Rust X, Dark Nightmare, Achelous (22/11/2019) The Crow Club

Είναι κάποιες μέρες, που ξυπνάς με ένα αίσθημα ευεξίας και ότι όλα θα πάνε καλά. Μία τέτοια μέρα λοιπόν, ήταν και η Παρασκευή 22  Νοεμβρίου. Χαλαρά τα πράγματα στη δουλειά, στην ώρα μας στο σπίτι και το βραδάκι ένα live-άκι που πολλοί ίσως να μη του έδωσαν την αρμόζουσα σημασία. Οι Κύπριοι Rust X, μαζί με τους Dark Nightmare και τους Achelous, υπόσχονταν μια βραδιά γεμάτη heavy metal, στο The Crow Club στο κέντρο της Αθήνας.

Φτάνοντας στο χώρο του venue, αντίκρισα περί τα 50 με 60 άτομα να περιμένουν να ανοίξουν οι πόρτες, πράγμα που με γέμισε με αισιοδοξία για τον αριθμό των θεατών του live. Με μικρή καθυστέρηση οι πόρτες άνοιξαν και με γρήγορες κινήσεις μπήκα στο χώρο του venue ώστε να πιάσω μία καλή θέση για να παρακολουθήσω αυτή την αξιόλογη, όπως αποδείχθηκε, συναυλία.



Πρώτοι στη σειρά, οι Αθηναίοι Achelous με epic/power heavy metal στοιχεία και με αστείρευτη ενέργεια, όπως και μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης από live σε live. Μία μπάντα, που όσο παίζει τόσο περισσότερο δένεται και “θερίζει” κάθε φορά που ανεβαίνει σε stage. Ξεκίνημα, με ποιο άλλο, από το “Macedon”, όπου πλέον λογίζεται ως κλασικό, και συνέχεια με το “Gordian Knot” και το “Blood”, όπου ο κόσμος άρχισε να “φτιάχνεται” και τα πρώτα headbangings έκαναν την εμφάνισή τους. Με το Χρήστο να δίνει ρεσιτάλ επικοινωνίας στο μικρόφωνο και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, η μπάντα έπαιξε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της, το “Guardians Of The Light”, όπου επικράτησε πανικός στο κοινό.



Οι επευφημίες των οπαδών έδιναν και έπαιρναν, όπως και τα αστεία μεταξύ θεατών και μπάντας με το “Final Day” να ακολουθεί και το “Warriors With Wings” να “απογειώνει” τους παρευρισκόμενους και να δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους Αθηναίους metallers. Με το κέφι να είναι στο ζενίθ, η μπάντα έπαιξε το “Myrmidons” και έκλεισε με το “Gaugamela”, που είναι το σήμα κατατεθέν των Achelous. Το group ευχαρίστησε τους θεατές, τη διοργάνωση και το venue και αποχώρησε εν μέσω ζεστού χειροκροτήματος και θριαμβευτικών ιαχών. Αυτοί είναι οι Achelous και αυτό παίζουν κάθε φορά στη σκηνή. Δίνουν το 200% σε κάθε live, και το κοινό το καταλαβαίνει και το αναγνωρίζει. Άλλη μία τρομερή εμφάνιση στο παλμαρέ των Αθηναίων, που “έχουν πάρει μπροστά” για τα καλά.



Achelous setlist :
Intro
Macedon
Gordian Knot
Blood
Guardians Of The Light
Final Day
Warriors With Wings
Myrmidons
Gaugamela



Μέσα σε λίγα λεπτά, το stage ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τους Dark Nightmare. Μία μπάντα, που ομολογώ ότι δεν είχα προσέξει ιδιαίτερα, αν και λάτρης του epic heavy metal, όμως από τις πρώτες κιόλας νότες οι Γρεβενιώτες metallers κατόρθωσαν να με εντυπωσιάσουν και να με κερδίσουν από εδώ και στο εξής. Οι συνθέσεις τους, είναι εξαιρετικά προσεγμένες τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, ενώ η ενέργεια που βγάζουν στα lives τους, ξεπερνάει την όποια “έλλειψη επικοινωνίας” με το κοινό. Ξεκίνημα με το “Crimson 731” και συνέχεια με ένα από τα δυνατότερα κομμάτια τους, το “Crown Of Innocence”. Η πανοραμική μου θέα, μου επέτρεπε να παρακολουθώ το headbanging της πρώτης σειράς όπως και την αύρα της διασκέδασης σε όλο το The Crow Club. Τα “Eternal Forest” και “Hawks Of War”, απλά επιβεβαίωσαν τη μουσική ποιότητα του group και “έσπειραν” τον ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.



Η μπάντα ήταν τρομερά “δεμένη” και ο ήχος “τσάκιζε κόκκαλα”, ενώ η απόδοση των Dark Nightmare ήταν “στα κόκκινα” καθ’ όλη τη διάρκεια του show. Στα “Battlefield Calling My Name” και “Beneath The Veils Of Winter”, επικράτησε ένας χαμός με ασταμάτητο headbanging και sing along θεατών και μπάντας. Η συνέχεια ανήκε στα “Invaders” και “Voyage”, ένα κομμάτι που δεν είχαν ξαναπαίξει live μέχρι σήμερα. Ακόμη όμως και με λίγες πρόβες, το group απέδωσε το τραγούδι σα να το έπαιζε χρόνια τώρα. Με το “Dragonlakes”, υποτίθεται ότι οι Dark Nightmare θα έκλειναν, αλλά η επιμονή του κόσμου για περισσότερους epic ύμνους, έφερε τα “Defenders Of The Borderland/Borders Of Pain” και το “Are We Free” σαν encore, με τη μπάντα να ευχαριστεί τους πάντες για την πρόσκληση και την συμμετοχή τους σε αυτήν τη βραδιά. Από τις καλύτερες epic/power μπάντες της εγχώριας σκηνής και μία από τις καλύτερες live μπάντες στον Ελλαδικό χώρο. Αξίζουν πολύ!!



Dark Nightmare setlist :
Crimson 731
Crown Of Innocence
Eternal Forest
Hawks Of War
Battlefield Calling My Name
Beneath The Veils Of Winter
Invaders
Voyage
Dragonlakes
Defenders Of The Borderland/ Borders Of Pain
Are We Free



Με την ώρα να δείχνει 23:15, έφτασε η στιγμή των Κύπριων headliners της βραδιάς Rust X. Η πρώτη μου επαφή με το group, ήταν σε ένα εγχώριο festival ονόματι “Rock You To Hell” και είχα αποκομίσει πολύ θετική γνώμη για τα αδέρφια μας από τη Μεγαλόνησο. Τρομερή ενέργεια, rock ‘n’ roll διάθεση και πολυτάλαντο line up, ήταν κάποια πρώτα πράγματα που είχα εντοπίσει στους Κύπριους metallers. Με την εισαγωγή να ακούγεται από τα μεγάφωνα και το “Defendre Le Rock” να σημαίνει την αρχή αυτού του heavy metal party, το group έδειξε από τις πρώτες στιγμές τι δρόμο θα ακολουθήσει ως το τέλος του show. Η τρομερή επικοινωνία των αδελφών Ξάνθου με τους θεατές, δημιουργούσε από μόνη της μία εξαιρετική διάθεση και όλο το venue είχε ξεσηκωθεί από νωρίς.



Η συνέχεια ανήκε στα “Frontier Heroes” και “Running Man”, όπου η rock ‘n’ roll διάθεση της μπάντας έδωσε πνοή και ώθηση στο κοινό, με σχεδόν το σύνολό του να επιδίδεται σε headbanging και sing along. Το “Brothers And Sisters”, ήταν το πρώτο κομμάτι που η μπάντα αφιέρωνε στους Έλληνες και την Ελλάδα, θεωρώντας μας ως τους top οπαδούς στο heavy metal. Τα “Wake Up” και “Destiny Riders”, επισφράγισαν την τρομερή κατάσταση του group και ότι η σημερινή βραδιά θα μείνει αξέχαστη. Και κάπου εδώ, οι Rust X θυμίζοντάς μας την Ιστορία μας, μας έπαιξαν ένα medley τριών κομματιών αφιερωμένων στην Κυπριακή τραγωδία του 1974 και την εισβολή του Αττίλα, όπου σήμανε και το σχίσμα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Μία ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή του live, όπου κυριάρχησε ένα αίσθημα λύπης αλλά και ελπίδας ότι κάποια στιγμή η Κύπρος θα ενωθεί με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Τα “Treason”, “Widows Cry” και “Evagoras”, ήταν ο φόρος τιμής των Rust X στους συμπατριώτες τους, που υπέφεραν από την εισβολή των Τούρκων.



Εδώ θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά, που σε μία τέτοια περίοδο όπου όποιος αγαπά και τιμά την Πατρίδα του λογίζεται ως φασίστας, αυτοί αψήφησαν το παραπάνω και τίμησαν δεόντως τους νεκρούς τους. Θέλει πολλά κιλά “καρύδια” για να το κάνεις και οι Κύπριοι αδερφοί μας φαίνεται ότι τα έχουν! Η επόμενη δυάδα τραγουδιών, ήταν ακόμη ένας φόρος τιμής, αυτήν τη φορά στο Mark Reale και στο έργο του με τους Riot. Τα “Swords And Tequila” και “Magic Maker”, κατέδειξαν ότι τα αδέρφια Ξάνθου είναι πολυτάλαντα, αφού τα φωνητικά ανέλαβαν ο drummer και η μοναδική, γυναικεία παρουσία της Κατερίνας, αντίστοιχα. Τρομερές ερμηνείες και οι δύο, φέρνοντάς μας στο νου, ό,τι είχαμε ζήσει αρχές του μήνα όταν οι Riot V επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Με τη συμπλήρωση των διασκευών, η ώρα για περισσότερο Κυπριακό “ατσάλι” είχε φτάσει.



Στα “Journey Arrives” και το ομώνυμο έπος του νέου δίσκου της μπάντας “Center Of The Universe”, το group έβγαλε όλη τη ’70s prog rock ποιότητα, με τους οπαδούς να αφήνονται σε αυτό το μουσικό ταξίδι. Το “Fire At Will”, έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία”, ενώ το “Kallikantzaroi”, άφησε το στίγμα του για το τι είμαστε όλοι εμείς του συναφιού μας. Η μπάντα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ετοιμάστηκε να αποχωρήσει, αλλά μάταια. Μετά από ένα τέτοιο “party”, ήταν αδύνατο για το Ελληνικό κοινό να αφήσει τη μπάντα να “διαφύγει” έτσι χωρίς encore. Και τι encore! Τα “Outlaw” και “Heavy Metal Angels”, αποτέλεσαν το καλύτερο κλείσιμο για μία τέτοια βραδιά. Άλλωστε, πρόκειται για δύο αγαπημένες μπάντες τόσο των Rust X όσο και των Ελλήνων fans. Οι Κύπριοι ήταν σαρωτικοί και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης. Μία εμφάνιση, που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των περίπου 80 οπαδών που βρέθηκαν στο The Crow Club τη Παρασκευή το βράδυ και η 22α Νοεμβρίου θα μνημονεύεται στα επόμενα χρόνια στις όποιες συζητήσεις των παρευρισκόμενων. Και κάπου εδώ, θα αφήσω τα λόγια ενός οπαδού για τους Κύπριους. “Αν ήταν από τη Σουηδία, τώρα θα ήταν πολύ ψηλά”! Νομίζω ότι αυτό και μόνο, τα λέει όλα για τη συγκεκριμένη βραδιά.



Rust X setlist :
Defendre Le Rock
Frontier Heroes
Running Man
Brothers And Sisters
Wake Up
Destiny Riders
Treason
Widows Cry
Evagoras
Swords And Tequila (Riot cover)
Magic Maker (Riot cover)
Journey Arrives
Center Of The Universe
Fire At Will
Kallikantzaroi
Encore
Outlaw (Riot cover)
Heavy Metal Angels (Heavy Load cover)

Νομίζω ότι αν κάποιος με ρωτήσει ποια συναυλία σε γέμισε για το 2019, θεωρώ ότι χωρίς δεύτερη σκέψη θα απαντήσω τη σημερινή των Rust X, Dark Nightmare και Achelous. Τελικά, το προαίσθημα για μία πολύ καλή ημέρα, βγήκε πέρα για πέρα αληθινό. Από τις βραδιές, που καταλαβαίνεις γιατί γουστάρεις το heavy metal και τι σημαίνει για όλους εμάς που ασχολούμαστε σχεδόν μία ζωή με αυτό.

Φωτογραφίες : Χρήστος Λεμονής

520

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.