Sleep (16/4/2019) Piraeus 117 Academy

Αν ρωτήσεις ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει για την εξέλιξη του doom στα 90s και την γιγάντωση αυτού που ονομάζουμε stoner rock, το όνομα των Sleep θα είναι μια από τις πρώτες τους λέξεις.

Ραντεβού λοιπόν, με την ιστορία είχε και πάλι η Αθήνα μετά από αρκετά χρόνια (7 για την ακρίβεια) και το Piraeus 117 Academy γέμισε ιαματικούς καπνούς για να υποδεχτεί την θρυλική τριάδα των Sleep.

Οι Αμερικανοί με νέο δίσκο στις αποσκευές τους (“The Sciences”) εμφανίστηκαν χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τη συνεχή προσέλευση κόσμου, λίγο μετά τις 9 παίζοντας το “Leagues beneath”, κομμάτι που κυκλοφόρησε σαν single από την Third Man Records το 2018, και με αυτόν τον τρόπο μας εισήγαγαν ιδανικά στην υπνωτική τους διάσταση.

Ο ήχος ήταν πολύ καθαρός και σε ανεκτά για τα αυτιά επίπεδα, έτσι ώστε όταν ξυπνήσεις το πρωί να μπορείς να ακούς. 

Το πάρτι όμως, ξεκίνησε με το τσαμπουκαλεμένο “Marijuanaut’s Theme” που έκανε όλα τα κεφάλια στον χώρο (και ήταν ουκ ολίγα αυτά) να κουνιούνται στον ρυθμό του. Ο ημίγυμνος Matt Pike έδινε τα ρέστα του συνεχώς κινούμενος, ενώ η μυστικιστική φωνή του Θείου Al Cisneros έσκιζε τον χορτοκαπνισμένο αέρα, με το μπάσο του να τρώει άγριες κατραπακιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το “Holy Mountain” έτυχε βασιλική υποδοχής από τους παρευρισκόμενους και οι λίγοι που δεν είχαν πειστεί για την ποιότητα των Sleep, λύγισαν. Ο μετρονόμος Jason Roeder ήταν το κέντρο βάρους της ογκολιθικής ηχητικής που έβγαινε από σειρά καμπίνας, που καλούσε πίσω στην αγκαλιά του τους άλλους δυο, αν τολμούσαν να χαθούν κάπου στην πορεία. Την περισσότερη ώρα, το βλέμμα που τραβιόταν στο drum set, όπου θαύμαζα την άνεση του γίγαντα αυτού και την μοναδική του ευκολία να αλλάζει συνεχώς, χωρίς ούτε ένα τσικ προβλήματος, δυναμικές.

Το “The Clarity” που έβαλε από το ψυγείο τους γίγαντες, χρόνια μετά το “Dopesmoker”, ήταν το επόμενο στη λίστα, με το “Sonic Titan” να ακολουθεί κάτω από ουρλιαχτά επιδοκιμασίας και χειροκροτήματα. Οι τρεις φίλοι φαίνονταν σε εξαιρετική φόρμα και η παρουσία τους στη σκηνή ήταν διακριτικά δυναμική. Το πρόσφατο album τους είχε την τιμητική του στη συνέχεια με τα “Giza Butler” και “The Botanist”, αλλά κανείς μας δεν περίμενε αυτό το επικό τελείωμα.

Το riff του “Dragonaut” σήκωσε και τους πεθαμένους από τους τάφους τους και μια σελίδα ακόμη στην αθηναϊκή συναυλιακή ιστορία συμπληρωνόταν με χρυσά γράμματα. Πάνω που τελείνε το κομμάτι, ξάφνου…έρχονται οι νότες του “Dopesmoker” και αρκετοί αγχώθηκαν πως δεν θα προλάβουν το μετρό. Όμως οι Sleep είχαν προετοιμάσει μια “ραδιοφωνική” (εδώ γελάμε) version του θρυλικού κομματιού που ξεπερνούσε για λίγο τα 20 λεπτά.

Το τέλος του live με βρήκε ικανοποιημένο σαν πελάτη, χορτασμένο σαν μουσικόφιλο, πιο ήρεμο σαν άνθρωπο. Ο ήχος πολύ καλό, η ερμηνεία του συγκροτήματος εξαιρετική, setlist ονειρική και το μαγαζί γεμάτο. Τι άλλο να θέλει κάποιος;

Υ.Γ. Ο Roeder του ξεβράκωσε όλους!

SETLIST
———–
Leagues Beneath
Marijuanaut’s Theme
Holy Mountain
The Clarity
Sonic Titan
Giza Butler
The Botanist
Dragonaut
Dopesmoker (20-λεπτη “ραδιοφωνική” έκδοση)

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμόνης

447

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2094 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.