Siva Six, Saddolls, Dynastie (29/10/2017) An club

Η τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη αποδείχθηκε μεγάλη, όχι μόνο επειδή κράτησε περισσότερο λόγω της μετάπτωσης από το θερινό ωράριο, αλλά κι επειδή είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε (και μάλιστα σε μεγάλη φόρμα) ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα, αλλά εξόχως ακμάζοντα σχήματα της industrial/dark electro σκηνής.

Η βραδιά έφερε τον θεματικό τίτλο “Halloween Feast” και περιλάμβανε επιπρόσθετα δυο ακόμη συμμετοχές, αυτές των Αθηναίων darkwave metallers, SadDolls και των Γερμανών Dynastie, που επιδίδονται σε synth/electro φόρμες και οι οποίοι άνοιξαν και την αυλαία.

Το “ντουέτο” έρχεται από το Witten της Γερμανίας και ο ήχος τους κυμαίνεται αυστηρά στις mainstream πτυχές της synth/electro μουσικής, ενός ιδιώματος ιδιαίτερα δημοφιλούς στην πατρίδα τους.

Χωρίς πλήρη σύνθεση και με αμιγώς μη αναλογική μουσική υποστήριξη, ο frontman τους Kai Trautmann, με στυλιστικές επιλογές που παραπέμπουν ευθέως στον Dave Gahan των Depeche Mode, στάθηκε στην σκηνή του An για το πρώτο ημίωρο με αρκετά σφιχτή, σχεδόν αμήχανη παρουσία, παρά το λιγοστό κοινό που παρακολουθούσε καθισμένο περιμετρικά της χαρακτηριστικής “τάφρου” του club. Τυπικοί για το είδος, μας αποχαιρέτησαν με μια εκτέλεση στο “It’s No Good” των προαναφερθέντων Άγγλων μουσικών.

Dynastie setlist
Time To Reflect
A Second Dark
Dead Inside
Survive
Sein
Love Is Dead
It’s No Good (Depeche Mode cover)

Η Αθηναϊκή 5άδα έδειξε να έχει αρκετούς δικούς της οπαδούς στο κοινό (που πλέον είχε αυξηθεί αρκετά) και προχώρησε σε μια εμφάνιση με αέρα headliner. Έχουν 10 χρόνια παρουσίας στην σκηνή και 4 άλμπουμ στο ενεργητικό τους.

Με προηχογραφημένα πλήκτρα, αφού δεν είχαν αντίστοιχο μουσικό επί σκηνής, έπαιξαν με αρκετό αέρα κι έδειχναν τόσο οι ίδιοι όσο και το κοινό να απολαμβάνουν την βραδιά, κάτι που άλλωστε (θα πρέπει) να αποτελεί και τον στόχο των ζωντανών εμφανίσεων. Αρκετά καλός ήχος, θερμό ακροατήριο, με το metal στοιχείο να επικρατεί ξεκάθαρα στο κράμα του ήχου τους, άφησαν μόνο καλές εντυπώσεις.

Saddolls setlist
Intro – Stranger Things
Terminate Me
Creep It Into You
Psychedelic Love
The Last Valentine
Watch Me Crawl Behind
Cold Blood Inside
Lady Cry
Jigsaw

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς εμφανίστηκαν στην σκηνή με το κλασικό τους full face make up, μέσα σε μια άκρως επιβλητική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα έντονα φώτα και ο ατέρμονος καπνός που κατέκλυσε το χώρο. Ξεκίνησαν το set με το “To The Light” σε μια εμφάνιση που όπως είναι λογικό και αναμενόμενο τον πρώτο και κύριο λόγο είχε η πιο πρόσφατη δουλειά τους “Dawn Of Days” (review).

Έξι από τα κομμάτια του εν λόγω άλμπουμ (αν συνυπολογίσουμε και το remix του “Superstition”) ακούστηκαν από τα ηχεία του Αν, από το σύνολο των δεκατριών.  Λίγο πιο πίσω το “The Twin Moons” με 5 από τα κομμάτια του tracklist να βρίσκονται στο setlist της 29ης Οκτωβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ήταν μέσα από το “Black Will” του 2006, δουλειά που τότε είχε κυκλοφορήσει από την Ιταλική Decadance Records, το τελευταίο πριν το δίδυμο προσχωρήσει στην φιλόξενη αγκαλιά της Alfa Matrix.

Για τον Ζ το έχω ξαναγράψει, αλλά φυσικά οφείλω να το επαναλάβω κι εδώ, πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους frontmen που έχει βγάλει αυτή εδώ η χώρα, ανεξάρτητα είδους και ιδιώματος. Αυθεντικός, επιβλητικός και πρωτοπόρος σε ένα είδος σχεδόν ανύπαρκτο στην χώρα μας, κατάφερε να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια και να κάνει το σχήμα γνωστό στο εξωτερικό, όπου και επιτέλους έλαβε μέρος της αναγνώρισης που αναλογεί στους Siva Six. Μόνιμος κάτοικος Γερμανίας πλέον, κάνει από εκεί τον αγώνα του στην μουσική του πορεία. Οι Siva Six επέστρεψαν στην Ελλάδα για μια μικρή περιοδεία σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και η οποία έλαβε τέλος με το Κυριακάτικο live στον χώρο του Αν, κάτι το οποίο ο Ζ επιθυμούσε διακαώς. Αυτό το ελληνικό mini tour αποτέλεσε μέρος της ΝΥΧ tour 2017.

Το να παρακολουθεί κανείς τους Siva Six επί σκηνής είναι δύσκολο να περιγραφεί ως εμπειρία. Μίνιμαλ ως παρουσία, αλλά επιβλητικοί και υπερκινητικοί. Αμέσως αντιλαμβάνεσαι την στόφα του μουσικού που αντικρίζεις. Τα φουτουριστικά “μπλιμπλίκια” του U-RI υφαίνουν έναν ηχητικό ιστό που συνυπάρχει απολαυστικά με το horror στοιχείο που προσθέτει ο Ζ, τόσο με την φωνή του, όσο και με την σκηνική του παρουσία, σου δίνει την αίσθηση του ηθοποιού που δρα αγνοώντας την ύπαρξη του πλήθους εμπρός του, είναι στιγμές ακόμη που δίνει την αίσθηση πως νιώθει ακόμη και μοναξιά επάνω στην σκηνή.

Ακόμη κι αν το έργο του ηχολήπτη ήταν αντικειμενικά εύκολο, εφόσον είχε να ρυθμίσει μόνο μια φωνή και τον U-RI, δεν μπορώ να μην καταγράψω πως απολαύσαμε τον καλύτερο ήχο που έχω ακούσει ως τώρα στο Αν. Ακόμη και ο φωτισμός ήταν ένα σκαλί επάνω από ότι έχω δει στο θρυλικό αυτό, συναυλιακό κλαμπ των Εξαρχείων. Η εμφάνιση έκλεισε κλασικά πλέον, με το Blade Runner (Stardust), διασκεύη των Six στο ομότιτλο μουσικό θέμα της πασίγνωστης ταινίας που φέρει το soundtrack του έλληνα δημιουργού Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Siva Six setlist
To The Light
Daylord
Faileth Stars
Serpent Whore
Apocalypsis
Twenty Eight
See The Six
Superstition
High On Low
Intha Ren
Now It’s Dark
Valley Of The Shadows
Blade Runner (Stardust)

Photos: Νικόλας Κοκοβλής

802