Electric Wizard, Agnes Vein, Krause, 23/02/19, Piraeus Academy

Το Σάββατο που μας πέρασε, 23 Φλεβάρη, ήταν μια από εκείνες τις ημέρες, την οποία την περίμεναν αρκετοί οπαδοί του σκληρού ήχου στην χώρα μας, όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια.

Ειδικότερα, όσοι είναι μυημένοι στους “πατέρες” αυτού, τους Black Sabbath. (Και ποιος δεν είναι, άλλωστε;) Οι Βρετανοί doomsters Electric Wizard πάτησαν επί ελληνικού εδάφους εκ νέου για να ταρακουνήσουν συθέμελα την Ακαδημία στον διάβα τους. Στο ίδιο αποτέλεσμα αποσκόπησαν οι Θεσσαλονικείς Agnes Vein και οι Αθηναίοι Krause, καθώς κρίθηκαν ως οι κατάλληλοι ώστε ν’ ανοίξουν αυτό το big happening.

Αν και το show ξεκίνησε με 10 λεπτά καθυστέρηση από το καθορισμένο πρόγραμμα, ο κόσμος άρχισε να συνωστίζεται από νωρίς και να γεμίζει ταχέως τον χώρο του Academy απ’ όλες τις γωνιές, πράγμα ενθαρρυντικό για τα support γκρουπ. Πρώτοι βγήκαν οι Krause, ένα Αθηναϊκό noise rock συγκρότημα. Τα τέσσερα του μέλη ξεκίνησαν να τα δίνουν όλα στην σκηνή, παρόλο που ο ήχος δεν ήταν σύμμαχος τους. Τα φωνητικά των τραγουδιστών/ κιθαριστών ήταν αρκετά χαμηλά σε ένταση, σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα, με αποτέλεσμα να μην ακούμε ολόκληρα τα τραγούδια τους, στην αρχή. Λίγο αργότερα αυτό, όμως, κάπως διορθώθηκε και ήταν ευκολότερο να απολαύσουμε την κατά τα άλλα βαριά και “επιθετική” μουσική τους. Τα riffs στις κιθάρες και στο μπάσο είχαν πάρει φωτιά και προκάλεσαν έντονα headbangings, ιδίως στους νεαρούς σε ηλικία, που βρίσκονταν στο κάγκελο.

Ο μπασίστας τους ήταν πολύ ενεργητικός και δεν καθόταν λεπτό σε ησυχία, μιας και οι τάχιστες συνθέσεις του συγκροτήματος σε σημεία απαιτούσαν τον χορό και τις σφοδρές κινήσεις. Βέβαια, τα τραγούδια τους είχαν και πιο doomy/ sludgy στιγμές προς το τέλος, βάζοντάς μας μες το κλίμα για αυτά για τα οποία είχαμε όλοι παρευρεθεί και ετοιμαστεί, δηλαδή για πολύ αργές και βαριές καταστάσεις. Ωστόσο, μιας και “φίλη” του αργού ήχου, μπορώ να πω ότι περισσότερο τους ευχαριστήθηκα προσωπικά, λίγο πριν την λήξη του set τους. 

Μολονότι στους Krause οι ταχύτητες βρισκόντουσαν στα ύψη, οι οποίες προς το τέλος έπεσαν, στους Agnes Vein η πτώση σε αυτές ήταν κατακόρυφη. Οι doom / sludge metallers από Θεσσαλονίκη είχαν προθερμάνει ξανά στο παρελθόν συναυλία των “Ηλεκτρικών Μάγων”, οπότε μια επανάληψη έμοιαζε ως η πλέον κατάλληλη λύση. Το τρίο ανέβηκε επί σκηνής και ξεκίνησε να “μαγεύει” το κοινό με το doom/ sludge metal του. Οι παρατεταμένες μελωδίες του συγκροτήματος ήταν απολαυστικές επί το πλείστον και πολλές από αυτές ανήκαν στο επερχόμενο άλμπουμ τους. Επομένως, στο σύνολο ήταν μια μικρή και ζωντανή παρουσίαση της καινούριας τους δουλειάς για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο, ακόμα. Η ψυχεδελικές τάσεις που είχαν οι συνθέσεις τους, μας έκαναν να χαλαρώσουμε σε μεγάλο βαθμό και να απολαύσουμε την ερμηνευτική δεινότητα τόσο μουσικά όσο και φωνητικά του κάθε μέλους των Agnes Vein. Αν και έπαιξαν κατά κόρον κοντά στη μια ώρα, ο χρόνος μαζί τους πέρασε ευχάριστα και σχετικά γρήγορα, αποδεικνύοντας ότι ναι, όντως ήταν από τις πιο εφαρμοστές επιλογές για αυτό το event.

Στο ενδιάμεσο των Agnes Vein και Electric Wizard ακούσθηκαν στα ηχεία κλασικοί αντιπρόσωποι του metal, όπως οι Slayer, Metallica και Celtic Frost, κάνοντας μας να χαρούμε λιγάκι παραπάνω. Όταν όμως ο χώρος σκοτείνιασε και στο video wall άρχισαν να προβάλλονται γυμνές γυναίκες υπό τις πρώτες “παραμορφωμένες” μελωδίες του “Witchcult Today”, η πρόκληση παραληρήματος και πώρωσης στο κοινό ήταν αναμενόμενα φαινόμενα.

Η occult τελετουργία των Μάγων αποθεώθηκε στο πάνθεον στο “Black Mass”, το έπος των έπων, στο οποίο σείστηκε κυριολεκτικά όλο το Academy. Η απαιτούμενη επικοινωνία με το κοινό δεν πραγματοποιήθηκε με λόγια, αλλά με έργα, μιας και το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο, κατά την εμφάνιση των μουσικών από το Dorset, με έμφαση κυρίως στο “Return Trip” από το θρυλικό “Come My Fanatics και στα “ See You In Hell” και “ Hear The Sirens Scream” από τον πιο πρόσφατο δίσκο τους, “Wizard Bloody Wizard”. Την τιμητική του, βέβαια, εκείνη την βραδιά στο set την είχε το “Witchcult Today” από το οποίο οι Electric Wizard έπαιξαν ακόμη τα “Satanic Rites Of Dragula” και “The Chosen Few” με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας τον heavy ήχο με την horror μυσταγωγία.

Η παρατεταμένη και συνεχής έκθεση στις δυνατές εντάσεις σε συνδυασμό με την βέλτιστη ποιότητα του ήχου τους μας προσέδωσαν ευχάριστες εντυπώσεις στο τελικό σύνολο, ενώ η πλήρη κατάνυξη του Jus Oborn τόσο στην κιθάρα όσο και στα φωνητικά ήταν σκέτο οφθαλμόλουτρο. Και η κιθαρίστρια Liz Buckingham, ο μπασίστας Haz Wheaton και ο ντράμερ Simon Poole, βέβαια, δεν πήγαιναν πίσω, αφού ήταν πιστοί και πλήρως αφοσιωμένοι στη μουσική τελετή τους. Το event όμως απογειώθηκε και κορυφώθηκε με τα μονολιθικά “Dopethrone” και “Funeralpolis” (από το διαχρονικό και ομότιτλο άλμπουμ), όπου οι αποδόσεις τους σαγήνευσαν και πώρωσαν τον κόσμο, καθώς τα headbanging δεν είχαν σταματημό. Αν αυτή δεν ήταν πετυχημένη συναυλία, τότε δεν ξέρω τι ήταν.

Το βράδυ του Σαββάτου έκανε κρύο και οι metallers Electric Wizard έπαιξαν την πιο κατάλληλη εποχή, ώστε να αρμόζει με την μουσική τους. Ακριβώς, όπως λέει και το κύκνειο άσμα, ερμηνευμένο από τον ιθύνοντα Jus, “I’m so cold inside, my feelings can’t survive”. Γυρίζεις σπίτι σου, άλλος άνθρωπος, μετά από ένα τέτοιο μυσταγωγικό metal show…

Setlist:
Witchcult Today
Black Mass
Return Trip
See You In Hell
Hear The Sirens Scream
Supercoven
Incense For The Damned
Satanic Rites Of Dragula
Dopethrone
The Chosen Few
Funeralpolis

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

528

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!