Rockway gr

Γιώργος Γεωργίου

Γιώργος Γεωργίου

NICK CAVE & THE BAD SEEDS “Ghosteen”

Το περιπλανώμενο πνεύμα του Ghosteen γεννήθηκε την 14η Ιουλίου του 2015, όταν ο 15χρονος Arthur Cave γκρεμίστηκε από τους βράχους του Ovingdean Gap στο Brighton, στη διάβαση δίπλα στη θάλασσα. Έτσι, σχεδόν 40 χρόνια μετά το βάπτισμα της τραγωδίας όταν ο 19χρονος Nick Cave έχασε τον πατέρα του σε δυστύχημα, ο καθρέφτης της γυρίζει ανάποδα και ο πατέρας πια Nick χάνει τον γιο του.

ODD LOGIC: “Last Watch Of The Nightnigale”

Θα δυσκολευτώ αρκετά να ακούσω οποιοδήποτε άλμπουμ των Odd Logic, ή αν προτιμάτε του Sean Thompson, χωρίς να διατρέξει το μυαλό μου μια συγκεκριμένη φράση του: «δεν θα ήθελα τα σάλια των σκυλιών της μουσικής βιομηχανίας να τρέχουν γύρω από το μουσικό μας σπίτι».

RAY ALDER: “What the Water Wants”


Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα να συμβεί πολύ νωρίτερα. Με τις αρμοδιότητες του Alder να αυξάνονται σταδιακά στην 30ετή πορεία του στο πλευρό του Jim Matheos, εκείνη η παρατεταμένη ανάπαυλα των εννιά χρόνων, μετά το “FWX” του 2004, ήταν η ιδανική ευκαιρία για τον ίδιο να δοκιμάσει τις αντοχές της μοναχικής πορείας. Υπήρχε βέβαια το καταφύγιο των Redemption, που τον κράτησε ζεστό για έξι άλμπουμ και περίπου δέκα χρόνια.

Τώρα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, και σχεδόν 17 χρόνια μετά το “Superholic”, το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ των Engine, ο Alder έχει βρει το σθένος να εκτεθεί ολομόναχος και να απελευθερώσει τη δική του συνθετική φλέβα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το άλμπουμ σαν «οικογενειακή υπόθεση», και δεν έχει άδικο. Οι συνεργάτες του στην απόπειρα αυτή προέρχονται αποκλειστικά από το κοντινό του περιβάλλον. Ζώντας τα τελευταία τρία χρόνια στην Ισπανία, ο Alder γνωρίστηκε κάποια στιγμή με τον κιθαρίστα των Lords Of Black, Tony Hernando, και βρέθηκαν να δουλεύουν μαζί κάποια τραγούδια που ουσιαστικά προορίζονταν για το άλμπουμ.

Ο δεύτερος συνεργάτης βρέθηκε στο πρόσωπο του νεαρού κιθαρίστα Mike Abdow που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια τους Fates Warning στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Με τον Hernando να έχει εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα με τους LoB, ο Abdow τελικά συνέγραψε επτά από τα δέκα τραγούδια του άλμπουμ. Οι δυο κιθαρίστες πρόσθεσαν τελικά και τα μέρη του μπάσου στα αντίστοιχα τραγούδια τους, ενώ τα τύμπανα ηχογράφησε στην California, ο φίλος του Alder, Craig Anderson (Ignite, Crescent Shield). Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια σύμπραξη μουσικών από απόσταση, μια κατάσταση όμως αρκετά γνώριμη για τον ίδιο τον Alder.

Έχοντας αναλάβει και την παραγωγή, ο Τεξανός τραγουδιστής εμπιστεύτηκε την τελική μίξη στον πολυπράγμονα και πανταχού παρόντα Simone Mularoni (DGM, Rhapsody, Michael Romeo, Geoff Tate και άλλους), ενώ το artwork επιμελήθηκε η γυναίκα του Alder, Cecilia Garrido Stratta.

Σε ένα άλμπουμ που η ροή του είναι εξαιρετικά στρατηγική και μοιράζει σχεδόν ιδανικά τις διαθέσεις, οι διαφορές στην τακτική γραφής των δυο συνεργατών του παραμένουν διακριτές. Τα τρία τραγούδια του Hernando είναι πιο γεμάτα ηχητικά και σχεδόν στρωμένα με ριφ από την αρχή ως το φινάλε. Παράλληλα, δεν κρύβεται η αγάπη του για τους Fates Warning, καθώς οι δομές και τα θέματα στέκονται ανάμεσα στην περίοδο των “Parallels/Inside Out” και του “Theories Of Flight”. Τα “Shine”, “Beautiful Lie” και “Wait”, λοιπόν, διακρίνονται για την ευθύτητα, την διαδοχή χαρακτηριστικών ριφ, και τους μνημειώδεις Fates υπαινιγμούς, με το τελευταίο (“Wait”) να αποτελεί μια πρώτης τάξης επιλογή για single, κρύβοντας ένα υπέροχο ρεφρέν-παγίδα.

Ο Abdow από την άλλη, φαίνεται ξεκάθαρα πως, με τις ευλογίες του Alder, αφήνει περισσότερους χώρους στα τραγούδια, καταφεύγει συχνά σε ποικιλίες από ενδιαφέροντες συνοδευτικούς ήχους, έξυπνα εφέ, δημιουργώντας μοντέρνα ατμοσφαιρικές διαθέσεις και εντυπώσεις που κορυφώνονται και γεμίζουν στα ρεφρέν. Χαρακτηριστική είναι επίσης η επιμονή του να αφήνει τα θέματα του μπάσου να οδηγούν τα πιο ανοιχτά ηχητικά αποσπάσματα των τραγουδιών, και η συνεργασία με το ύφος του Anderson στα τύμπανα είναι υποδειγματική και περιπετειώδης. Και τα leads του νεαρού κιθαρίστα είναι εξεζητημένα και προσδίνουν χαρακτήρα στα τραγούδια.

Ο Alder από τη μεριά του συνεχίζει να ακούγεται ανανεωμένος όπως στο “Theories…” Έχοντας συμπληρώσει ένα υλικό που υποστηρίζει απόλυτα την προσαρμοσμένη του τακτική να ποντάρει στο συναίσθημα και να εκμεταλλεύεται έξυπνα τις περιοχές της φωνής του, κάνει μια αβίαστη κατάθεση ψυχής με πρωταγωνιστές τη μελωδία και την εκφραστικότητα. Με μια ιδανική αφετηρία τριών υπέροχων σερί τραγουδιών, όπως τα άμεσα αγαπημένα “Lost”, “Crown Of Thorns” και το περιπετειώδες “Some Days”, σε περικυκλώνει άμεσα με το χάρισμα να σε τραβά εύκολα μέσα στις ιστορίες του. Δέκα ιστορίες που συνδέονται με κάποιον τρόπο με το στοιχείο του νερού, χωρίς να υπήρχε αυτή η πρόθεση από την αρχή αλλά απλά επειδή συνέβη, κρύβουν τη δική τους δίνη στο “The Road”, με κρυστάλλινους μικρούς ήχους να έχουν φυτευτεί σποραδικά στην κορυφαία γραμμική διαδρομή της μελαγχολίας του.

Ο 52χρονος πια τραγουδιστής, βλέποντας το όνομά του πια στο εξώφυλλο ενός άλμπουμ, δεν θα μπορούσε να μας ωθήσει σε τίποτα λιγότερο, από το να κοιτάξουμε για άλλη μια φορά σε μια άγνωστη κατεύθυνση, εκεί που οι γλυκόπικρες μνήμες θολώνουν τις πραγματικές εικόνες. Πέρα από την αυτονόητη πραγματικότητα πως αυτό το άλμπουμ είναι μια απαραίτητη, απολαυστική και τόσο οικεία πρόταση για κάθε οπαδό των Fates Warning, έχουμε να κάνουμε με 51 λεπτά που χωράνε κάθε ακροατή με αγάπη στην ενδοσκοπική, προσωπική και μελωδικά δυναμική μουσική.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

RAY ALDER - What The Water Wanted (Lyric Video)

BLACK STAR RIDERS: “Another State Of Grace”

Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που κρατούν τους BSR σε πολύ μεγάλη απόσταση από την υποτιμητική εκτίμηση μιας πολυτελούς tribute band στους Thin Lizzy. Αν προσπεράσουμε τις όποιες ηχητικές και συνθετικές αποκλίσεις, έστω και περιορισμένες, που υπάρχουν, το πιο δυνατό χαρτί που τους κρατά φρέσκους και πειστικούς είναι η αυθεντικότητα.

TONY MILLS

Μια ευγενική ψυχή της ευρύτερης παγκόσμιας μουσικής κοινωνίας του hard rock και του metal, έφυγε την 18η Σεπτεμβρίου αθόρυβα και μοναχικά. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε το κουράγιο να καλέσει τους κοντινούς του ανθρώπους στο σπίτι του και να τους αποχαιρετήσει, συμφιλιωμένος πια με την προδιαγεγραμμένη πορεία ενός προχωρημένου σταδίου καρκίνου.

RISE TWAIN: “Rise Twain”

Όταν ο πολυμουσικός και παραγωγός Brett William Kull δούλεψε στην παραγωγή για την μπάντα του J. B. Beck, “The Scenic Route”εντυπωσιάστηκε αρχικά με την ποιότητα της φωνής του, και έπειτα διέκρινε μια προοπτική συμπόρευσης στη διαδικασία σύνθεσης μαζί του. Στην πραγματικότητα, μια προσωπική κρίση, που τον επηρέασε τα τελευταία χρόνια και στην παραγωγική του διαδικασία, βρήκε διέξοδο και τρόπο έκφρασης στην συνεργασία με τον Beck, που σκεπάστηκε τελικά κάτω από το όνομα “Rise Twain”.

SIFTING: “The Infinite Loop”

Μοιάζει με το παραμύθι ενός φιλόδοξου παιδιού που κυνηγά σαν τρελό το όνειρό του, η ιστορία των Sifting από το ξεκίνημα του 2010. Ο ιθύνων νους και πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Eduardo “Edu” Gil, κιθαρίστας, τραγουδιστής και καπετάνιος τους, ιδρύει το σχήμα στο Caracas της Βενεζουέλας. Όσο δραστηριοποιούνται ακόμα στη χώρα τους, ντεμπουτάρουν δισκογραφικά με το “All The Hated” στη δύση του 2013.

VOLBEAT: “Rewind, Replay, Rebound”

Διατηρώντας ξανά την ίδια σχεδόν χρονική απόσταση ανάμεσα στις δισκογραφικές τους δουλειές, οι Δανοί superstars κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ της πορείας τους και το πρώτο με τον μπασίστα Kaspar Boye Larsen. Αν για κάποιον, με μορφή τηλεγραφήματος, οι Volbeat είναι μεγάλα στάδια, υμνικά ραδιοφωνικά τραγούδια και μια πετυχημένη επιμεταλλωμένη φόρμουλα μιας μουσικής ομάδας διασκεδαστών, τότε το τηλεγράφημα παραμένει το ίδιο.

Subscribe to this RSS feed

Template Design © info@DrakontasGraphics.com | Managemenent by www.theLeaders.EU | All Rights Reserved Rockway.gr 2012

Top Desktop version