Subrosa, Nochnoy Dozor (22/06/17) An Club

Τo live των Subrosa την Πέμπτη στις 22 Ιουνίου πέρασε κάπως υπόγεια (όπως υποδηλώνει και το όνομά τους), τόσο από άποψη προβολής (θα έλεγα σχεδόν ανύπαρκτης προώθησης του event) και από την άλλη από το γεγονός ότι φιλοξενούνταν στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον, στο υπόγειο του An.

Η προσέλευση δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική περί τις 9:30 που έφτασα στο χώρο, με το πολύ 30 άτομα να υποδέχονται τους Nochnoy Dozor για το άνοιγμα της βραδιάς. Γύρω στις 9:45 το αξιόλογο πειραματικό heavy αθηναϊκό σχήμα, ανέβηκε στη σκηνή και για μισή ώρα περίπου αποτέλεσαν το καλύτερο άνοιγμα για τον καταιγισμό που θα ακολουθούσε.

Βαριά riff, εναλλαγές από λυρικές στιγμές σε πιο σκληρές γραμμές, καλά δουλεμένες διφωνίες από την Ρεβέκκα στα κύρια φωνητικά αλλά και τη Λίνα, ως επί το πλείστον στις δεύτερες, με το ρόλο του Chris “Jo” στα τύμπανα όχι μόνο να είναι αναβαθμισμένος (αναμενόμενο για το είδος τους), αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν κυρίαρχος και κεντρικός.

Ξεχώρισα, χωρίς αμφιβολία, το “Home sick home” λίγο πριν αφήσουν τη σκυτάλη στους Subrosa κι αν σημείωσα σωστά το “Stains” στην αρχή του προγράμματός τους.

Η απουσία σόλο στιγμών τόσο από την κιθάρα αλλά και τα πλήκτρα δε με χάλασε καθόλου (παραδόξως), αλλά το απόλυτο δέσιμο της μπάντας και η ικανότητα τους να σε μεταφέρουν από ambient σε πιο sludge μονοπάτια με εξαιρετική τη μεταξύ τους χημεία, με κάνει να τους έχω στο νου για το μέλλον. Ιδανικότατο opening για τη βραδιά.

Κατά τις 22:30 το “υπόγειο ρόδο” (Subrosa) ήταν επί σκηνής με 5 απαστράπτουσες metal περσόνες έτοιμες να το κάνουν ν’ ανθίσει. Η εκπληκτική ερμηνεύτρια, συνθέτρια Rebecca Vernon (αυτή τη φορά με κόκκινο μαλλί), με την κιθάρα της, ως κεντρική φιγούρα του σχήματος, τα δύο ακροβολισμένα βιολιά των Sarah Pendleton και Kim Pack με τις ασύλληπτες δεύτερες να κλέβουν την παράσταση, ενώ Levi Hanna στο μπάσο και ο μοναδικός Andy Patterson στα τύμπανα να συμπληρώνουν το σχήμα, που σαν να βγήκε από διήγημα φαντασίας στα Εξάρχεια για να μας αφηγηθεί τις σκληρές κι αποτρόπαιες ιστορίες του.

Όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο An (και δεν ήταν δυστυχώς πάνω από 90 άτομα) θα πρέπει να ένιωσαν πολύ τυχεροί για αυτό που αντίκριζαν κι άκουγαν. Η αιθέρια φωνή της Revecca και οι λυρικότατες συνθέσεις με τις οποίες άνοιγε τα μουσικά τους θέματα, διακατέχονταν από έναν grudge καταιγισμό, ένα metal όλεθρο, μια πλημμυρίδα φόβου, τρόμου, σπαραγμού κι έκστασης. Όπως ακριβώς κι οι ιστορίες που διηγούνται τα κομμάτια τους.

Όσο κι αν ήταν αναμενόμενο από ένα σημείο και μετά αυτό που θα ακολουθούσε, τόσο περισσότερο διαπερνούσε ο ηλεκτρισμός και η δυναμική του σχήματος το κορμί σου. Λες και ένα ήρεμο οικογενειακό πικ-νικ διακόπτεται βάναυσα, όχι από μια συνηθισμένη καταιγίδα, αλλά από την απειλή ένοχων μυστικών που είναι πιο θορυβώδη και δυνατά από οποιοδήποτε απροσδόκητο φυσικό φαινόμενο.

Ο ρόλος των βιολιών δε διάνθιζε σε καμία περίπτωση τον ήχο τους με στοιχεία κλασσικής μουσικής όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά χειρίζονταν με δεξιότητα τις απαραίτητες ηχητικές παραμορφώσεις και εφέ ώστε να γίνει η μετάβαση από τη μουσική δωματίου σε απόλυτους sludge-doom δρόμους, χωρίς καμία μα καμία μελωδική γραμμή ή σόλο στιγμή.

Τα απλοϊκά και μη επιτηδευμένα αρπίσματα της Revecca με την κρυστάλλινη φωνή της να οδηγεί σ’ ένα μαγευτικό νανούρισμα, γίνονταν εφαλτήριο για την απόλυτη παράκρουση ήχου που θα ακολουθούσε κι οδηγούσε σ’ ένα ανελέητο εφιαλτικό παραλήρημα. Τα ψυχεδελικά τους στοιχεία ήταν δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σου εντυπώνεται ότι ακούγονται ταυτόχρονα το “Echoes” και το “Revolution number 9”.

Σ’ ένα setlist το οποίο έπαιξαν χωρίς διακοπή για κάτι περισσότερο από μία ώρα ώστε να φτάσουμε στο “The Usher” για να χαιρετίσουν και να ευχαριστήσουν το κοινό και την παραγωγή που τους έφερε στην Ελλάδα.

Το An club ελαφρώς αναβαθμισμένο τόσο στον ήχο του, αλλά και με μερικές καλές βελτιώσεις στη σκηνή, θα πρέπει να καταγράψει την εμφάνιση των Subrosa ως μια από τις πλέον σημαντικές για το 2017.

Πραγματικά εξαιρετικό live κι αναμένουμε να δούμε πάλι το εν λόγω σχήμα, αν όχι σε μεγαλύτερο χώρο (γιατί του πρέπει!), αλλά ξανά στη χώρα μας με περισσότερο κοινό ώστε να μοιραστεί αυτή τη μοναδική συναυλιακή εμπειρία.

Subrosa Setlist
1.Fat Of The Ram
2.Black Majesty
3.Wound Of the Warden
4.Dispair Is A Siren
5.The Usher
6.Casey Mo

photos: Christina Alossi

477

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.