Poem, Nochnoy Dozor, Groove Therapist (15/02/2019) Kyttaro club

Παρασκευή. Η τελευταία μέρα της εβδομάδας, και συνάμα η αρχή της ξεκούρασης και της διασκέδασης του Σαββατοκύριακου. Καθώς έψαχνα πως θα περάσω το βράδυ μου, πέφτω πάνω σε ένα ενδιαφέρον live. Οι progressive metallers Poem, μαζί με τους Nochnoy Dozor και Groove Therapist, θα ανέβαιναν στη σκηνή του Κυττάρου και αυτό από μόνο του υποσχόταν ένα βράδυ γεμάτο progressive ήχους.

Η κακοκαιρία, δεν με πτόησε καθόλου και αφού εφοδιάστηκα με τον απαραίτητο καφέ έφυγα για την Αθήνα. Ήταν απολύτως φυσιολογικό η σκέψη μου να είναι στο τι θα παρακολουθούσα το βράδυ, αφού ήθελα να δω πως θα συνδυαστεί ο funky/groove melodic rock/metal ήχος των Groove Therapist, με τον ambient/experimental ατμοσφαιρικό ήχο των Nochnoy Dozor και φυσικά ο καθαρά progressive ήχος των Poem.



Αν και Παρασκευή απογευματάκι, οι δρόμοι προς το κέντρο της Αθήνας ήταν σε καλή κατάσταση και αυτό με βοήθησε στο να είμαι στην ώρα μου στο venue. Οι πόρτες, ήταν ήδη ανοικτές λόγω και του καιρού φαντάζομαι. Ο κόσμος, αρκετός για τέτοια ώρα κάτι που σήμαινε ότι ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον στο κάλεσμα αυτών των διαφορετικών αλλά υπό την σκέπη του progressive τόσο ίδιων ήχων.



Λίγο μετά τις 21:00, τα φώτα έσβησαν και οι Groove Therapist ανέβηκαν στη σκηνή του Κυττάρου. Κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις στα όργανα, δεν άργησαν να μας βάλουν στο κλίμα τους. Η συνέχεια, ανήκε σε ένα funky/groove melodic rock/metal party. Η αρχή έγινε με το “Mr. Funker”, από το πρώτο album της μπάντας, ‘’Mr. Funker The Myth”. Ο συνδυασμός, του funky/groove ρυθμού με το melodic rock/metal δημιουργούσε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, που έγινε δεκτό με ιαχές χαράς από το κοινό.

Συνέχεια με τα ‘’Orphanrage”, ‘’Drop D”, ‘’Dreams To Nightmares ” και ‘’Mirror Of Reality”, και τα τέσσερα κομμάτια, από το ντεμπούτο τους. Η απόδοση του group, ήταν από άλλη διάσταση.  Πολύ δεμένοι μεταξύ τους, με έναν frontman διαρκώς σε κίνηση και με τον κιθαρίστα να δίνει ρεσιτάλ στη σκηνή. Το ‘’Drop D”, συνεπήρε το πλήθος και το ‘’Mirror Of Reality”, το απογείωσε.



Η μπάντα, μας ανακοίνωσε ότι έχει δεύτερο album στα σκαριά και μας έπαιξε τρία τραγούδια από αυτό. Τα “Broken Dreams”, “Denial” και “Anger”, είχαν σίγουρα πιο heavy ήχο κάτι που μας κάνει να περιμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο πόνημα της μπάντας. Ιδιαίτερη εντύπωση, μου προκάλεσε το γεγονός ότι τα πλήκτρα είχαν τεράστια επιρροή στο live των Groove Therapist κάτι που δεν φαίνεται τόσο στο δίσκο. Στο τέλος, αφού το group ευχαρίστησε τον κόσμο, και υπό τις ιαχές “κι άλλο, κι’ άλλο” και εν μέσω ζεστού χειροκροτήματος, αποχώρησαν πετυχαίνοντας να ανοίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το live. Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία, μίας ζωντανής εμφάνισης των Groove Therapist. Αξίζει, να τους δείτε live.

Groove Therapist setlist:
Mr. Funker
Orphanrage
Drop D
Dreams To Nightmares
Mirror Of Reality
Broken Dreams
Denial
Anger



Το καθιερωμένο διάλλειμα, για την αλλαγή σκυτάλης, έφερε τη συζήτηση με φίλους για αυτό που είχαμε μόλις δει και ακούσει. Κατά τις 22:10, καταλαμβάνουν τη σκηνή του venue οι Nochnoy Dozor. Η ατμόσφαιρα και η dark αισθητική, είναι βασικά στοιχεία της μπάντας. Από την εισαγωγή, καταλάβαινες ότι θα σε “ταξιδέψουν” με τη μουσική τους. “Ben Hur”, “All Mine” και “Closer”, έκαναν τους παρευρισκόμενους να τα χάσουν μπροστά σε αυτό που παρακολουθούσαν, αφήνοντας τους με το στόμα ανοιχτό. Τρομερές ερμηνείες, εξαιρετική ενορχήστρωση και σκηνική παρουσία, μπολιασμένες με κρυστάλλινο ήχο, δημιούργησαν ένα απίστευτο ηχητικό αποτέλεσμα. Το νέο κομμάτι που έπαιξαν, όπως μας είπαν χωρίς τίτλο ακόμα, έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή για το πρώτο album των Nochnoy Dozor.



Η συνέχεια, ανήκε στα ‘’Period”, ‘’Stains”, ‘’Mr. Liar” και ‘’Lifeless” και η απόδοση της μπάντας έπιασε το pick. Ο κόσμος, παραληρούσε στο άκουσμα των ambient/experimental ήχων του group και φαινόταν ανήμπορος να ξεκολλήσει τα αυτιά του από τη μπάντα. Η μία εκ των δύο φωνών, ήταν ιδιαιτέρως κινητική, με τρομερή ενέργεια και διάθεση, αφού η έτερη φωνή είχε επιφορτιστεί και με τα πλήκτρα.



Το τέλος σήμανε, με το “Black Hand” από το mini album “Nochnoy Dozor”. Τα χειροκροτήματα, δε σταμάτησαν μέχρι να φύγει η μπάντα από τη σκηνή, δείχνοντας ότι ο κόσμος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό που άκουσε. Οι Nochnoy Dozor, νομίζω ότι έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Η ικανότητα τους, να μετατρέπουν τα live τους σε δυνατές εμπειρίες είναι τρομερή. Ακόμα και τα τραγούδια τους, ακούγονται εξαιρετικά σε live εκτέλεση. Ένα μεγάλο μπράβο, σε αυτή τη μπάντα!!

Nochnoy Dozor setlist:
Intro
Ben Hur
All Mine
Closer
Νέο- Χωρίς Τίτλο
Period
Stains
Mr. Liar
Lifeless
Black Hand



Το διάλειμμα, ήταν ότι πρέπει για να συνέλθω από τα decibels των Nochnoy Dozor. Η στιγμή για την ατραξιόν της βραδιάς, είχε έρθει. Το ρολόι έδειχνε 23:15, όταν οι Poem ανέβηκαν στη σκηνή του Κυττάρου. Οι οπαδοί, ήταν ευτυχισμένοι από την πρώτη νότα σα να ήξεραν τι θα δουν από πριν (ή μήπως όντως ήξεραν;). Οι progressive metallers, ξεκίνησαν με τρία κομμάτια από το πρόσφατο δίσκο τους ‘’Unique”, τα ‘’False Morality”, “My Own Disorder” και “Four Cornered God”.



Ο frontman του group, αρκετά ευδιάθετος μας αποκάλυψε ότι θα επακολουθούσε ένα ιδιαίτερο setlist από τραγούδια που δεν έχουν παιχτεί πολύ και ο progressive όλεθρος ξεκίνησε χωρίς ανάσα. Και όταν λέω χωρίς ανάσα, το εννοώ κυριολεκτικά!! Τα “Weakness”, “Passive Observer”, Fragments”, σαν αρχή, και τα “Discipline”, “Euthanasia”  και “Giant”, μετά διακοπτόμενα μόνο από ένα intro, ήρθαν χωρίς ανάσα! Η παραδοχή του frontman, ότι ‘’Με πεθάνατε, χωρίς ανάσα τα είπα”, δείχνει απόλυτα τι επικράτησε σε αυτά τα έξι συνεχόμενα τραγούδια: Progressive πόλεμος!!



Οι ανάσες, απαραίτητες, και το γεγονός ότι οι Poem είναι αρκετά επικοινωνιακοί με το κοινό δίνουν τα διαλείμματα που πρέπει στους υπόλοιπους μουσικούς να κουρδίσουν τα όργανα για τη συνέχεια. Ο ήχος, ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα, κάτι που ευχαριστούσε το κοινό. Οι Poem, ήταν σε τρομακτική κατάσταση δίνοντας μία συγκλονιστική εμφάνιση. Συνέχεια με τα ‘’ Unique”,  ‘’Instinct” και ‘’Brightness Of Loss”, με το κόσμο να δίνει και την τελευταία του ενέργεια μέχρι να τελειώσει το live. Οι Poem, αποχαιρέτησαν τους παρευρισκόμενους που δεν έφευγαν, ζητώντας ακόμα ένα κομμάτι. Η μπάντα, επανήλθε για το encore, με το ‘’Remission Of Breath” να αποτελεί το κύκνειο άσμα αυτής της υπέροχης βραδιάς.



Οι Poem, απέδειξαν γιατί θεωρούνται εξαιρετικοί στις ζωντανές τους εμφανίσεις και γιατί είναι από τα κορυφαία Ελληνικά group στο progressive metal. Τρομερός ήχος, εξαιρετική επιλογή κομματιών και αστείρευτη ενέργεια, από ένα δυνατό group της Ελληνικής σκηνής. Μία ολοκληρωτική εμφάνιση, που διέλυσε τη σκηνή του Κυττάρου κυριολεκτικά! Ο κόσμος, που ήταν αρκετός παρ’όλη τη κακοκαιρία, το καταχάρηκε!!

Poem setlist:
Intro
False Morality
My Own Disorder
Four Cornered God
Weakness
Passive Observer
Fragments
Laurence Discipline Intro
Discipline
Euthanasia
Giant
Unique
Instinct
Brightness Of Loss
Encore- Remission Of Breath



Αυτή η βραδιά, είναι σίγουρο ότι θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό αυτών που την έζησαν. Οι ηχητικές διαδρομές και των τριών μπαντών, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα τρομακτικό αποτέλεσμα που δικαίωσε τον διοργανωτή για αυτές τις επιλογές. Ο κόσμος, τίμησε και τις μπάντες και τη διοργάνωση, όσο μπορούσε και λόγω του περίεργου καιρού. Νομίζω, άπαντες θα πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι. Η αλήθεια είναι, ότι η Ελληνική σκηνή χρειάζεται τέτοιες βραδιές.

Η επιστροφή, με βρήκε να ακούω το ντεμπούτο των Nochnoy Dozor και να βρίσκω το πόσο ταιριάζει αυτή η ατμοσφαιρική τους μουσική με το βροχερό καιρό. Δημιουργεί, ένα δυνατό μείγμα ήχων και συναισθημάτων. Αυτό είναι, που σε κάνει να καταλαβαίνεις τι μπορεί να σου προσφέρει η μουσική που αγαπάς.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

774

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.