CHANIA ROCK FESTIVAL: Tarja Turunen, Uli Jon Roth, Sinheresy, Doomocracy, Decipher (05/7/2019) Προμαχώνας San Salvatore, Χανιά

Τώρα που το καλοκαίρι είναι “στα φόρτε” του, οι “του συναφιού” μας, επιδιώκουν ένα δυνατό festival σε ένα δροσερό μέρος δίπλα στη θάλασσα. Το Chania Rock festival, εδώ και 17 χρόνια, προσφέρει απλόχερα όλα τα παραπάνω. Τεράστια ονόματα της παγκόσμιας metal σκηνής, δίπλα στο κύμα και σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο τα τελευταία 5 χρόνια, τον Προμαχώνα San Salvatore. Οι δυνατότητες που παρουσιάζει κάθε χρόνο το Chania Rock festival, ξεπερνούν κάθε φαντασία και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα πολλοί μεταλλάδες από πολλές χώρες του κόσμου να το επισκέπτονται.

Ακόμα μία χρονιά λοιπόν, το Chania Rock festival “κέρδισε” και τη δική μου παρουσία, αφού η πρώτη εν Ελλάδι εμφάνιση των Demons & Wizards και η πρώτη της Tarja στην Κρήτη, δε θα μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο. Εφαρμόζοντας δε, το καλύτερο σενάριο που είχα στο μυαλό μου, συνδυάζοντας διακοπές και αγαπημένη μουσική, κατάφερα και επισκέφθηκα αρκετά μέρη που είχα ξεχωρίσει, ώστε τις ημέρες του festival να είμαι “φρέσκος” και ξεκούραστος να το παρακολουθήσω όσο το δυνατόν καλύτερα.

Φτάνοντας στο χώρο του festival κατά τις 17:30, οι Decipher ήταν ήδη στη σκηνή. Οι Αθηναίοι metallers, που κέρδισαν αυτή τη θέση ως νικητές του διαγωνισμού “Γιώργος Μανουσέλης”, ήταν αρκετά ορεξάτοι και ευδιάθετοι. Με αρκετή ζέστη και κάμποσο κόσμο, οι “νέοι” black/death metallers, κατάφεραν μέσα σε 30 περίπου λεπτά να βγάλουν ενέργεια, να ξεσηκώσουν το πλήθος και να μας δείξουν δείγματα του ταλέντου τους. Τα “Unobstructed Sequence Of Disorder”, “Fire And Brimstone”, “Penance”, “Lake Of Plagues”, “Lost In Obscurity”, “Chants Of The Unholy” και μία διασκευή στους θρυλικούς Mayhem με το “Deathcrush”, ήταν ό,τι καλύτερο για “ορεκτικό” του Chania Rock festival. Στο τέλος του show τους, οι νεαροί ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και φυσικά όσους παρευρέθηκαν από νωρίς σε αυτή τη γιορτή του heavy metal. Νομίζω μία δυνατή εμφάνιση από ένα πρωτοεμφανιζόμενο group με τσαγανό, που δείχνει ότι το μέλλον τους ανήκει. Μπράβο, παιδιά! Συνεχίστε έτσι!

Decipher setlist :
Unobstructed Sequence Of Disorder
Fire And Brimstone
Penance
Lake Of Plagues
Lost In Obscurity
Chants Of The Unholy
Deathcrush Mayhem cover

Μετά την απαραίτητη διακοπή για να στηθεί το stage, σειρά πήραν οι Ηρακλειώτες Doomocracy. Με πιο επικό, doom ήχο και με περισσή διάθεση, ξεκίνησαν το show τους με το “Ghosts Of The Past” και συνέχισαν με το “The End Is Written”, από τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους. Η τρομερή φωνή του Μιχάλη, είναι σα να σε ταξιδεύει σε πιο “σκοτεινά” και ταυτόχρονα μελωδικά “μονοπάτια”. Ο κόσμος, ήταν περισσότερος πλέον και έδειχνε να γνωρίζει τί θα ακούσει. Τα “Faceless” και “Guardian Within”, ήρθαν για να αποδείξουν ότι η μπάντα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γνωρίζοντας τί πρέπει να προσφέρει επί σκηνής. Οι Doomocracy, έκλεισαν θριαμβευτικά με τα “A Taste Of Absinthe” και το “Doormacht (Der Apokalyptische Untergang)”. Οι Ηρακλειώτες doomsters, κάθε φορά φαίνονται και πιο έτοιμοι, “σκορπίζοντας” μεγάλη χαρά στην εγχώρια σκηνή. Δείχνουν, ότι η Ελληνική metal σκηνή είναι στο σωστό “δρόμο” και η ποιότητα των groups έχει “ανέβει”. Hail Doomocracy!

Doomocracy setlist :
Ghosts Of The Past
The End Is Written
Faceless
Guardian Within
A Taste Of Absinthe
Doormacht (Der Apokalyptische Untergang)

Η ώρα είχε φτάσει αισίως 19:10, όταν το intro των Ιταλών Sinheresy ακούστηκε στα ηχεία. Με έναν πιο μελωδικό και συμφωνικό ήχο, οι Ιταλοί metallers συστήθηκαν στο Ελληνικό κοινό με το “What Makes Us Human”. Οι επιρροές από Nightwish, ήταν παραπάνω από εμφανείς, με τα brutal φωνητικά να δίνουν ένα ξεχωριστό δικό τους τόνο στη μουσική τους. Η συνέχεια, ανήκε στα “Zero One” και “My Only Faith”, όπου ο μελωδικός τους τόνος έκανε την εμφάνισή του, για να έρθουν τα “Paint The World” και “Facts, Words, Sand, Stone”, να τον “εμπλουτίσουν” και με την απαραίτητη “δύναμη”.

Οι Sinheresy ήταν αρκετά ορεξάτοι και έπαιζαν με το πλήθος στις διακοπές ανάμεσα στα κομμάτια, δημιουργώντας ένα κλίμα ευχάριστο. Τα “Star Dome” και “Out Of Connection”, λειτούργησαν ως “πρόδρομος” για τα πιο δυνατά “Break The Surface” και “Blood Like Water”, στα οποία ο κόσμος φάνηκε να ανταποκρίνεται πιο δυναμικά. Το “Domino”, ήταν το “κύκνειο άσμα” της μπάντας για τη βραδιά και το outro σήμανε τη λήξη της πρώτης εμφάνισης των Ιταλών symphonic melodic metallers στην Ελλάδα. Το χειροκρότημα του κοινού και οι ευχαριστίες του group, έδειξαν ότι οι Sinheresy ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους και με το παραπάνω. Πολύ δεμένοι, με σαφώς πιο μοντέρνο ήχο και αρκετά ορεξάτοι στη σκηνή.

Sinheresy setlist :
Intro
What Makes Us Human
Zero One
My Only Faith
Paint The World
Facts, Words, Sand, Stone
Star Dome
Out Of Connection
Break The Surface
Blood Like Water
Domino
Outro

Σημαίνοντας 20:10, ήταν πλέον η ώρα για έναν ζωντανό θρύλο της rock μουσικής. Ο τεράστιος Uli Jon Roth, ήταν έτοιμος να μας “χαρίσει” rock στιγμές μαγείας από όλη την πορεία του μέχρι σήμερα. Με συμμετοχή στους Scorpions και τους Electric Sun, δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από μεγάλες rock επιτυχίες. Ξεκίνημα με το “Sky Overture” και συνέχεια με το εξαιρετικό “Indian Dawn”, δείχνοντας από την αρχή τις προθέσεις του βιρτουόζου κιθαρίστα για μία ξεχωριστή rock βραδιά. Ο Uli Jon Roth βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση και προλόγισε τα “Sun In My Hand” λέγοντας ότι πρόκειται για το πρώτο του τραγούδι με τους Scorpions και “Don’t Tell The Wind”, μία διασκευή στους Zeno στη μνήμη του πρόσφατα θανόντος Zeno. Ο κόσμος είχε γεμίσει πλέον το venue και η ατμόσφαιρα ήταν ότι πρέπει για να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων βρέθηκαν στον Προμαχώνα San Salvatore το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2019. Τα “Just Another Rainbow” και “Enola Gay-Hiroshima Today?”, έκαναν τη βραδιά ακόμα πιο “θερμή” και ο θρυλικός κιθαρίστας μας έδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους rock καλλιτέχνες.

Μετά τις απαραίτητες ανάσες, η “μηχανή” του group του Uli συνέχισε πιο εντυπωσιακά. “We’ll Burn The Sky”, “In Trance”, “Pictured Life” και “Catch Your Train”, ήρθαν να μας θυμίσουν “μαγικές” περιόδους των εφηβικών μας χρόνων, τότε που μαθαίναμε για τους θρυλικούς Scorpions και “ξεψαχνίζαμε” τα τραγούδια τους. Το κοινό, άρχισε να σιγοτραγουδάει και αυτό και να καταχειροκροτεί τη μπάντα, που τα έδινε όλα επί σκηνής. Μία ακόμη διασκευή σε έναν ακόμα θρυλικό καλλιτέχνη, τον Bob Dylan, με το “All Along The Watchtower”, έδειξε τις τρομερές ικανότητες του Uli Jon Roth τόσο σε κιθάρα όσο και σε φωνή.

Το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το “Sails Of Charon”, που δείχνει να είναι και το αγαπημένο του Uli, αφού πραγματικά η κιθάρα του “σπαράζει” όταν το παίζει. Ειδικά στο solo για το κλείσιμο ήταν ιδιαιτέρως απολαυστικός και έκανε το πλήθος να “ανατριχιάσει”. Τί να πούμε για τον Uli; Όσες φορές και να τον δεις, σίγουρα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Είναι ένας πραγματικός θρύλος της κιθάρας και γενικότερα της rock μουσικής. Είναι σύμβολο, για τους μυημένους στη rock και metal. Ο Θεός να τον έχει καλά και να συνεχίσει να μας “ταξιδεύει” με τις rock μελωδίες του.

Uli Jon Roth setlist :
Intro
Sky Overture
Indian Dawn
Sun In My Hand
Don’t Tell The Wind Zeno Cover
Just Another Rainbow
Enola Gay-Hiroshima Today?
We’ll Burn The Sky
In Trance
Pictured Life
Catch Your Train
All Along The Watchtower Bob Dylan Cover
Sails Of Charon
Solo Outro

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε είχε φτάσει! Η “βασίλισσα” του symphonic metal, ήταν έτοιμη να πατήσει τη σκηνή του Chania Rock festival. Η αγαπητή Tarja, ήταν εδώ για να μας δείξει ότι δίκαια κατέχει αυτό το προσωνύμιο. Ο κόσμος, είχε γεμίσει πλέον τον Προμαχώνα και η αναμονή ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων. Το εντυπωσιακό, ήταν ότι πολλές οικογένειες, πολλά μικρά παιδιά έδωσαν παρών σε αυτή τη “συνάντηση”, κάτι ιδιαιτέρως θετικό για το μέλλον της σκηνής. Το Intro, σήμανε την έναρξη του show και η Tarja βγήκε σαν έτοιμη από πριν με το “No Bitter End”. Αρκετά ευδιάθετη και με πολύ ενέργεια, συνέχισε με τα “500 Letters” και “Demons In You”, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε τρομερή “φόρμα”. Η μπάντα της ήταν αξιοπρεπέστατη και ακολουθούσε κατά πόδας τη διάσημη frontwoman. Η εξαιρετική της ερμηνεία στο “Love To Hate”, “κέρδισε” το Κρητικό κοινό, που ανταπέδωσε με ένα ζεστό χειροκρότημα.

Η σειρά, ανήκε σε ένα νέο κομμάτι από το νέο album που είναι έτοιμο, το “Dead Promises”. Δυνατό, συμφωνικό κομμάτι, στα στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η ταλαντούχα τραγουδίστρια. Ένα τραγούδι για τη φύση, που όπως μας είπε “δεν την ακούμε, δε την προσέχουμε”, το “Calling From The Wild” “άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές” του οργανισμού μας, για να έρθει το “Phantom Of The Opera” και να “ανάψει και πάλι τα αίματα”. Η Tarja έδειχνε σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, αφού δε σταμάτησε λεπτό να τρέχει πάνω στη σκηνή. Ευχαριστούσε τους διοργανωτές και το κοινό και αναφωνούσε πόσο “μαγικό” ήταν το venue. Τα “Undertaker” και “Planet Hell”, “εκτόξευσαν” τη διάθεση του πλήθους και “έδειξαν” τα υψηλά στάνταρ του ήχου. Η “σειρήνα” Tarja, “μάγεψε” με τα “Victim Of Ritual” και “Innocence” και ο κόσμος έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απόδοση της “βασίλισσας” του συμφωνικού metal.

Η χαρά της υψίφωνης frontwoman δεν κρυβόταν και το πρώτο της τραγούδι πήρε σειρά στο set. Εξαιρετική ερμηνεία, σε ένα μοναδικό κομμάτι όπως είναι το “I Walk Alone”. Για τη συνέχεια, η Tarja μας είχε μία έκπληξη! Το “Over The Hills And Far Away”, ένα κομμάτι του Gary Moore, που στη φωνή της γίνεται ένα “διαφορετικό” κομμάτι, πιο δυναμικό και συνάμα μελωδικό. Η Σκανδιναβή “μούσα”, δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα της ακόμα. Άλλωστε, το κοινό δε θα την άφηνε να φύγει έτσι εύκολα. Το κλείσιμο δε που επέλεξε για τη βραδιά, ακόμα πιο δυνατό! Τα “Die Alive” και “Until My Last Breath”, δεν άφησαν ίχνος αμφισβήτησης για την ικανότητα και τη δυναμική της Φινλανδής τραγουδίστριας. Μία ακόμη μαγική βραδιά έφτασε στο τέλος της, με τις ευχαριστίες της Tarja, το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων και φυσικά τις απαραίτητες φωτογραφίες-ενθύμια από τη μπάντα.

Ό,τι και να πει κανείς για την εμφάνιση της Tarja, νομίζω θα είναι λίγο γι’ αυτόν που δεν το έζησε από κοντά. Απλά θα πω ότι η Σκανδιναβή “σειρήνα”, όχι μόνο “μάγεψε” το κοινό, αλλά απέκτησε και πολλούς νέους θαυμαστές με την εξαιρετική της απόδοση επί σκηνής. Για μένα και τους υπόλοιπους που το είδαν από κοντά, δικαιολόγησε πλήρως το προσωνύμιο “βασίλισσα” του symphonic metal. Εδώ να πω, ότι και η υπόλοιπη μπάντα της βρέθηκε σε τρομερή βραδιά και “έδωσε ρέστα”. Συγχαρητήρια, πρώτα απ’ όλα στη διοργάνωση και έπειτα στην Tarja και τις υπόλοιπες μπάντες για την “δυνατή” βραδιά που ζήσαμε.

Tarja Turunen setlist :
Intro
No Bitter End
500 Letters
Demons In You
Love To Hate
Dead Promises
Calling From The Wild
Phantom Of The Opera
Undertaker
Planet Hell
Victim Of Ritual
Innocence
I Walk Alone
Over The Hills And Far Away
Die Alive
Until My Last Breath
Outro



Η πρώτη (ουσιαστικά δεύτερη) βραδιά του Chania Rock festival, είχε πολύ θετικό πρόσημο και από κόσμο και από απόδοση των μπαντών που πήραν μέρος. Στα highlights, σίγουρα ανήκει η εξαιρετική απόδοση της Tarja, οι “μαγικές” στιγμές του Uli Jon Roth και η εμφάνιση των “νέων” Decipher. Το Chania Rock festival, κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών ακόμα περισσότερο, κάτι που το φέρνει δικαίως πρώτο στην προτίμηση αρκετών μεταλλάδων εντός και εκτός συνόρων. Μπράβο στη διοργάνωση και αναμένουμε ακόμα πιο σπουδαία πράγματα. Άλλωστε, οι χειρισμοί των ανθρώπων της διοργάνωσης όπως και το πάθος τους για τη μουσική που αγαπάμε, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται.

484

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.