MOONSPELL (24/05/2014) STAGE VOLUME 1

Join us in the Night of the Wolf. Σάββατο βράδυ και στο Stage Volume 1 οι Moonspell μας προσκάλεσαν για ένα vintage set, πρόσκληση στην οποία και ανταποκρίθηκαν αρκετοί, αφού το club ήταν σχεδόν γεμάτο.

Ίσως η “μόδα” των επετειακών συναυλιών, όπου παίζεται κάποιο παλαιότερο άλμπουμ ολόκληρο,  να είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Όταν όμως το συγκρότημα είναι οι Moonspell -μεγάλη συμπάθεια- και ο δίσκος το “Wolfheart” μαζί με σχεδόν όλο το “Irreligious”… μάλλον αξίζει.

Λίγο μετά τις 23.30 – άσχετα αν στις ανακοινώσεις του live, μιας και ως ώρα έναρξης αναφέρονταν τα μεσάνυχτα – ο Ribeiro και η παρέα του, με τη guest συμμετοχή της Mariangela Demurtas των Tristania βγαίνουν στη σκηνή και η αναδρομή στο παρελθόν ξεκινάει με το Wolfshade. Ο ήχος αρκετά καλός και για δύο ώρες πέραν των κλασικών αγαπημένων Alma Mater, Vampiria, Trebraruna και Opium, ακούσαμε και κομμάτια τα οποία έχουν να παίξουν σε stage της Αθήνας πολλά χρόνια – αν είχανε παίξει και ποτέ, όπως το Ataegina.

Το κοπάνημα στις μπροστινές σειρές ήταν σχεδόν συνεχές, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο εκεί -ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν και τα aircondition, τα οποία στην αρχή ήταν off – καθώς σχεδόν όλοι παρασύρθηκαν από τις παλιές αγαπημένες μελωδίες.

Υποβλητικοί όπως μας έχουν ούτως ή άλλως συνηθίσει, με περισσότερα goth στοιχεία μετά το διάλειμμα οπότε και περάσανε στο μέρος του set που βασιζόταν στο Irreligious και με αμείωτη διάθεση συνέχισαν να τραβάνε τον κόσμο στη μαγεία τους. Με το εκπληκτικό (προσωπική άποψη) Fullmoon Madness τελειώνει το κανονικό set και περιμένουμε το encore.

Everything Invaded -πάντα εξαιρετικό- για αρχή και το αγαπημένο αλλά και λίγο αταίριαστο με τα υπόλοιπα Scorpion Flower. Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο κομμάτι συγκαταλέγεται μεν στα hits της μπάντας, ανήκει όμως σε τελείως διαφορετική περίοδο από όλα όσα είχαν προηγηθεί.

Ο Ribeiro έδειξε για άλλη μια φορά πόσο χαρισματικός frontman είναι. Επαρκώς θεατρικός, επικοινωνιακός (ενίοτε και στα ελληνικά), κυριαρχούσε με άνεση στη σκηνή. Στα κομμάτια που μαζί του βρισκόταν και η Mariangela Demurtas, δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιο θέμα με το μικρόφωνο, πάντως η Κορσικανή ακουγόταν καλά μόνο σε ένα ή δύο από αυτά.

Επίσης, προσωπικά με χάλασαν λίγο τα πολλά προηχογραφημένα μέρη. Σαφώς και βοηθούν ώστε η απόδοση των τραγουδιών να ακούγεται όσο το δυνατόν περισσότερο σαν το δίσκο, αλλά εφόσον είναι live, δε νομίζω ότι κανείς έχει την απαίτηση να ακούει τη studio εκδοχή των κομματιών.

Κατά τα άλλα πάντως, ήταν μια πάρα πολύ καλή και επαγγελματική εμφάνιση ενός αγαπημένου στο ελληνικό κοινό συγκροτήματος, την οποία όπως φάνηκε ευχαριστήθηκαν εξίσου κοινό και μουσικοί. Η οποιαδήποτε ταλαιπωρία μπορεί να προκλήθηκε με την αλλαγή της ώρας έναρξης εξαιτίας του τελικού του Champions League, άξιζε τον κόπο – αν και όπως ανάφερε και ο Ribeiro οι παρευρισκόμενοι ήμασταν Έλληνες και Πορτογάλοι, οπότε οι ισπανικές ομάδες δεν μας πολυαφορούσαν. Εν τέλει, πολύ κακό για το τίποτα αφού ο αγώνας πήγε παράταση και κανείς δεν τον είδε ολόκληρο.

Τέλος, respect στο μοναδικό barman του club. Ήταν μόνος του και έπρεπε να εξυπηρετεί όλον τον κόσμο.

Moonspell setlist
Wolfshade
Love Crimes
Of Dream And Drama
Lua D’inverno
Trebaruna
Ataegina
Vampiria
An Erotic Alchemy
Alma Mater
Perverse…Almost Religious
Opium
Awake!
For A Taste Of Eternity
Ruin And Misery
Raven Claws
Mephisto
Herr Spiegelmann
Full Moon Madness
Everything Invaded
Scorpion Flower

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

485