Shadeless Emperor, Destiny Default, Dawn Of Sorrow (05/01/2018) Stage Club, Λάρισα

Με μία πρωτοβουλία των Destiny Default και των Shadeless Emperor,  διοργανώθηκε το φεστιβάλ “Γουίντερ Ιζ Χίαρ”, με συγκροτήματα του σκληρού, ακραίου, προοδευτικού ήχου.

Από τον αρχικό προγραμματισμό, δυστυχώς έλειψαν τελικά τα δύο πρώτα γκρουπ, οι Λαρισαίοι Once A Saviour, και οι Θεσσαλονικείς End Cycle. Επειδή φυσικά η ζωή και η υγεία προηγούνται όλων, ευχόμαστε στους ανθρώπους που είχαν αυτά τα έκτακτα προβλήματα, να σταθούν γρήγορα δυνατοί και υγιείς ξανά στα πόδια τους.

Για άλλο ένα βράδυ με διοργάνωση live του ευρύτερου metal ήχου, η προσέλευση του κόσμου στο Stage ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, σκορπίζοντας μόνο ελπίδα και δίνοντας κουράγιο και δύναμη και σε αυτή τη μεταγενέστερη γενιά μουσικών της πόλης.

Την αυλαία άνοιξαν οι Dawn Of Sorrow, ένα πενταμελές progressive deathcore σχήμα, με βασικές επιρροές από Haarp Machine, Veil Of Maya, As I Lay Dying. To group είχε πρωτοεμφανιστεί στο Schoolwave το 2012, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, για να επιστρέψει στη διοργάνωση και το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ έχει κάνει εμφανίσεις και με άλλα σχήματα του χώρου και εκτός πόλης. Για περίπου μισή ώρα, και με αποκλειστικά δικό του υλικό, το group εμφανίστηκε αρκετά δεμένο, με μία ενδιαφέρουσα διαδοχή των aggressive μερών με μελωδικές δισολίες αλλά και ακουστικά περάσματα: μαζί με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ήχου του είδους, υπήρχε συχνά και η έντονη αίσθηση μιας post metal αύρας που έκανε το αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον. Τα φωνητικά ήταν παραπάνω από πειστικά και με αιχμή του δόρατος την κινητικότητα του frontman τους, ξεσήκωσαν τον κόσμο που συμμετείχε έντονα.

Dawn Of Sorrow Setlist:
Enter the Fjord
Second Death
Mislaying
Caldera
Authority Figure
Twisted Mentality

Οι πρώτοι από τους οικοδεσπότες της βραδιάς, οι Destiny Default, πήραν μετά τις αναγκαίες αλλαγές στη σκηνή, την σκυτάλη. Άλλο ένα πενταμελές σχήμα, από τον χώρο του progressive metalcore αυτή τη φορά και με βασικές επιρροές από Architects, Born Of Osiris. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει το ΕΡ “Symmetry Setting” το 2016 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της προετοιμασίας της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς, ενώ έχουν και έντονη συναυλιακή δράση.

Ξεκίνησαν δυναμικά, παρουσιάζοντας και νέα δείγματα δουλειάς, αλλά και τιμώντας το ΕΡ τους. Βασισμένοι σε aggressive ρυθμούς αλλά και με απόλυτα ταιριαστή υποστήριξη κάποιων samples, παρέσυραν εύκολα κι αυτοί τον κόσμο: δεμένοι, κινητικοί με επικοινωνιακό frontman, με δυνατό και πειστικό υλικό και μία διασκευή από “Born Of Osiris” ταρακούνησαν το “Stage”. Άλλο ένα σχήμα της νεώτερης σκηνής της πόλης που έδειξε απόλυτα συνειδητοποιημένο και προσαρμοσμένο στα υψηλά στάνταρντ της εποχής. Περιμένουμε τη νέα τους δουλειά με ενδιαφέρον.

Destiny Default Setlist:
Bitnek
Absence
Lucid nightmare
Crowns
Divergency (Born Of Osiris cover)
Show me your dead

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, οι Shadeless Emperor πάτησαν ξανά στη σκηνή. Άλλη μια πενταμελής μπάντα της Λάρισας, με ηχητικό ορμητήριο το μελωδικό death metal του παγωμένου βορρά και βασικές επιδράσεις από Dark Tranquility, Insomnium, Opeth και Blind Guardian. H επιστροφή τους όμως, πέρα από την αυτονόητη σημασία της ζωντανής δράσης ξανά, είχε και το σημαντικό σκοπό της στήριξης και παρουσίασης του πρώτου album του σχήματος, με τίτλο “Ashbled Shores”, που δικαιολογημένα έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από κοινό και λαγωνικά του underground metal, εντός και εκτός χώρας.

Μετά την υποβλητική εισαγωγή του “Oaths” και με την βιντεοπροβολή των κυμάτων να σκάνε στα βράχια, η ορμή του group να μοιραστεί ξανά άμεσα μουσική με τον κόσμο είναι προφανής. Για περισσότερο από πενήντα λεπτά αποδίδουν ολόκληρο τον δίσκο, απλά με διαφορετική σειρά. Με πάθος, αλλά και εξαιρετική συνεργασία, αναδύουν αυτά τα στοιχεία που προσθέτουν με εναλλαγές στα τραγούδια τους: οργή, ένταση, μυστήριο, την παγωμένη μελαγχολία του βορρά, αλλά και μια αίσθηση ανάτασης. Ο κόσμος είναι μαζί τους , στηρίζει με κίνηση όπως σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Χαρακτηριστικά που επιβραβεύουν και συνοψίζουν και το ύφος της διοργάνωσης είναι ο αρκετά καλός ήχος, που αφήνει στα χρώματα των συνθέσεων να περάσουν ζωντανά στον κόσμο, η σχέση κοινού και μουσικών αλλά και το πολύ καλό δέσιμο που είχαν και οι τρεις μπάντες.

Αν προσθέσεις σε αυτό, το φανερό κλίμα σύμπνοιας, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των μουσικών, τον αριθμό των θεατών που τίμησε, στήριξε, και συμμετείχε ενεργά ΚΑΙ στα τρία σχήματα, αυτό που έχουμε πάρει φεύγοντας μαζί μας από το “Γουίντερ Ιζ Χίαρ» είναι μια φρέσκια πνοή υγείας για τη σκηνή και μπόλικη ελπίδα.

Shadeless Emperor Setlist:
Oaths/ Ashbled Shores
Sullen Guard
Olethros
An Ember Gate
A few rotten words
Helios the Dark
Duskfall
Homeland
Shades Over the Empire
Too Far Gone

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζαμπός

556

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…