SUEDE (11/09/11) ENTERTAINMENT STAGE

Η reunion περιοδεία των Suede, ενός εκ των σημαντικότερων σχη­μά­των που ανέδειξε η Αγγλία στα 90s, δε γινόταν να μην πε­ρά­σει και από την Ελλάδα, γνω­στή για τις alternative α­δυ­να­μίες της. Καλώς ή κακώς ψο­φά­με ώρες ώρες για μεγαλεία του παρελθόντος και με την πρώτη ευκαιρία γεμίζουμε λογής συ­ναυ­λια­κούς χώρους για να θυμηθούμε πως ήταν το μουσικό τοπίο όταν πηγαίναμε ακόμη σχολείο.

Το ότι το live έλαβε χώρα σε “σκυλάδικο”, ποσώς με ενδιαφέρει και οι “εξυπνάδες” περί γαρυφάλλων περνούν απλά απαρατήρητες. Όταν υπάρχει σωστή διοργάνωση, αρκετό εμβαδόν ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον, καλός εξαερισμός και σωστή διαρρύθμιση, ώστε να βλέπεις από τα περισσότερα σημεία, τότε δε με νοιάζει εάν την προηγούμενη μέρα κάποιοι εκεί χόρευαν πάνω σε τραπέζια. Εξαιρετική επιλογή συναυλιακού χώρου λοιπόν.

Από την άλλη, απλώς συμπαθητική η επιλογή των Matisse ως support. Ναι, καλοί είναι, αλλά πολυφορεμένοι! Από την άλλη, ταίριαζαν ως “ορεκτικό” και δεν κούρασαν ιδιαίτερα, οπότε από το να βλέπαμε κάποια “δε μας ξέρει ούτε η μάνα μας, αλλά έχουμε γνωστό στη Detox” μπάντα, σίγουρα η λύση Matisse φαντάζει μονόδρομος. Σε ένα- δύο hitάκια τους πάντως κουνήθηκαν μερικοί… Ε, και κατά τις 22:00 αποχώρησαν από τη σκηνή για να προσέλθει το “κυρίως πιάτο”…

SUEDE01

Ύστερα από μια καθυστέρηση 20 λεπτών περίπου, από την προκαθορισμένη ώρα, ο Brett Anderson και η παρέα του βγήκαν στη σκηνή εν μέσω κραυγών και χειροκροτημάτων, με το TheDrowners. Αγέραστος με (σχεδόν) ίδια φωνή με το παρελθόν και γεμάτος ενέργεια, παίρνει από το χέρι το υπόλοιπο σχήμα και μας χαρίζει μια άκρως διασκεδαστική βραδιά. She, Trash, Filmstar και AnimalNitrate στη σειρά, δίχως ανάσα και χωρίς περιττά λογύδρια ανάμεσα στα κομμάτια. Οι εντάσεις πέφτουν με τα “To the Birds” και “Pantomime Horse”, για να συνεχιστεί το party με τα “We Are the Pigs”, “Killing of a Flashboy”, “Can’t Get Enough” και “Obsessions”. Ακολουθεί το υπέροχο EverythingWillFlow, ρίχνοντας προς στιγμήν πάλι τους τόνους. Στη συνέχεια ακούστηκαν τα SoYoung, MetalMickey, TheWildOnes και NewGeneration φτάνοντας αισίως στο BeautifulOnes όπου έγινε και ο αναμενόμενος χαμός. Ύστερα από λιγότερο από πέντε λεπτά, το σχήμα βρίσκεται πάλι επί σκηνής για τον επίλογο που άκουγε στο όνομα “Saturday Night”, κλείνοντας έτσι μια αξιομνημόνευτη εμφάνιση.

SUEDE01

Καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας σύσσωμο το κοινό τραγουδούσε, χόρευε και γενικά έδειχνε το πόσο πολύ του έχουν λείψει συναυλίες με ουσία και ποιότητα, στον alternative χώρο. Τα τραγούδια εναλλάσσονταν μεταξύ τους με ελάχιστες παύσεις, προκειμένου να μη χαθεί η ενέργεια που υπήρχε μεταξύ τους και προσωπικά το προτιμώ έτσι! Δε χρειάζεται πολύ μπλα μπλα όλη την ώρα! Ξέρουμε ποιοι μας αγαπούν, είτε το λένε είτε όχι…

SUEDE01

Προσωπικά ταξίδεψα σε εποχές όπου το brit pop απασχολούσε έντονα τα party του σχολείου και οι κασέτες είχαν την τιμητική τους. Οι Suede, με μόλις πέντε full length στο ενεργητικό τους, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και ακόμη και εάν ξανάρθουν πάλι μετά από οκτώ περίπου χρόνια, πάλι με ανοιχτές αγκάλες θα τους περιμένουμε!

SUEDE01

Suede setlist:
The Drowners
She
Trash
Filmstar
Animal Nitrate
To the Birds
Pantomime Horse
We Are the Pigs
Killing of a Flashboy
Can’t Get Enough
Obsessions
Everything Will Flow
So Young
Metal Mickey
The Wild Ones
New Generation
Beautiful Ones
Saturday Night


Photos: Παναγιώτης Πετρόπουλος

386

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.