Red Fang, The Shrine, Lord Dying (07/02/2014) Gagarin 205

Επί “Murder the Mountains” εποχής, οι Red Fang ξεκίνησαν ένα σερί επισκέψεων στη χώρα μας, με την βραδιά της 7ης Φεβρουαρίου να αποτελεί την τέταρτη ζωντανή εμφάνιση τους μέσα σε μια τριετία. Πρώτη όμως με το φοβερό “Whales and Leeches” στην κυκλοφορία.

Το venue κατά το άνοιγμα των θυρών ήταν ένας καθώς πρέπει μοναχικός τόπος μιας και δειλά με την παρουσία τους το τίμησε ένα μικρό και διψήφιο νούμερο κόσμου. Διάσπαρτοι οι παρευρισκόμενοι άφηναν το μπροστινό μέρος της σκηνής πραγματικά άδειο, δίνοντας στους early comers την δυνατότητα να καπαρώσουν την καλύτερη θέση του χώρου.

Οι Lord Dying από το Oregon έχουν κυκλοφορήσει μόλις ένα album, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να τα δώσουν όλα σε ένα μικρό γι’ αυτούς, αλλά και για τον τερατώδη ηγέτη τους, set. Δυνατοί ήχοι, εναλλαγές μεταξύ thrash και doom πινελιών, καθαρή παραγωγή, καλό στήσιμο.

Η μπάντα αντιμετώπισε τον χώρο και το όποιο κοινό σαν να έβρισκε τα πάντα cool και χαλαρά, μα πάνω από όλα απολύτως φυσιολογικά. Τόσο δυναμικοί μα συνάμα χωρίς την ανάγκη για ιδιαίτερες προσπάθειες. Οι εντυπώσεις από την live εκδοχή του “Summon the Faithless” album τους ήταν οι καλύτερες.

Οι The Shrine επέστρεψαν στη χώρα μας παρά την δυσάρεστη πρώτη επαφή μαζί της. Αυτά φυσικά δεν έχουν σημασία μεταξύ μιας rock παρέας. Κι εδώ εννοούμε την μπάντα με τους ακροατές της μαζί. Οι οποίοι ακροατές φάνηκαν αρκετοί, ειδικά σε αναλογία με το πόσοι βρίσκονταν στο club συνολικά.

Κλασσικότερη rock μουσική γέμισε τα ηχεία και τα αυτιά των καθηλωμένων head bangers που σίγουρα θα περιμένουν επανάληψη. Οι Shrine πάντως σίγουρα, μια και η διάθεση για αστεία και heavy παίξιμο δεν τους άφησε στιγμή. Το show τελικά αποδείχτηκε ιδανικό για όλους.

Όπως πρόσταζε και το πρόγραμμα που θα μπορούσε κανείς να βρει και να τσεκάρει πριν από το εν λόγω show, οι Red Fang (επίσης από το Oregon) βγήκαν πριν από τα μεσάνυχτα και παρουσίασαν το καλύτερο setlist επί ελληνικού εδάφους.

Στην κορύφωση του, το show εξελίχθηκε μπροστά σε ένα γεμάτο club κατά τα 2/3 του. Αν δικαιολογήσουμε το γεγονός αναφέροντας τις επαναληπτικές εμφανίσεις των κατά τα άλλα αγαπητών Αμερικανών, καθώς και την τιμή του εισιτηρίου, ίσως και να έχουμε δίκιο.

Τουλάχιστον δεν επρόκειτο να βγει σκάρτο το αποτέλεσμα. Στην σύντομη δισκογραφική πορεία τους, και στην σίγουρα τεράστια που έπεται, οι Red Fang έχουν επιδείξει ένα κύρος συγκεκριμένου επιπέδου και φυσικά μια ιδιαίτερη μοναδικότητα που τους χαρακτηρίζει. Τίποτα περίπλοκο δεν υπάρχει ώστε να προκύψει κάτι τέτοιο, μόνο αυθεντικοί ήχοι σημερινού heavy metal.

Το “Whales and Leeches” είχε την τιμητική του, αποδόθηκε σίγουρα διαφορετικά από την τελευταία τους επίσκεψη μιας και πλέον έχει κυκλοφορήσει επίσημα, ενώ τα “Red Fang” και “Murder the Mountains” αποδείχτηκαν τα κλασσικά αγαπημένα του κοινού. Η ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της εμφάνισης τους δεν είχε αυξομειώσεις μεταξύ ηχηρού και χλιαρού ή έστω λίγο κουρασμένου, αλλά αντίθετα άραξε ολοκληρωτικά στο ζενίθ του τι έχει να παράγει η τετράδα.

Σε ένα πλήρες set με κομμάτια όπως “No Hope”, “Malverde”, “Wires” και “Good to Die”, οι Red Fang έδωσαν το φινάλε με το “Prehistoric Dog” κι ένα μανιασμένο κοινό σε απόλυτο sing along. Μετά το πέρας του νέου τους live φάνηκε η αξία του να επιμένεις να τους ακολουθείς μιας και φέρουν μια εγγύηση που δεν μπορούν πολλοί να υποσχεθούν.

Red Fang setlist:
Hank Is Dead
Voices Of The Dead
DOEN
Throw Up
No Hope
Number Thirteen
Dirt Wizard
Sharks
1516
Into The Eye
Malverde
Crows In Swine
Blood Like Cream
Wires
Bird On Fire
Good To Die
Prehistoric Dog

Photos: Ανδρέας Πανόπουλος

441