled”:

“Πρόκειται για μια μορφή δικτατορίας, όταν δίνεις μεγάλη δύναμη στα χέρια ενός ανθρώπου. Το κομμάτι μιλάει για το μίσος που αναβράζει όταν παρακολουθείς τί συμβαίνει στον κόσμο, ακόμα και όταν ζεις σε μια ασφαλή χώρα όπως η Σουηδία”.

Πατήστε play και νοιώστε την οργή και απελπισία για τη σκοτεινή εποχή που ζούμε…

293