Destruction, Acid Death, Amken (24/02/2019) Fuzz Club

Οι Κυριακές, είναι ημέρες ανάπαυσης. Η σημερινή Κυριακή όμως, είναι ημέρα thrash metal πολέμου! Και αυτό γιατί, οι Γερμανοί Destruction επισκέπτονται τη χώρα μας και την Αθήνα έπειτα από μία δεκαετία, για ένα thrash ολοκαύτωμα. Παρέα τους, θα βρίσκονται οι δικοί μας Amken και Acid Death, δύο μπάντες γνωστές για τα “πυρηνικά” τους live.

Ξεκίνημα από νωρίς, λοιπόν, για να βρίσκομαι στην ώρα μου στο venue γιατί εκτός του πολύ καλού πακέτου, το να δω για πρώτη φορά ζωντανά τις δύο Ελληνικές μπάντες ήταν κάτι που το ήθελα, δεδομένου ότι πρόκειται για εξαιρετικά σχήματα στο χώρο τους.

Η διαδρομή προς την Αθήνα, ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστη αφού είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπω τους δρόμους της πρωτεύουσας άδειους. Ίσως οι πολικές θερμοκρασίες για τα μέρη μας, να ήταν η δικαιολογία.



Το κρύο δε με πτόησε, γνωρίζοντας ότι η βραδιά θα ήταν αρκετά “καυτή”, όπως και αρκετούς άλλους οπαδούς της metal σκηνής που μαζεύτηκαν από νωρίς στο Fuzz, για να θαυμάσουν το thrash πανικό που θα έσπερναν σε λίγη ώρα οι Destruction και η παρέα τους. Η ώρα ήταν ήδη 19:30, όταν μάθαμε ότι οι πόρτες θα άνοιγαν με μισή ώρα καθυστέρηση, εκεί γύρω στις 20:00. Ακούστηκαν κάποιες μουρμούρες, αλλά η ανυπομονησία να δούμε το Schmier και τη παρέα του, νίκησε τις όποιες γκρίνιες.



Γνωρίζοντας πλέον, ότι το πρόγραμμα θα αργούσε μισή ώρα, οι Amken θα ανέβαιναν στη σκηνή εκεί γύρω στις 20:30. Και όντως, έτσι έγινε αφού κατά τις 20:25 το κουαρτέτο από την Αθήνα πάτησε τη σκηνή του Fuzz. Με ένα EP και ένα δίσκο στις αποσκευές τους, επιλέχθηκαν να ανοίξουν το δρόμο για τους Γερμανούς “Butchers”. Από τις πρώτες νότες του “Shattered Sanity” και τη κίνηση στη σκηνή της μπάντας, καταλάβαινες ότι η βραδιά θα ήταν “γεμάτη”. Πολύ ενέργεια, πολύ πάθος και διαρκής κίνηση, έβαλαν από νωρίς το κοινό στο παιχνίδι. “Theater Of The Absurd”, “Adrenaline Shot” και “D.A.P”, και οι μπροστινές σειρές ξεκίνησαν το headbanging, το moshpit και ακόμα και stage diving.



Μικρή διακοπή για κούρδισμα, και η συνέχεια ήταν καταιγιστική. “Obedient Dogs”, “Zombie Pets” και “Souls Crypt” για το τέλος, ισοπέδωσαν τη σκηνή του Fuzz, κάνοντας τη ένα μεγάλο moshpit. Ο κόσμος, έδειξε να έχει ζεσταθεί αρκετά μετά το πρώτο μούδιασμα και καταχειροκρότησε τους Amken που τον “ξύπνησε” με το “άγριο” thrash metal τους. Το group “πίεσε” όσο  μπόρεσε το set του, για να “κλείσει” η μαύρη τρύπα της καθυστέρησης. Μέσα σε 35 περίπου λεπτά, κατάφερε όχι μόνο να βγάλει το set αλλά και να ξεσηκώσει το πλήθος, ετοιμάζοντας το για τη συνέχεια. Τρομερή εμφάνιση, οδηγός για τη συνέχεια της μπάντας. Μπράβο παίδες!!

Amken setlist:
Shattered Sanity
Theater Of The Absurd
Adrenaline Shot
D.A.P
Obedient Dogs
Zombie Pets
Souls Crypt



Κάνοντας χρόνο ρεκόρ ξεστησίματος και τούμπαλιν, οι έτεροι ατραξιόν της βραδιάς Acid Death ανέβηκαν στη σκηνή κατά τις 21:15. Με 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο του death/thrash/progressive metal και με νέο album στα σκαριά, οι Αθηναίοι metallers πήραν τα ηνία του show. Τα φώτα έσβησαν, το intro ξεκίνησε να παίζει και το group μπήκε δυνατά με το “Supreme Act Of Heroism”. Η μπάντα φαινόταν σα να ήξερε τι ήθελε ο κόσμος να δει. Άλλωστε, η πολυετής εμπειρία από live τους κρατούσε ένα βήμα μπροστά πάντα. Οι Acid Death, αφού μας ενημέρωσαν για το νέο album, έπαιξαν και κάποια νέα κομμάτια, αρχής γενομένης από το “Godless Shrines”. Ένα πολύ καλό κομμάτι, αντάξιο της καριέρας του group.



Η συνέχεια, ήταν ακόμη πιο έντονη. “Balance Of Power”, “Planes Of The Eternal Dead”, και το κοινό άρχισε να τρελαίνεται. Headbanging, mosh pit και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, είχε παρασύρει τις μπροστινές σειρές και σιγά σιγά σαν ανεμοστρόβιλος ερχόταν προς τα πίσω. Ο ήχος, δεν ερχόταν τόσο καλά στις πίσω σειρές κάτι που έδειχνε να μην ενοχλεί τους παρευρισκόμενους, αφού η εμφάνιση της μπάντας τους κρατούσε από το λαιμό. “Reality And Fear” από το καινούργιο, “Hall Of Mirrors” και “Regret-Repent” και πάλι από το νέο, ήρθαν σαν αστραπή χτυπώντας αδυσώπητα με thrash/death κύματα το πλήθος. Έπειτα από 50 περίπου λεπτά και με το “Apathy Murders Hope” να παίζει, οι Acid Death αποχαιρέτησαν το αθηναϊκό κοινό, υποσχόμενοι για καλύτερη συνέχεια.



Η μπάντα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, πολύ δεμένη και με νέες ιδέες να είναι στο δρόμο, έδειχνε να είναι έτοιμη για τη συνέχεια. Πολύ μεστή εμφάνιση, περιμένουμε εναγωνίως το νέο δίσκο που φάνηκε αξιόλογος, αν κρίνουμε από τα 3-4 κομμάτια που παίχτηκαν.



Acid Death setlist:
Intro
Supreme Act Of Heroism
Godless Shrines
Balance Of Power
Planes Of The Eternal Dead
Reality And Fear
Hall Of Mirrors
Regret-Repent
Apathy Murders Hope



Η ώρα για τους headliners της βραδιάς, είχε φτάσει. Η ανυπομονησία μίας δεκαετίας, έφτασε στο τέλος της. Κατά τις 22:30, κατέλαβαν τη σκηνή του Fuzz οι Γερμανοί thrashers. 36 χρόνια πορείας στο χώρο του thrash, είναι πάρα πολλά και οι Destruction είναι από τις μπάντες που σέβονται τη μουσική, τους οπαδούς και τις live εμφανίσεις. Η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες που στήριζε και στηρίζει τη μπάντα για αυτό και οι Destruction έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τους Έλληνες οπαδούς. Και αυτό, φρόντισαν να το αποδείξουν με το σημερινό live.



Ο thrash metal πανικός, ξεκίνησε με τα ‘’Curse The Gods”, ‘’Armageddonizer” και ‘’Tormentor”. Τρία απανωτά χτυπήματα, για να ζεσταθεί το μουδιασμένο από το κρύο κοινό. Ο ήχος, ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα και ακουγόταν καλύτερος από ποτέ. Ο Schmier, αφού ευχαρίστησε όσους ήρθαν, μας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο live, με πολλές εκπλήξεις. Και μετά, πανικός!! ‘’Nailed To The Cross”, ‘’Mad Butcher” και ‘’Dethroned”, ήρθαν  από το πουθενά και έβαλαν φωτιά στο πλήθος. Όλο το Fuzz, μετατράπηκε σε ένα τεράστιο mosh pit που ενεργούσε ανάλογα με τα riffs του Schmier και της παρέας του.



Η μπάντα ήταν σε τρομακτική κατάσταση, και έτοιμη να παρασύρει με το old school thrash της οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα της. ‘’Life Without Sense”, ‘’Release From Agony”, ‘’The Ritual”, ‘’Eternal Ban” και ‘’Total Desaster”, μια πεντάδα ‘’επιθετικών” κομματιών, με καταιγιστικά riffs και το κόσμο σε παραλήρημα, να μη μπορεί να καταλάβει τι τον χτύπησε και από που ήρθε. Το drum solo του Randy Black, ήρθε να χαλαρώσει λίγο τα ταλαιπωρημένα από τις thrash ριπές αυτιά των ακροατών, ώστε να πάρουν ανάσα για την δύσκολη συνέχεια.



Το δεύτερο μέρος του set των Γερμανών βετεράνων της thrash, περιείχε τη μία επιτυχία μετά την άλλη. Ξεκίνημα λοιπόν, με το ‘’Antichrist” και κάπου εκεί στο τέλος του τραγουδιού, ο Schmier αντιλαμβάνεται, προς τιμήν του βέβαια, ότι ένας οπαδός είναι λιπόθυμος και αυτομάτως σταμάτησε το set για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να γυρίσει πίσω στο live. Μια αξιέπαινη κίνηση, που εκτιμήθηκε και χειροκροτήθηκε ζεστά από το κόσμο. Η συνέχεια είχε τα ‘’Black Mass”, ‘’Thrash Attack” και για το τέλος το ‘’The Butcher Strikes Back”. Πριν κοπάσει η καταιγίδα, ο Schmier αποχαιρέτησε τους οπαδούς, για λίγο μόνο όμως.



Και λέω για λίγο, γιατί οι ιαχές και η αποθέωση των θεατών επανέφεραν στις επάλξεις το group για το encore. Και τι καλύτερο για encore, από δύο αγαπημένα κομμάτια των Destruction; ΤΙΠΟΤΑ! Νομίζω τα ‘’Thrash Till Death” και ‘’Bestial Invasion”, ήταν η χαριστική βολή στα άψυχα κορμιά των ταλαιπωρημένων οπαδών. Μία λέξη, ταιριάζει σε αυτό που συνέβη σε αυτά τα δύο κομμάτια: ΚΌΛΑΣΗ. Οι Destruction, αποχαιρέτησαν μια και καλή αυτή τη φορά, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους Έλληνες μεταλλάδες για την επόμενη χρονιά.



Ήταν ευτυχία, που μπόρεσα να δω αυτή τη μπάντα σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της. Τρομερή ενέργεια, άκρως επιθετική παρουσία και ένα ονειρικό setlist, δημιούργησαν την απαραίτητη ατμόσφαιρα για αυτό το μοναδικό live. Ένα thrash ολοκαύτωμα, που δύσκολα θα βιώσουμε πάλι μέσα στη χρονιά. Οι Destruction, ανήκουν σίγουρα στην elite του thrash metal και το απέδειξαν περίτρανα σήμερα.



Destruction setlist:
Curse The Gods
Armageddonizer
Tormentor
Nailed To The Cross
Mad Butcher
Dethroned
Life Without Sense
Release From Agony
The Ritual
Eternal Ban
Total Desaster
Drum Solo (Randy Black)
Antichrist
Black Mass
Thrash Attack
The Butcher Strikes Back
Encore
Thrash Till Death
Bestial Invasion

Η σημερινή, είναι μία βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου για πάρα πολύ καιρό. Ο συνδυασμός του πάθους και της ενέργειας, τόσο της μπάντας όσο και των οπαδών ήταν παροιμιώδης. Λες και γνώριζε, ο ένας τον άλλο σαν από καιρό. Οι χαρούμενες, αλλά κατάκοπες φάτσες, μαρτυρούσαν την υπέροχη βραδιά που είχε μόλις τελειώσει. Οι Destruction ήρθαν, έπαιξαν και κατέκτησαν το Ελληνικό κοινό με την thrash ορμή τους.

Το βουητό από τους thrash ύμνους και η χαρά στο πρόσωπο μου, με συντρόφευαν στο ταξίδι της επιστροφής. Την ίδια χαρά, που είχα όταν πρωτοείδα τα αγαπημένα μου συγκροτήματα να παίζουν εδώ στη χώρα μας. Χαρά, που ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν μπάντες που γουστάρουν το old school και δε φοβούνται τις συνέπειες. Αυτό είναι το metal, και για αυτό το αγαπάμε.

Φωτογραφίες: Αποστόλης Καλλιακμάνης

467

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.