Kreator, Vader, Dagoba (21/01/2018) Piraeus 117 Academy

Το ελληνικό κοινό έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τους Kreator και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε τους εμφάνιση στην Αθήνα. Η βραδιά της Κυριακής στο Academy, είχαμε όλοι λίγο έως πολύ φανταστεί πως θα είναι μεγάλη.

Οι Γερμανοί επέστρεψαν με έναν ακόμα δυνατό δίσκο μόλις πρόσφατα και ο κόσμος ανταποκρίθηκε αθρόα στο κάλεσμά τους, για να δει τόσο τις νέες όσο και τις κλασικές στιγμές της δισκογραφίας τους να παρουσιάζονται ζωντανά.



Φτάνοντας με μικρή αργοπορία, μπορεί να έχασα αφενός ένα μέρος του show των Dagoba, αλλά είδα ότι τα mosh-pits άρχισαν από νωρίς στο Academy, το οποίο είχε ήδη εξ αρχής, σχεδόν γεμίσει από κόσμο, ο οποίος θέλησε να παρακολουθήσει όλα τα σχήματα. Με τις καλύτερες λοιπόν συνθήκες, οι Γάλλοι ξεκίνησαν τη βραδιά σε ένα ημίωρο set και κατάφεραν να ζεστάνουν το κοινό περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς, σε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό set.



Dagoba setlist:
I, Reptile
The Man You’re Not
Inner Sun
When Winter…
The Sunset Curse
The White Guy (and the Black Ceremony)



Οι Vader προστέθηκαν σε αυτό το line-up μετά τα γεγονότα που προέκυψαν με τους Πολωνούς Decapitated, δεδομένης πλέον και της αθώωσής τους. Ατυχές από τη μία, γιατί το “Anticult” που θα μας έφερναν ανήκει στις εξαιρετικές κυκλοφορίες της προηγούμενης χρονιάς, αλλά από την άλλη, oι συμπατριώτες τους είναι από τα πλέον καταξιωμένα σχήματα, με ιστορία στον χώρο που ξεκινά εικοσιπέντε χρόνια πριν με τον “The Ultimate Incantation”, οπότε η αντικατάσταση, κάθε άλλο παρά ατυχής μπορεί να θεωρηθεί.



Η αρχή βρήκε λίγο παγωμένο τον κόσμο, αλλά δεν άργησαν να τους βάλουν στο death/thrash κλίμα τους. Περνώντας σε ένα set, τίμιο σε διάρκεια από σχεδόν όλη τη δισκογραφία τους, οι Vader κέρδισαν νέους φίλους και ικανοποίησαν τους παλιούς, με το Academy να φωνάζει ρυθμικά το όνομά τους σε αρκετά κενά μεταξύ των κομματιών και τον Peter να μας απευθύνεται σε όσα ελληνικά πρόλαβε να μάθει αυτές τις μέρες. Επικό δε το κλείσιμο με ImperialMarch, γιατί (Darth) Vader γαρ.



Vader setlist:
Dark Age
Vicious Circle
The Crucified Ones
The Final Massacre
Testimony
Chaos
One Step to Salvation
Demon’s Wind
Decapitated Saints
Breath of Centuries
Carnal
Triumph of Death
Send Me Back to Hell
Cold Demons



Έχει φτάσει η ώρα που όλοι περίμεναν και το Academy είναι γεμάτο από κόσμο τόσο κάτω όσο και στον εξώστη. Ένα από τα πράγματα που παρατήρησα σχεδόν εξ αρχής, ήταν το ηλικιακό φάσμα του κοινού των Kreator, αφού το κοινό αποτελούταν τόσο από συνομήλικους τους, οι οποίοι προφανώς ακολουθούν το σχήμα από την αρχή του, όσο και από πολύ νέα παιδιά που γνωρίζουν την ιστορία της thrash και τίμησαν το pit με ιδρώτα. Το συμπέρασμα είναι πως οι Kreator, έχουν τα φόντα για να θεωρηθούν ως μία κλασική thrash μπάντα, αφού διαφορετικός κόσμος, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, αντιλαμβάνεται το ίδιο την αξία τους στον χρόνο.



Με τον Petrozza σε μεγάλα κέφια, οι Γερμανοί εμφανίζονται με το “Phantom Antichrist” της προηγούμενης δουλειάς τους, για να περάσουν αμέσως μετά στον “Gods of Violence” με το “Hail to the Hordes”. Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική από την αρχή αλλά το πρώτο μεγάλο στοίχημα κερδίζεται με το “Enemy of God” και το πρόσταγμα του Mille για το πρώτο wall of death της βραδιάς. Από αυτό το σημείο και για το υπόλοιπο της βραδιάς, το moshpit διατηρήθηκε σε αμείωτα επίπεδα, ανεβάζοντας τους ρυθμούς και δίνοντας τα εύσημα στο σχήμα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.



Ασταμάτητοι από τη σκηνή, οι Kreator μας περνάνε σε κλασικές στιγμές τους, όπως το “Flag of Hate”, ανεμίζοντας και κυριολεκτικά τη σημαία, με όλο το Academy να πάλλεται. Ο Petrozza από μικροφώνου δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ιδιαίτερη σχέση του σχήματος με την Ελλάδα, η οποία όπως λέει, είναι σαν δεύτερο σπίτι για τους ίδιους.



Προς το τέλος της βραδιάς και μετά το encore, δεν παραλείπεται η αναφορά και στην ιστορία με το videoclip του “Betrayer”, πίσω στα ‘80s, για το οποίο ζήτησαν άδεια να το γυρίσουν στην Ακρόπολη, την οποία και δεν πήραν, οπότε πήγαν και τράβηξαν κάποιες σκηνές ούτως ή άλλως. Φυσικά και ακολούθησε η εκτέλεση του κομματιού, ενώ η λήξη έρχεται γύρω στις έντεκα και μισή με το “Pleasure to Kill”.



Γενικά ένα thrash live, αποτελεί εξ ορισμού ένα live στο οποίο η ενέργεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της βραδιάς της Κυριακής δεν της έλειψε καθόλου, αλλά ακόμα περισσότερο, τόσο η εξαιρετική performance σε ένα set πλέον του ενενηντάλεπτου από τους Kreator και η χημεία που δημιούργησαν με το κοινό, ήταν το χαρακτηριστικό που έκανε τη βραδιά μοναδική.



Η διοργάνωση τήρησε τα προγράμματα με γερμανική πειθαρχεία, ενώ το Academy, όπως έχω πει και με άλλη ευκαιρία, είναι ίσως το καλύτερο venue που έχουμε αυτή τη στιγμή και μπόρεσε να στηρίξει τη βραδιά από όλες τις απόψεις. 



Κreator setlist:
Phantom Antichrist
Hail to the Hordes
Enemy of God
Satan Is Real
Civilization Collapse
People of the Lie
Flag of Hate
Phobia
Gods of Violence
Total Death
From Flood into Fire
Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
Violent Revolution
Totalitarian Terror
Fallen Brother
Betrayer
Pleasure to Kill

Φωτογραφίες: Αποστόλης Καλλιακμάνης

450

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.